2009 az európai ragadozók éve!

2009. 01. 27.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

De lássuk ki is ez a szívtipró, aki lassan kabalaállatnak számít. A rozsomák a menyétféle ragadozók legnagyobb testű faja. Népies nevén torkosborz. Jelenleg a Gulo nembe besorolt egyetlen faj. Skandináviában, Kelet-Európa északi részén, Észak-Ázsiában és Észak-Amerikában él, szinte kizárólag a tajgán (fenyőerdőkben) és a tundrán. A Baltikumból, Lengyelországból, Északnyugat-Oroszországból a történelem alatt szorították ki, ezekre a területekre az utóbbi évtizedekben újra visszatér.

A felnőtt rozsomák 60-70 cm hosszú, a farka 15-25 cm, testtömege 22-32 kg. A nőstények legalább 10%-kal rövidebbek, a súlyuk pedig általában 30%-kal kisebb. A rozsomák medveszerű, zömök, izmos testű; a bundája hosszú és tömött. Lába hosszú, széles mancsának ujjai között bőrhártya feszül. Állkapcsa nagyon erős. Egy kisebb medvére emlékeztet, azoktól az oldalán végigfutó világos sáv különbözteti meg. Ez teszi őt kicsit morcossá, kicsit gonosz kinézetűvé. De ha jobban megnézzük, egy kis bumfordi ragadozót látunk, aki cseppet sem ügyetlen. Jogosan viseli a torkosborz nevet, hisz nagyon sokféle dolgot megeszik. A tojásoktól kezdve a kis emlősöket, a madarakat, a szarvasborjakat is megeszi. De nem veti meg a dögöt és a gyümölcsöket sem. Lomha termete segítségére van az áldozat leterítésében, ugyanis egy erős tarkóharapás, és már megvan a vacsora.

A rozsomák sem kerülte el a vadászok figyelmét, és olyan mértékben vadászták, hogy felkerült a veszélyeztetett fajok listájára. Sőt néha csak rossz hírük miatt, hogy mindent felfalnak, sőt még a sírokat is kiássák, de ez olyan butaság volt, amire az emberek csak későn jöttek rá, hogy nem igaz. De szerencsére, ma már védettek, sőt az emberek annyira megkedvelték ezt a kis zömök jószágot, hogy egyes helyeken kabalaállatnak számít. Sőt, képregényhős is lett belőle. Az X –men képregénysorozat, különc, morcos hőse a rozsomáknak nevezett mutáns. Tehát a képregényírókat is megihlette. Hisz ki ne szeretné ezt a kis bumfordi, szőrös morcos ragadozót.

Aki szeretne örökbe fogadni bármilyen ragadozót, vagy szelídebb növényevőt, esetleg kedvenc állatát, megteheti a Budapesti Állatkertben, vagy online a következő linken: http://www.allatkertialapitvany.hu/zoo.php?pIdx=16



Szerző

donna.hu



Scroll to Top