hirdetés
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A csontok betegségei

Maguknak, a csontoknak a megbetegedései aránylag ritkák. Ez nyilván azzal függ össze, hogy a csontok kemény, elmeszesedett szövete kevésbé alkalmas kórokozók megtelepedésére, kevésbé „hajlékony” a betegségeket előidéző állapotokkal szemben.

Egy bacilusfajta van csak, amely még a kemény csontot is megtámadja, sőt az ifjú csontokat egyenesen előnyben részesíti: ez a tuberkulózis-bacilus.

A csonttuberkulózis ma már szerencsére nagyon ritka, hosszas és csúnya megbetegedés: gyulladással, gennyesedéssel jár – majdnem olyan a megtámadott csont, mint egy lyukas fog: a kórokozó úgyszólván kirágja, felfalja a csontállományt. A csonttuberkulózis kezelésében általában ugyanazon irányelvek érvényesülnek, mint más tuberkulózisban.

A csonttuberkulózis kedvenc helye a csigolyák, a csöves csontok, valamint azok a csontok, amelyek a csípőízület alkotásában vesznek részt.

A tuberkulózis mellett a leggyakoribb csontbetegség a csonthártyagyulladás, amely heveny és krónikus módon léphet fel, és duzzadással, vörösséggel, fájdalommal, esetleg gennyesedéssel is jár. A csonthártya gyulladását megerőltetés, baleset vagy fertőzés okozhatja. Utóbbinál a csonthártya alatt gennyes váladék halmozódik fel, amit a csontállomány körülírt elhalása kísérhet. A specifikus csonthártyagyulladások többnyire idültek: lehet tüdő-tuberkolózis szövődménye, amelynél úgynevezett hideg tályog alakul ki, vagy kialakulhat a vérbaj harmadik stádiumában is csontkinövéseket hozva létre, ez azonban ma már nagyon ritkán fordul elő. A kezelés az alapbetegségre irányul, olykor sebészeti beavatkozásra is szükség lehet.

Hasonlóképpen nem ritka csontmegbetegedés a csontvelőgyulladás, amely a csontok velőüregében kialakuló gyulladásos folyamat. Többnyire magas lázzal, hidegrázással, erős fájdalmakkal kezdődik. Heveny formája főleg gyermekkorban alakul ki és gennykeltő baktériumok okozzák. Felnőttkorban többnyire a csonttuberkulózis váltja ki, de például nyílt csonttörés esetén közvetlen fertőzés is lehetséges. A csontvelőgyulladás nem korlátozódik a velőüregre, hanem fokozatosan átterjed a csontállományra és elpusztítja azt. A csont pusztulása után a csonthártyát támadja meg és pusztítja el. Gyulladásos tályog jelenik meg, ami a lágy részeken áthaladva sipolyokat képez. Ezekben ürül ki a csontvelőben felgyülemlett genny. Szerencsére ma már antibiotikumokkal hatásosan kezelhető a betegség.

Kapcsolódó anyagok:

Régi idők orvoslása... a szívburok betegségei

Régi idők orvoslása... Veleszületett szívbetegségek

Régi idők orvoslása...Tüdő betegségei

Cimkék
 
 
Keresés
 
hirdetés
Az enyém!!!! 
Rántott csírkecombbal töltve!! (1 év...
Amikor se dio se mäk nincs benne....
Játékok
Még több játék »
 
Legtöbb komment
Ajánlott oldalak