hirdetés
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A sáfrány gyógyító ereje

 

A sáfrányszálakat a természetgyógyászatban gyomor- és bélkólika ellen, köhögési rohamokra, reumatikus panaszoknál, kimerültség és koncentrációs gyengeség esetén használják. Émelygésre és hányásra is használ. Erősíti az idegeket, és új impulzusokat ad a szexuális szerveknek. Érdekes módon a depresszív állapoton is javít. Ezért Kneipp tiszteletes óta alkalmazzák kiegészítő fűszernek fogyókúra mellett.

A sáfrány a természet egyik legszebb ajándéka: csodálatos ízt ad az ételeknek, és nagy gyógyítóerővel rendelkezik. Sajnos a valódi sáfrány hihetetlenül drága, így inkább spórolunk vele. Ez nem is baj, mert nagy mennyiségben még káros is lehet. Hogy mi mindent tud, miért számít fiatalító szernek, és hogyan ízlik a legjobban – a következőkben adunk néhány tippet.

 


 

Aki szabadsága alatt egzotikus országokba utazik, az legtöbbször az úgynevezett fűszerutat is felkeresi, ahol egyik üzlet éri a másikat, és zsákokban kínálják a legcsodálatosabb fűszereket a világ minden tájáról. Van egy fűszer, amely a világon a legfinomabbak és a legdrágábbak közé tartozik. A fűszerút turistái különösen sokra becsülik. Ez a sáfrány, melyet őrölve vagy finom sáfrányszálak formájában árusítanak.

Aki sáfrányt vásárol, vagy konyhájában használja, annak néhány dolgot tudnia kell erről az értékes fűszerről.

A finom, méregdrága sáfrányfonalakat egy egészen különleges krókuszféle virágjából nyerik. Ez a „crocus sativus”. Ez az utalás fontos, mert világszerte több mint 80 krókuszfajta létezik, de csak a „crocus sativus” értékes és gyógyhatású közülük. Ezeknek a finom borvöröstől ibolyáig terjedő színű fonalaknak nemcsak fűszerként van jelentőségük, hanem természetes gyógyszernek is számítanak. Ezt már Hippokratész görög orvos is tudta az ókorban. Sok receptet állított össze betegei számára sáfránnyal. Ezt ma nagyon sokan nem tudják, csak konyhai fűszerként ismerik a sáfrányt. Alapjában véve mindannyiunknak ismerni kellene – saját érdekében – a hét legfontosabb tudnivalót a sáfrányról.

 

A sáfrány eredete

Feltételezhetően a sáfrányt először Kasmírban fedezték fel és hasznosították. 2000 évvel Krisztus születése előtt már Kréta szigetén is termesztették. Akkor úgy vélték: Zeusz sáfrányból készített ágyon alszik. 1600 évvel Krisztus előtt nagy gyógyhatású fűszerként írtak róla. Mindenekelőtt görcsök, szomorúság és kóros elhízás ellen használták. Manapság Spanyolországban, Dél-Franciaországban, Görögországban, Olaszországban, Törökországban, Svájcban és Ausztriában termesztik. Termszetéséban Irán áll az első helyen. A forgalomba kerülő sáfrány 90%-a innen származik.

 


 

A sáfrány előállítása

A sáfrány-krókusz egy különös növény. Nem tavasszal virágzik, ami a többi fajnál szokásos, hanem késő ősszel, röviddel a tél beállta előtt. A virág közepén ülnek a vékony, finom, édes-keserűn illatozó pecsétszálak. Ezeket a virágok szüretje után finom kezek szedik ki. Egy kiló sáfrányszál előállításához 150 000 virágot kell feldolgozni. Egy munkás naponta legfeljebb 80 gramm szálat tud kitermelni. Érdekesség: a friss sáfránynak nincs illata. A szálak csak azután illatoznak, miután kíméletesen megszárították őket. Erről tudja egy szakember megállapítani, hogy milyen a minősége.

 

Az extrém magas ár

A fáradságos, kézi erővel történő előállításhoz még hozzájön, hogy a növény évente csak egyszer virágzik, és ez is csak két héten keresztül tart. Mindez megmagyarázza a magas árat. A világpiacon egy kiló sáfrány – minőségétől függően – maximum15000 Euróba kerül. Van gyengébb minőség is, ami már grammonként 5 Euróért kapható. Legyünk azonban óvatosak: hamisítványt is ránk sózhatnak.

 

A sáfrány alkalmazása

A fokhagyma kivételével egyetlen más fűszerrel se párosítható az íze. A kettő valahogyan illik egymáshoz. És a következőket mondják a mesterszakácsok:

  • A sáfrány minden halnak és tengeri állatnak pompás aromát ad.
  • A rizottóból csemege lesz sáfrány hozzáadásával.
  • A spanyol paella is elképzelhetetlen sáfrány nélkül.
  • A sáfrány illik a süteményekhez és a kenyérhez is. Szép sárga színt ad a tésztának.


 

A sáfrány helyes használata

A sáfrányt soha nem szabad együtt főzni az étellel. Ezt a finom fűszert csak a főzési idő végén szabad hozzáadni az ételhez, különben lemondhatunk a felejthetetlen ízélményről.

 

A sáfrány, mint fiatalító szer

A középkorban a sáfrányszálakból elixíreket készítettek, és piacokon, később gyógyszertárakban kínálták eladásra. Azt mondták: aki rendszeresen iszik belőle, az tovább él. El lehet képzelni, milyen sok pénzt kellett fizetni érte. A sáfrány mindig is ismert volt mint fűszer, mely minden ételből ínyencfalatot varázsolt. Régi könyvekben azonban olvasható, hogy a sáfrány alkalmazása élénkítő hatással volt a test minden szervére.

 

A sáfrány gyógyító ereje

A sáfrányszálakat a természetgyógyászatban gyomor- és bélkólika ellen, köhögési rohamokra, reumatikus panaszoknál, kimerültség és koncentrációs gyengeség esetén használják. Émelygés és hányás esetén is használ. Erősíti az idegeket, és új impulzusokat ad a szexuális szerveknek. Érdekes módon a depresszív állapoton is javít. Ezért Kneipp tiszteletes óta alkalmazzák kiegészítő fűszernek fogyókúra mellett.

Tudni kell azonban: csak kis mennyiségben segíti az egészséget. A nagy mennyiség az emberi szervezetben mérgező hatást válthat ki. Ahogyan Paracelsus mondta: „Az adagon múlik, hogy valami gyógyít, vagy inkább árt”.

 

Ajánlott cikk a témában:

 
 
Keresés
 
hirdetés
Ajánlott oldalak