hirdetés
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Assisi Szent Ferenc az első állatvédő

Tudtad, hogy október 4–én van az Állatok Világnapja és azt, hogy Assisi Szent Ferenc az állatok védőszentje? A Hérosz Budapesti Állatotthon pedig ebből az alkalomból október 12-én nyílt napot rendez?

 Az Állatok Világnapját 1931 óta ünneplik világszerte. Hazánk pár évtizeddel később, sajnos csak a rendszerváltás után csatlakozott az eseményhez.
Eleinte inkább a vadon élő állatok védelmére helyezték a hangsúlyt, viszont az állat- és természetvédők ma már nem rájuk, hanem a háziállatokra is fókuszálnak ezen a jeles napon.

Október 4-én  Assisi Szent Ferencre is emlékezünk, aki nem csak az emberekért végzett áldásos misszionárius munkát, hanem az állatokat és a természetet is nagyon szerette. Gondoljunk csak, arra amikor a madarakkal folytatott meghitt csevejt.  A Ferences rend megalapítója tekinthető az első lelkes állatvédőnek, aki több mint 800 évvel ezelőtt már azt tanította, hogy az emberiségnek kötelessége védeni a környezetet és a benne élő állatokat.  A legendák szerint értette az állatok nyelvét, és gyakran prédikált is nekik.
Az állatok világnapjának célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a környezetükben élő élőlényekre, állatokra, hogy az ember és állat közötti kapcsolatot tovább erősítse, valamint emlékeztessen az együttélés fontosságára, ezáltal segítve a felelősségteljes állattartás elterjedését az egész világon. Minden megmozdulás, amit az állatvédők ezen a napon  világszerte szerveznek, azt üzeni nekünk, hogy az állatok boldogabbá, szebbé, teljesebbé teszik mindennapjainkat.
Nálunk a HEROSZ Budapesti Állatotthon vár minden érdeklődőt felnőttet és gyereket egyaránt izgalmas programokkal az Állatok Világnapja alkalmából. A szervezők ez évben is számtalan érdekességgel készülnek; lesz kutyaiskolás bemutató a HEROSZ önkéntesei és a gazdára váró kutyusok részvételével és szépségverseny, melyre bárki nevezhet saját kutyusával, vagy az állatotthon egyik védencével. Lesz továbbá állatismereti kvíz szuper ajándékokkal, virtuális örökbefogadás, ingyenes kutyakozmetika, kutyasétáltatás, cica-simogató, majd a nap végén a már megszokott tombola értékes nyereményekkel!  A kicsiknek pedig még több jár a jóból:  gyereksarok és lovaglás is lesz!

 

 Ne feledd, vásárlás helyett fogadj örökbe, mert számos tanulmány kimutatta, hogy a kisállatok jó hatással vannak gazdáikra fizikailag, mentálisan és érzelmileg is:

  • Az állatok jelenléte segít a kisgyermekek szociális, fizikai és érzelmi fejlődésben.
  • Azok a gyerekek, akik valamilyen állatot tartanak, gyakran kevésbé visszahúzódóak és félősek.
  • Sok gyerek háziállatához fordul vigaszért, amikor szomorú, ideges, fél, vagy ha valami titkot szeretne megosztani valakivel.
  • A gyerekeknél a háziállattartás fejleszti a másról való gondoskodás képességét.
  • Azok a gyerekek, akiknek a környezetében kutya vagy macska él, kevésbé fogékonyak az allergia kialakulására, mint azok a gyerekek, akiknek nincs háziállata.     Ugyanez igaz az asztma kialakulására is.
  • Akiknek kisállata van, alacsonyabb a vérnyomásuk és a koleszterinszintjük, jobban és hamarabb felgyógyulnak egy sebészeti beavatkozás után, és csökkentett     kockázati tényezőkkel rendelkeznek a kardiovaszkuláris betegségek esetében.
  • A kisállattartók kevesebbszer betegednek meg, súlyos betegségből pedig gyorsabban     épülnek fel.
  • A kisállattartók általában jobban tűrik a feszültséget, tekintve, hogy a házi kedvencek köztudottan csökkentik a stresszt és ezáltal erősítik az immunrendszert.
  • A kutya közvetítésével az ember társasághoz jut, kutyusa révén más gazdikkal is megismerkedik, séta közben beszélget, ismerősöket szerez. Ez különösen a magányos emberek számára előnyös. Sok idős ember, ha kutyát vagy macskát tart, tovább is élhet.
  • Végül, de nem utolsó sorban kis kedvencünk megnevettet minket, ezáltal hozzájárul a  mentális egészségünkhöz.


A rendezvény 2013.10.12-én, reggel 10.00 órától délután 15.00 óráig áll nyitva a látogatók előtt, Budapest XXII. kerületében, a Brassói és Nyél utca találkozásánál.

 
 
Keresés
 
hirdetés
Ajánlott oldalak