hirdetés
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nem terem több banán?

A banánfajták legkedveltebbje, a friss fogyasztásra szánt Cavendish fajta végveszélybe került: gombafertőzés pusztítja a fákat a legnagyobb termőhelyeken. A „Fusarium oxysporum f. sp. cubense”, egyszerűbb nevén „Panama-fertőzés” az ötvenes években kezdett gondokat okozni az ültetvényeken, de a termelők és a tudósok sokáig optimisták voltak vele kapcsolatban. Azt hitték, hamarosan megtalálják a hatásos ellenanyagot, amit kipermetezhetnek a banánföldekre, és ezzel megállítják a betegséget. Sajnos a gyógyszer egyre csak késik, a mezőgazdászok pedig megkongatták a vészharangot a növények rohamos pusztulása láttán.

 


 

A fertőzés egyszerűen megrohasztja a banánt: a fát és a gyümölcsöt egyaránt. Minden banánfajt pusztít, de különösen fogékony rá a világ banántermésének túlnyomó többségét adó Cavendish. Az 1950-es években ez a gomba már kipusztította az akkori legnépszerűbb fajtát, a Gros Michelt a közép-és dél-amerikai ültetvényekről. A termelők azért váltottak a Cavendish fajtára, mert ellenállt a fuzáriumnak. Ez viszont csak részleges rezisztencia volt: a tudósok már akkor is sejtették, hogy a gombafajnak csak bizonyos variánsára vonatkozik. Igazuk lett, mert az Ázsiában és Ausztráliában gondot okozó fuzárium-változat a Cavendish fajtát is megtizedeli. A Panama-fertőzés ázsiai változata mára eljutott a Közel-Kelet és Afrika ültetvényeire, és az üzletágban dolgozók most attól tartanak, hamarosan megjelenik Dél-Amerikában is. „Csak idő kérdése.” – nyilatkozta Randy Ploetz, a Floridai Egyetem növényvédelemmel foglalkozó professzora a Popular Science magazinnak, még 2008-ban. „Napjaink utazási lehetőségeit alapul véve kétségtelen, hogy el fogja érni a nagy Cavendish ültetvényeket.”

 


 

Bár az óvintézkedéseknek hála egyelőre a gombabetegség nem jelent meg a banántermeléséről híres Costa Ricában, az ügynek aktualitást ad, hogy az országban december elején „Banán Vészhelyzetet” hirdettek ki. Ezúttal nem a fuzárium, hanem rovarinvázió miatt. Magda González, a helyi Mezőgazdasági Minisztérium egyik kutatóintézetének vezetője így nyilatkozott: „A klímaváltozás érinti a hőmérsékletet, és olyan kondíciókat biztosít, ami kedvez a rovarok szaporodásának.” A pajzstetvek támadásának kitett banán rosszabb ízű, de ehető marad. Viszont csúnya és nehezen szállítható, hiszen a sérült héj miatt könnyebben megromlik, emiatt pedig szinte lehetetlen eladni. Mivel Costa Rica adja a világ banántermelésének húsz százalékát, a tetűvész komolyan érinti a gyümölcspiacot. A hibátlan banán ára az egekbe szökött és sok helyen nem is lehet kapni, hiszen kevés van belőle. A hazai boltokba szinte csak a másod- és harmadosztályú áru érkezik meg, barna és fekete foltokkal, esetenként kifejezetten rossz ízzel.

A megoldás összetett és hosszú időt vesz igénybe: egyrészt a növénynemesítők gőzerővel dolgoznak egy új, fuzárium gombára rezisztens banánfajta nemesítésén, másrészt a klímaváltozás miatt új termőterületekre lesz szükség, északabbra a mostani ültetvényektől. Ez utóbbi megoldás nem vigasztalja a napjainkban banántermelésből élő embereket, hiszen egész országok búcsúzhatnak el eddigi legfontosabb terményüktől. Nekünk pedig talán hozzá kell szoknunk, hogy a banán ára tartósan magas marad.

 

Fuzárium gomba

A Fusarium Oxysporum egy rendkívül sok változattal rendelkező penészgombaféle, ami mindenhol megtalálható a Földön, a legforróbb sivatagoktól a tundrákig. Növényeken, állatokon és emberen éppúgy megél, mint a talajban. Mikotoxint, vagyis méreganyagot termel, ami nagy mennyiségben a szervezetbe jutva súlyos betegséget okozhat. Szerencsére az ilyen mérgezések rendkívül ritkák. (A szennyezésnek leginkább kitett termények a gabonafélék, gyümölcsök, diófélék, kávé, szója.)

 
 
Keresés
 
hirdetés
Ajánlott oldalak