hirdetés
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Rejtélyes írások

Az egyiptomi hieroglifák megfejtéséhez több mint ezer évre volt szükség, hiszen csak a 19. században fejtette meg Jean-François Champollion. Hatalmas eredmény volt ez, ám mind a mai napig vannak szép számmal olyan írások, amikbe rendre beletörik az amatőr és hivatásos kódfejtők bicskája. Bemutatjuk a három legérdekesebbet.

A phaisztoszi korong

1908 júliusában különös leletre bukkant egy Luigi Pernier nevű olasz archeológus egy Hagia Triada közelében feltárt templom alagsorában. A 15 cm átmérőjű agyagkorongot titokzatos ábrák borítják, amiket előre elkészített pecsételővel nyomtak bele az agyagba belülről kifelé vagy fordítva haladva, így hoztak létre összefüggő szöveget. A kormeghatározás eredménye szerint i. e. 1850 és 1600 között keletkezhetett, vagyis a minószi civilizáció középső korszakában. A korong összesen negyvenöt szimbólumot tartalmaz, de a szöveg értelmét mindmáig nem sikerült megfejteni, a legvalószínűbb, hogy egy naphimnuszt vagy egy verses formába szedett teremtéstörténetet rejtenek a titokzatos szimbólumok. Jerome Eisberg, műtárgyak eredetiségvizsgálatával foglalkozó szakember úgy véli, hogy a jelek értelmét soha nem fogják megfejteni, ugyanis a korong ügyes hamisítvány. Véleményét arra alapozza, hogy a korong éle meglepően egyenesen vágott, amire a korabeli technika alkalmatlan volt. Hogy mi az igazság, egyelőre senki sem tudja, így a korong a történelem nagy rejtélyeit gyarapítja.

 


 

A Voynich-kézirat

Ez a titokzatos kézirat egykori tulajdonosáról, Wilfrid Michael Voynich amerikai könyvkereskedőről  kapta a nevét, akihez 1912-ben került, ám ennél jóval korábban keletkezett, a radiokarbonos kormeghatározás szerint a 15. század elején. A 234 lapból álló könyv ismeretlen nyelven, ismeretlen írással íródott, így csak az illusztrációkból következtethetünk arra, hogy valamilyen középkori orvosi témát tartalmaznak a lapok. Az illusztrációk alapján a kézirat hat részre osztható: növények, asztronómia, biológia, kozmológia, gyógyszerészet és receptek.  Egyesek szerint a képek a szöveg megírása után kerültek a műbe, mások szerint azonban épp fordítva történt a dolog. Ez utóbbi nézetet támasztja alá, hogy a szöveg számos helyen körbefogja, illetve címkézi a képeket. Már rengeteg amatőr és hivatásos kódfejtő próbálta megfejteni a szöveget, de nem jutottak eredményre. Egyelőre még az sem biztos, hogy valóságos vagy mesterséges nyelvről van-e szó, sőt egyesek szerint hamisítvány az egész, és a szövegnek nincs értelme. Az azonban biztos, hogy több mint 170 ezer írásjelből áll, melyeket keskeny közök választanak el egymástól. A szöveg 20-30 különböző írásjelből és néhány speciális karakterből épül fel, amik két egyszerű tollvonással íródtak.  

 

 

Rongorongo

A Húsvét-szigetet több rejtély is övezi, ezek közül máig megfejtetlen az őslakosok írása, a rongorongo. A hieroglifákhoz hasonló képírást tartalmazó fatáblák közül mindössze 26 maradt fenn, a megfejtésükbe azonban rendre beletörik a kutatók bicskája.  Az első táblát 1864-ben találta meg egy francia hittérítő. Akkor Tahiti püspöke, Tepano Jaussen próbálta megfejteni a képírást, egy öreg bennszülött férfi segítségével, ám nem jutottak eredményre.
A rongorongo az őslakosok nyelvén visszaadást vagy visszaolvasást jelent. Magát az írást fatáblákba karcolták, nem ritkán cápafoggal, és inverz busztoferon irányba haladt, ami azt jelenti, hogy az oldal aljáról indult először balról jobbra, a következő sorban jobbról balra, és így tovább. Ha olvasni akarták a szövegeket, a sorok végén 180 fokkal el kellett fordítani a táblákat. A szigetlakók szívesen mesélték el a táblákra lejegyzett történeteket, ám nem olvasták azokat, csupán a jelek emlékeztették őket az ősök által leírt történetekre. Állításuk szerint minden jel egy szót jelölt. Ebből kiindulva könnyen elképzelhető, hogy talán nem hagyományos értelemben vett írásról van szó, hanem emlékeztető ábrákról, de többen felvetették azt is, hogy nem is írásról van szó, hanem díszítő motívumokról, amik visszatérnek a különböző táblákon.

 

 

 
 
Keresés
 
hirdetés
Ajánlott oldalak