hirdetés
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Utánozzuk Drakulát!(?)

 

Köztudott, hogy bár a napfénnyel nincsenek jóban, életük végtelen, legalábbis természetes módon sose fognak elpusztulni. Ráadásul minél idősebbek, minél több ember vérét szívták ki, annál erősebbek, annál nagyobb halatommal bírnak. Egyesek szerint a vámpír-sztorik nem is tévednek olyan nagyot, mikor vérrel táplálják ezeket a szörnyeket. A legújabb kutatások ugyanis arra engednek következtetni, hogy a fiatalabb korosztály vére késlelteti, bizonyos mértékig vissza is fordítja az öregedést.


Nem kozmetikai, hanem egészségügyi, egészen pontosan az agyműködéssel kapcsolatos funkciókról van most szó. A kutatók a kognitív képességek leépülését illetve a folyamat visszafordíthatóságát vizsgáló kísérleteik során fiatalabb egerek vérét juttatták idősebbek szervezetébe egy különleges eljárás során, melyben úgymond „összevarrták” az állatokat. Így a fiatal egerek vére átjutott az idősebbekbe, és fordítva. Az eredmény: a fiatalabb állatok a kelleténél gyorsabban kezdtek el leépülni, az idősebbek ugyanakkor javulást mutattak az agyi funkciók terén, erősödtek az agysejtek közt lévő idegi kapcsolatok, és a memóriateszteken ugyanolyan jól kezdtek teljesíteni, mint a fiatal egerek. (Az már csak a hab a tortán, hogy az izmok és egyes belső szervek állapota is javulni kezdett.)

Ha ez embereken is működne…

Akkor életünk utolsó pillanatáig szellemi frissességnek örvendhetnénk, és csak a történelemkönyvekből ismernénk az Alzheimer-kórt.

Természetesen humán felhasználás esetén az egereken alkalmazott eljárás elképzelhetetlen. A kutatók a tablettás megoldások felé hajlanak; mint azt az agy működését kutató egyetemi professzor, Andrew Randall is mondja, rá kell jöjjünk, „mi az a cucc” a vérben, ami beindítja a fiatalodási folyamatot.  Amennyiben sikerülne megalkotni a csodagyógyszert, akkor az orvostudomány olyan áttörést könyvelhetne el, melyet nem sikerült megismételnie a penicillin felfedezése óta. Vajon sikerülni fog? Nem tudni, csupán az biztos, hogy a kutatások még nagyon gyerekcipőben járnak, még nagyon sok kérdésre kell választ kapni, hogy egyáltalán megkezdhessék az emberekkel folytatott kísérletek tervezését.

 

 
 
Keresés
 
hirdetés
Ajánlott oldalak