Szenvedélyem a munkám

2009. 08. 03.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A munkamánia, vagy más néven munkaalkoholizmus manapság igen komoly betegség, hiszen nemcsak a vele járó tünetek veszélyesek, hanem azok következményei is. A 10-12 órás, megszakítások nélküli munka ugyanis komolyan megterheli a szervezetet, állandó fáradságot, szédülést, has- és fejfájást okozhat. A növekvő munkaterhelés a szervi elváltozások mellett lelki és viselkedésbeli változásokat is eredményezhet. A munkamániás egy bizonyos idő elteltével álmatlanságban szenved, türelmetlenné és hiperaktívvá válik, hangulatváltozásait és indulatkitöréseit pedig sokszor saját maga sem tudja kordában tartani.

Lehetetlen meghatározni a különösen veszélyeztetett csoportokat, így szinte bárki munkamániássá válhat. Lehetünk akár felső-vezetők, vagy éppen beosztottak, háztartásbeli anyák vagy akár szabadúszó újságírók, szinglik, vagy boldog párkapcsolatban élők, fiatalok vagy idősebbek, ez a rejtélyes és minden bizonnyal pszichés szenvedélybetegség minket is bármikor a hatalmába keríthet. Amennyiben ez megtörténik, azt nagy valószínűséggel mi magunk észre sem fogjuk venni. Akiknek kimerültségünk vagy akár testsúlynövekedésünk először szemet szúr, azok a családtagjaink és a barátaink lesznek, akiket egyébként mind elhanyagolunk, miközben örökösen versenyt futunk az idővel.

A munkamánián meg lehet próbálni önerőből változtatni, lassítani vagy akár meg is állni. Kicsit átszervezni az életet, elegendő időt hagyni a pihenésre, újra előtérbe helyezni az emberi kapcsolatokat, valamint hanyagolni egy időre a munkahelyi kötelezettségeket, feladatokat. Súlyosabb helyzetekben azonban érdemes a problémával orvoshoz fordulni. Erre specializálódott tanácsadók, pszichológusok vagy éppen pszichiáterek készségesen segítenek, hogy újra megtalálhassuk az arany középutat, az egészséges egyensúlyt a munkánk és az irodán kívüli életünk között.  

 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top