Couchsurfing - Egy életre szóló kaland

2009. 01. 29.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Mi van akkor, ha utazni szeretnénk, de nincs elég pénzünk? A megoldás a couchsurfing, azaz a kanapészörf.

Ennek lényege, hogy a különböző országokban élő emberek szívességi alapon, ingyenesen vendégül látják egymást.

 

 Hawaii-ra? - Fotó: Google

 

A szállás lehet egy egész szoba is, de előfordul, hogy csak egy ágyat, vagy a szobája padlóját tudja a vendéglátónk biztosítani, ugyanakkor teljesen ingyen megmutatja a környéket, megismerhetjük az adott ország/város kultúráját, történetét, és meleg ételben sem szenvedünk hiányt. Az, hogy hány napig maradhatunk általában a vendéglátó már előre jelzi számunkra.

Nálunk még nem igazán ismert ez az utazási forma, bár a legnagyobb couchsurfing portálon már több, mint 4000 magyar kanapé is elérhető. Mindenesetre immár 220 országban több mint 400 ezer ember használja ki a kanapészörf előnyeit. Leginkább a fiatalok utaznak így, némiképp hasonlóan a csereüdüléshez, csak itt intézmények helyett ők maguk szervezik meg útjaikat az erre a célra létesített ingyenes weboldalakon. Akkor sincs baj, ha az egyik fél nem tud szállást biztosítani a vendégének, egyszerűen elhívja kávézni, vagy pedig idegenvezetőként elkalauzolja őt a nevezetes vagy érdekesebb helyekre, lehet programokat, kirándulásokat, bulikat szervezni, ízlés szerint. Annyi bizonyos, hogy a személyesség, az új barátságok lehetősége olyan pluszt nyújt, amellyel egyelőre nem versenyezhetnek az utazási cégek. A kanapészörf lehetőségét kínáló weboldalakon a pontos adatainkon kívül célszerű olyan információkat is megadni, amelyek az életfelfogásunkról, szokásainkról, ízlésvilágunkról árulkodnak. Később, a nyaralás után a vendég minősítheti a vendéglátást, ami aztán a vendéglátó neve mellé kerül referenciaként. A weboldalak közösségépítő és interkulturális missziót is ellátnak, hiszen az összebarátkozó fiatalok révén az országokat, kultúrákat is közelebb hozza egymáshoz.  

 Csak egy kis bátorság és nyíltság kell más kultúrák felé - Fotó: Google

Aki ügyes, és könnyen barátkozik, az akár egy világkörüli körutat is összehozhat, az más kérdés, hogy a szállások színvonala országonként változó. Indiában nem kell csodálkozni azon, hogy az egész család egyetlen szobán osztozik, és csupán egy kiszuperált matrac jut a vendégnek. Tény, hogy ha így járja a világot az ember, számos életforma-modellt láthat, a nagycsaládosoktól az egyedülállókig, a hagyománytisztelőbb felfogástól a modernig, stb. Az interneten érkező kéréseket persze nem kötelező teljesíteni, kiválaszthatjuk a rokonszenvesnek tűnő vendéget/szállásadót. Igaz, az se baj, ha van mentőötlet arra az esetre, ha a találkozás során mégis kételyek merülnének fel az illetővel kapcsolatban. Ugyanakkor, az eddigi tapasztalatok szerint senki sem azért választja az utazás eme olcsó változatát, hogy mások otthonába bejutva rablóhadjáratba kezdjen. Inkább olyan fiatalok kanapészörföznek, akik amúgy megengedhetnék maguknak a drágább utakat, de közelebbről is kíváncsiak az adott országra és annak lakóira.

 

 Olaszországban egy kanapé? - Fotó: Google

 

további infó.: www.couchsurfing.com, melyet 2004-ben Casey Fenton hozott létre miután megtette első kanapészörfös útját Izlandra. Azóta hetente több, mint 10.000 "kanapét" regisztrálnak szerte a világon. A vendéglátók adatlapján megtalálható nem csak az, hogy milyen formában és hány napra tud szállást biztosítani, hanem az is, hogy milyen személyt lát szívsene kanapáján, milyen nyelveken beszél, milyen programokat tud esetleg biztosítani - városnézés, bulik, kirándulások - vendégének az ott tartózkodások alatt. Alapvető angol nyelvismeret elengedhetetlen már a számunkra szimpatikus kanapé felkutatásához is! Tehát kanapéra fel! Szerezz új barátokat szerte a világban!

Egyéb oldalak: www.hospitalityclub.org vagy www.placetostay.net

Minden olvasó saját felelősségére használja a fenti oldalakat!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top