A mérgezésekről I.

2010. 02. 25.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Közismert, hogy a méreg bejuthat a gyermek szervezetébe szájon át és belégzés útján. Kevesebben gondolnak arra, hogy felszívódhat bőrön keresztül is. (Előfordult már, hogy egy kisgyermeket abban a kádban fürdettek, amelyben ezt megelőzően növényvédő szert higítottak.) Nagyon kell vigyázni a felnőtteknek esetleg hasznos kenőcsökkel, gyógykrémekkel is.

A szájon át történő mérgezés oka leggyakrabban utánzás miatt következik be. A kisgyermek utánozza a gyógyszert szedő, cigarettázó, vagy alkoholt fogyasztó szülő példáját. Bizonyára többször hallottuk már, hogy a vendégek távozása után a poharakban talált italmaradékok felhörpintésétől a gyermek akár eszméletlen állapotba is kerülhet.

Néha könnyű a szülőknek, rokonoknak, gondozónak megállapítani, hogy a gyermek súlyos helyzetét mérgezés okozta. Van azonban olyan eset is, amikor a szabadban játszó gyermek lenyel valamilyen mérgező növényt, és erről a rá vigyázó felnőtt mit sem sejt.

Mérgezésre kell gondolnunk minden olyan esetben amikor egy közösségben sok gyermek egyszerre betegszik meg, vagy amikor a kisgyermek hirtelen eszméletét veszti, görcsölni kezd, vagy olyan esetben, amikor az addig nyugodt kisgyermek hirtelen „feldobott” lesz, esetleg fordítva, az addig élénk kisgyermek, nagyon aluszékonnyá válik.

 A Datura (Angyaltrombita) gyönyörű, de erősen mérgezőnövény!

Mérgezés gyanúja esetén a csecsemőt vagy a kisgyermeket azonnal kórházba kell szállíttatni!

De sokkal könnyebb megelőzni a mérgezéseket. Sokkal kevesebb kisgyermek járna szerencsétlenül, ha a szülők, vagy a kisgyermekre vigyázók megtartanának néhány alapvető szabályt.

A gyógyszereket a kisgyermekek elől mindig el kell zárni, lehetőleg zárt szekrényben! A szemcseppekből is mindig csak annyit adjunk a kisgyermeknek, amennyit az orvos előírt neki, és azt tényleg a szemébe, és ne az orrába vagy a szájába csepegtessük, vagy nehogy véletlenül oda kerüljön.

Ha véletlenül bármilyen gyógyszer megmaradt volna, azt vigyük vissza a patikába, megsemmisítésre. (Ne dobjuk a szemétbe, mert  a gyógyszerek egyrészt keményen környezetterhelő vegyianyagok, másrészt a kukából esetleg még kikerülhetnek valahogy...)

Gyógyszert csak akkor adjunk be a gyermeknek, ha az eredeti dobozában van, hiszen elfelejthetjük, hogy mit raktunk át, és más is átrendezhette a házipatikát. Tanítsuk meg a gyermeküknek, hogy csak és kizárólag abból a pohárból igyon, amit előtte néhányszor a saját kis kezével önmaga kiöblített. Ez a szokás később akár az életét is megvédheti.

Már egészen kicsi gyermekkel is meg tudjuk értetni, hogy a gyógyszer nem játék, és nem cukorka.

A háztartási vegyszereket még a legkisebb lakásban is jól el kell különíteni az ennivalóktól. Különösen fontos, hogy ne feledkezzünk meg az elővigyázatosságról akkor sem, amikor a normális élettempó felbomlik, például, ha költözünk, vagy építkezünk.

 Ezt még üres flakonokkal se hagyjuk!

Vigyázzunk a gázkészülékekkel is: Mindig hívjuk fel a gyerek figyelmét arra, hogy a forró víz, étel a gázlángot elolthatja, és arra is, hogy a rosszul szellőző helyiségben a kiömlő gáz robbanásveszélyes.

- Németh Ágnes -



Szerző

donna.hu



Scroll to Top