A baljós nap

2009. 11. 13.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A péntek tizenharmadikáról terjengő tévképzetek a világ legismertebb és legelterjedtebb babonái közé tartoznak. Egyes felmérések szerint főleg Amerikában és az angolszász nyelvterületeken hisz még ma is az emberek 8-10 százaléka abban, hogy ha egy hónap tizenharmadik napja péntekre esik, az szerencsétlenséget jelent.

Az elmúlt pár évtizedben több tanulmányt is folytattak, amelyek statisztikai adatokkal próbálták alátámasztani, vagy éppen cáfolni a babona igazát, általában ellentmondó eredményekkel. Egy holland tanulmány 2008-ban a biztosítótársaságok adatbázisai alapján azt állapította meg, hogy míg egy átlagos pénteken 7800 közlekedési baleset történik, ha az a péntek tizenharmadikára esik, ez a szám 7500-ra csökken.

Egy 1993-as brit kutatómunka ennek éppen az ellenkezőjére jutott, abban viszont minden tudományos kutatás szerzője egyetért, hogy az átlagostól eltérő péntek tizenharmadikai adatokról nem a dátum, hanem maga a babona tehet. Ezzel pedig meg lehet magyarázni mindkét eredményt. Ha kevesebb a baleset, az azért lehet, mert direkt óvatosabbak vagyunk ezen a baljóslatú napon, ha több, az meg azért, mert feszélyez bennünket az a tudat, hogy ma szerencsétlen nap van.

A péntek tizenharmadika körüli felhajtás a 80-as években élte a fénykorát, amikor Amerikában a fiatal felnőttek közel harmada hitt abban, hogy ez a nap balszerencsés. Ennek többek között az lehetett az oka, hogy ekkor kerültek a mozikba a Péntek 13 című horrorfilmek. Mára azonban nem engedhetjük meg magunknak, hogy a különböző babonáink miatt ne utazzunk el egy fontos üzleti útra, vagy éppen azt, hogy ne kezdjünk bele egy új munkába, hiszen tényleg szerencsétlenül járnánk, ha emiatt veszítenénk el az állásunkat.

Tehát a semmittevés nem megengedett, de ha teszünk valamit, akkor abban nyugodtan csütörtököt mondhatunk péntek tizenharmadikán! Hiszen még a lelkiismeretünk is megpihenhet, mert minden téves döntésünkért felelőssé tehetjük a szerencsétlen dátumot. Persze ez csak önmagunkra vonatkozik, a főnökünk valószínűleg ugyanúgy fogja a szemöldökét ráncolni, mint bármelyik másik napon.

És általában megfeledkezünk a péntek tizenharmadika másik kellemes részéről, méghozzá az elalvás előtt lassan átjáró, és mérhetetlenül kellemes érzésről, hogy másnap végre hétvége lesz. Azt persze sosem vesszük észre szombat tizennegyedikén, hogy szerencsétlenségünkre, éppen amikor több időnk lenne a kikapcsolódásra, pont akkor mennek a legunalmasabb műsorok a televízióban.

Kapcsolódó anyagok:

$$2602$$

$$727$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top