hirdetés
 
 
 
 
 
 
 
 
 

„A boldogság vágykép”

Úgy gondolod, hogy a te életedben is vannak olyan dolgok, amikre nem találsz magyarázatot? Néha irracionálisan viselkedsz? Szeretnél változtatni, de nem sikerül? Találtunk egy olyan módszert, ami minden problémánkra megoldást jelenthet. Horváth Gabriella, TEK Kineziológussal beszélgettünk!

 

 

 

Elárulnád azoknak, akik még nem hallottak róla, hogy mi is az a kineziológia?

Sokak számára még ismeretlen, felfedezésre váró terület, a módszer lényege tradicionális értelemben a világ legtermészetesebb dolgáról, a mozgásról szóló tudomány. Arról a mozgásról szól, amely meghatározza egészségügyi állapotunkat, érzelmeinket, lelki életünket, közérzetünket, befolyásolja kapcsolatunkat embertársainkkal, önmagunkkal. A mozgás azt is jelenti, hogy hogyan érezzük magunkat, hogyan találjuk meg a helyünket a világban. A mozgás felszabadít, míg a mozgás behatároltsága korlátoz bennünket. Mozgásunk változása végigkíséri az egész életünket. A kineziológia alaptétele: a test önmagát korrigálja és tartja fent. Így a kineziológia egy alternatív és komplementer jellegű, készség-, képesség- és személyiségfejlesztő prevenciós jellegű holisztikus módszer, amely jótékonyan befolyásolja a test energiaáramlását, és az érzelmi stresszek feloldásával energetikai egyensúlyt hoz létre a testben.

Milyen módszerrel tudja a kineziológia ezt az egyensúlyt megteremteni?

A kineziológia az izomtesztet, mint biofeedback módszert alkalmazza a kiegyensúlyozatlanság megállapítására.

Te a kineziológia egy egészen különleges területével, a TEK-kel foglalkozol. Mesélnél erről bővebben?

A TEK Kineziológia, vagyis a Transzgenerációs Epigenetikus Kineziológia generációkon átívelő problémák feltérképezésével és stresszmentesítésével dolgozik. Az epigenetika egy orvosi tudományág, amely az öröklődő változásokkal foglalkozik, DNS szekvenció változások nélkül. A változások módja egy családon belül azonos, azaz öröklődik. Ez azt jelenti, hogy a genetikai anyag nem változik, de a gének működése igen, mert a gének emlékeznek. Kineziológiai technikákkal feltérképezhető, hogy melyik felmenőnknél blokkolódtak vagy léptek működésbe azok a gének, amelyek a mi generációnkban a problémát okozzák, a kezelés alatt ezeket oldjuk.

Az oldás egyben gyógyítást is takar?

Ki szeretném hangsúlyozni: a TEK tanácsadó kompetenciája nem terjed ki betegségek kezelésére, a kineziológia gyógyítással nem foglalkozik, semmilyen egészségügyi szolgáltatást nem végzünk. A kineziológiai tanácsadó a klienseknek képes segíteni az életvitelük, életmódjuk, életszemléletük megújításában, egy minőségileg jobb élet elérésében. A tanácsadó a klienssel együttműködve különböző idősíkokban (jelen élet, generáció, előző életek) történő korrekciós munkában, az egyén terhelhetőségét figyelembe véve oldja a problémákhoz kapcsolódó korlátozó mintákat.

Kiknek ajánlanád elsősorban, hogy vegyen részt egy ilyen kineziológiai tanácsadáson?

Azoknak, akik valamiért úgy érzik, megrekedtek az életükben. Esetleg újra és újra nekiszaladnak valami probléma megoldásának, esetleg egy projekt elindításának, és nem haladnak a dologgal. Azoknak, akik stresszben élnek, és szeretnék visszanyerni egyensúlyi állapotukat. A kineziológia betegségek gyógyításával, feltérképezésével nem foglalkozik. Tanácsadói kereteken belül viszont segítünk visszaállítani a kliens képességét arra, hogy meg tudjon küzdeni az életében található kihívásokkal, megmutatjuk számára, hogy rendelkezik azokkal a képességekkel, amik ehhez szükségesek.

Mi vezeti hozzád az embereket, a kíváncsiság, vagy ha komolyabb problémájuk van? Egyáltalán lehet-e ezt így kategorizálni?

Változó, hogy az emberek miért keresnek fel egy TEK kineziológust. Van, aki a közérzetén szeretne csak javítani. Akad olyan, aki határozott céllal érkezik, hogy például egy korlátozó, számára is egyértelműen a munkájában őt akadályozó szokást letegyen. Előfordul, hogy a kíváncsiság hozza hozzánk az embereket, mert szeretnék megismerni ezt a módszert. „Valamiért” a lelke ide vezeti.

Mennyire segíti a munkádat, ha valaki hisz a módszer eredményességében?

Többször kérdezték, hogy annál is használ-e a kineziológia, aki nem hisz a módszerben. Ebben a módszerben nem kell hinni. Ez a tanácsadói munka nem az emberek hitére épül. Az izomteszttel tényleges adatgyűjtés folyik arról, hogy mi az, ami jelenleg az ügyfelet korlátozza abban, hogy teljesebb, sikeresebb életet éljen képességei használatával. Majd tanácsadással, közös célépítéssel összeállítunk egy olyan viselkedési paramétert, amit segíteni fog neki abban, hogy céljait elérje.

Hány kezelés kell egy adott probléma végleges megoldásához, vagy ez személy- és problémafüggő is egyben?

Az nagyon egyedi, hogy kinek hány találkozóra van szüksége. Ahhoz, hogy az ügyfél életében változások induljanak el, fel kell vegyen egy új, lehet, hogy ez idáig ismeretlen viselkedésmintát. Erre vonatkozóan tanácsokat, házi feladatokat, segítő technikákat adunk, hogy minél hamarabb elsajátítsa a számára szükséges hozzáállást az életéhez. Ennek befogadása és elsajátításának üteme egyénileg változó. Van, aki azonnal képes az ajtón kilépve alkalmazni a hallottakat, van viszont olyan is, akinek több alkalom kell ahhoz, hogy magáévá tegye az új szokásokat. Néha szokatlan egy-egy kliensnek, hogy az egész életében, esetleg már generációkon át hozott viselkedésmintát le kell tegye, mert csak így lehet sikeres egy adott területen. Ezeket a mintákat sokszor a szülők, nagyszülők is alkalmazták, a páciens tőlük vette át.  De végül is ez így logikus. Ha ugyanúgy viselkedünk, akkor ugyanaz lesz a végeredmény is. Ha viszont beviszünk valami újat a rendszerbe, akkor elvárható, hogy a végeredmény is más lesz, mint a megszokott.

Nálad milyen eredményeket hozott a kineziológia? Hogy kerültél vele kapcsolatba?

A TEK kineziológiával én magam is saját életem jobbítási igénye miatt kerültem kapcsolatba. Sok módszert ismertem, kipróbáltam. Nekem ez a módszer tudta a legnagyobb segítséget és a leggyorsabb változásokat hozni. Mindenki más. Én úgy gondolom, az találja meg ezt a módszert, akinek ez „fekszik” a legjobban, akinek ezzel dolga van. Sok remek módszer található ma már az önfejlesztésre. De én úgy gondolom, hogy önmagunk megismerése egy izgalmas utazás, amibe ez a módszer is belefér, megér egy próbát, hisz nem mondhatunk valamiről véleményt, ha nem is ismerjük. Én biztatom a kedves olvasókat, hogy próbálják ki a TEK kineziológiát, érdekes utazásban lesz részük: önmagukon belül.

A te utazásod önmagadon belül mikor alakult át hivatássá?

Számomra a kineziológia, miután bizonyított, nagyon hamar elköteleződéssé és hivatássá alakult. Látva a TEK kineziológiában rejlő lehetőségeket, illetve a módszer hatékonyságát, nem volt kérdés számomra, hogy ez az a módszer, amit kerestem. Engem mindig az emberek segítése motivált, ehhez pedig egy remek eszközt kaptam.

 

 

 

Elmesélnél néhány sikerrel zárult esetedet?

Rendben, mondok egy-két példát arra, hogy miben és hogyan tud segíteni a TEK kineziológia. Egy hölgy azzal keresett meg, hogy nem jó a kapcsolata a nagyobbik lányával. Nagyon szereti őt, a kislány remek gyermek, kiváló tanuló az iskolában. Semmi oka nincs rá, hogy feszült és ingerült legyen vele, mégis folyamatosan kiabál vele, holott legszívesebben megölelné, és elmondaná neki, milyen büszke rá. A kisebbik lányával semmi gondja nincs. A beszélgetésünk során hamar kiderült, hogy itt egy generációs mintáról, egy generációkon átívelő hibás viselkedésről van szó. Kiderült, hogy ő is elsőszülött lány volt, és minden ugyanúgy zajlott az életében, mint amit most ő csinál a lányával. Neki is van egy húga, és az édesanyja látszólag csak a húgát szerette, és vele, a nagyobbik lánnyal állandóan elégedetlenkedett. A munka során kiderült, egy 8. generációs anyai ági nőnél keletkezett a probléma. Az ősének ott egy lánya volt, aki 6 évesen szerette volna felhívni a folyton dolgozó édesanyja figyelmét magára. Rángatta a szoknyáját főzés közben, kérte, hogy játsszon vele, hívta, hogy babázzanak. Az anyuka, az elfoglaltságára hivatkozva minden alkalommal „lerázta” a kislányt. Pár hónap múlva a kislány meghalt. Természetesen nem amiatt, hogy nem játszottak vele, „csupán” egy betegség miatt. Az anyára ekkor szakadt rá a bűntudat és a kétségbeesés, hogy milyen rosszul csinálta a dolgot, nem foglalkozott a kislánnyal eleget. Ez egy hibás megküzdési stratégia volt. Nem tudott a dolgon már változtatni, átment egy önbüntetésbe, folyamatosan magát hibáztatta.

Mi történt a későbbi életében? Hogy küzdött meg ezzel a dologgal?

Később született még egy lánya. De az első, a nagylánnyal történtek miatt létrehozott egy hibás hitrendszert: „nem tudok, nem tudtam mit kezdeni a nagylánnyal. Csak a kicsivel!” És ez a hibás minta ismétlődött generációról generációra egészen kliensem életéig, amíg el nem jött, hogy feltárjuk a problémát. „Beragadt” náluk az a gondolat, hogy a nagylánnyal nem tudok mit kezdeni, idegesít, és semmi nem jó vele kapcsolatban. „Csupán” amiatt, hogy a 8. generációs őse megélt egy hatalmas traumát ezzel kapcsolatban. Ezt jelenti a Transgenerációs Epigenetikus Kineziológia. Generációkon át viszünk a DNS láncukat körülvevő metilációs hálózatunkban egy rögzült, hibás viselkedésmintát, ami akár egy a Marionett bábut, minket is rángat, és nem tudjuk, miért. Hisz kliensem semmit nem tudott arról, mi történt az ősökkel. És mégis, látszólag indokolatlanul hibásan viselkedett, holott semmi oka nem volt rá.

Nagyon érdekes és tanulságos történet. Tudnál még egy példát mondani a generációs mintázatra?

Egy férfi azzal keresett meg, hogy szeretne javítani a házasságán, mert amióta összeházasodtak, szinte eltűnt a szexualitás az életükből. Előtte minden rendben működött, de amióta összeházasodtak, könyörögnie kell minden együttlétért, de abban sincs igazán köszönet. Mondhatnánk, hogy ez sajnos manapság már általános trend, de nála mégis hatványozottan jelentkezett, ugyanis ez volt a második házassága, és mindkettőben ugyanezt tapasztalta. Anyai ágon 9. generációs nőnél találtuk meg a mintát. A hölgy élte a szexualitását, sőt nagyon is élvezte. Volt egy partnere, akivel megélte a boldog együttléteket. Amikor viszont a fiatalember nősülésre adta a fejét, nem őt vette feleségül. Kliensem őse a fájdalomban azt a hitrendszert hozta létre, hogy aki szereti a szexet, az nem való feleségnek! És itt már be is akadt a történet. Tehát ha feleség akarok lenni, akkor nem szexelhetek! És ezt a mintát ismételte minden nő a családban, mert ugye, aki feleség, aki jó asszony, annak ezt nem illik! Kliensem elmondása szerint, amit a családról tudott, ilyen prűd volt az édesanyja és a nagymamája is és most a felesége. Kioldottuk a mintát, reméljük, elindul a szexualitás az életükben.

Ebben az esetben csak ez az egy megoldása van a dolognak? Elindul a szexualitás és a probléma megoldódott?

Két megoldás lehet. Elindul a szex, mert a hölgyet eddig ez a hitrendszer fogta vissza. Vagy nem, mert olyan hölgyet vonzott be az úriember, aki ennek az elvárásnak megfelel, és tényleg nem igényli az együttléteket. Ez esetben más megoldást kell keresni. De a lényeg, hogy esélyt kapott a kapcsolat arra, hogy megoldják ezt a másfél évtizede fennálló problémát.

A kineziológián kívül mivel foglalkozol még? Ha jól tudom, a tapasztalataidat nem csak a kezelések alkalmával osztod meg az emberekkel.

Ez így van. Tanfolyamokat, önfejlesztő és önbizalomnövelő tréningeket tartok és saját internetes portálomon publikálom az írásaimat, amik segítenek az embereknek megérteni az élet működési mechanizmusait. A legkedveltebb témák a párkapcsolatot, szerelmet, házasságot, sikert érintő dolgok. Szülőként nagyon fontosnak tartom azt is, hogy a gyermekeket időben felkészítsük, tanítsuk az életre. Éppen ezért spirituális, tanító jellegű meséket írok, hogy már gyermekként megértsék azt, hogy milyen viselkedés visz sikerre, és mi az, ami helytelen. A boldogság vágykép – ezért mindenkinek mást jelent. Kívánom, hogy mindenki megtalálja a maga boldogságát. Én hiszem, hogy ez mindenkinek jár.

 
 
Keresés
 
hirdetés
Ajánlott oldalak