hirdetés
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A gyomor betegségei 1. - a gyomorhurut

Heveny gyomorhurut
Egyike a leggyakoribb megbetegedéseknek. Többnyire étrendi hibák következtében, túl meleg, vagy túl hideg ételek fogyasztása miatt, vagy más megbetegedések kísérő tüneteként keletkezik.

Tünetei: gyomorégés, émelygés, teltségérzet, felböfögés, hányás, étvágytalanság, néha láz. A szájíz rossz, a gyomortáj nyomásra érzékeny. A nyelv száraz, vastag fehér lepedékkel bevont. A közérzet nagyon rossz, a betegek levertek. A szövődmények leginkább abban állnak, hogy a hurut átterjed a bélre is. Gyakori jelenség az ajkakon a herpesz. 

Prognózis: a heveny gyomorhurut többnyire egy-két nap alatt, máskor egy-két hét alatt lezajlik.

Gyógyítás: hashajtás, extrém esetben gyomormosás. Ha a beteg már hányt, a gyomormosás felesleges. Gyakori hányás esetén adjunk hideg italokat, hideg üres teát, hideg ásványvizet. 24 órai koplalás ajánlatos és csak langyos tea fogyasztása. Azután a könnyű ételekkel kell kezdeni, és csak fokozatosan áttérni a rendes étrendre.

Idült gyomorhurut
Okai ugyanazok lehetnek, mint a heveny gyomorhurutnak, de a célszerűtlen táplálkozás és az alkohollal, nikotinnal való visszaélés is. Ritkán származik heveny gyomorhurutból. Annál gyakrabban társul más gyomorbetegségekhez, fekélyekhez, rákhoz, gyomortáguláshoz. Rossz fogak, gyors evés, elősegítik az idült gyomorhurut kifejlődését. A gyomorhurut gyakran családi betegség, egyes családok hajlamosak a gyomorhurutra.

Idült gyomorhurut esetén tanácsos kideríteni, vajon nem szenved-e a beteg gyomorsav túltengésben, vagy ennek ellenkezőjében, gyomorsav hiányban?

A gyomor sejtjei ugyanis savat termelnek. Ez a sav a tápanyagok feldolgozásához nélkülözhetetlenül szükséges. Akár több a sav a kelleténél, akár kevesebb, de abban az esetben is, ha teljesen hiányzik: különféle idült gyomorbetegségek léphetnek fel. Az, hogy valakinek kevés-e vagy sok-e a sava, csak orvos tudja eldönteni.

Tünetei: étvágytalanság, gyomornyomásról, teltség érzetéről panaszkodnak a betegek, mely kivált étkezés után lép fel és néha erős fájdalomig fokozódhat. Gyakori a felböfögés. Ilyenkor a gyomortartalom rendellenes erjedése miatt képződött savanyú anyagok jutnak a szájüregbe, és gyomorégés érzését okozzák. Gyakori tünet a többnyire étkezés után fellépő émelygés és hányás. Gyakori a székrekedés, vagy annak ellenkezője, a bélhurut, a gyomor felfúvódása és a sárgaság. A bántalom, különösen elhanyagolt esetekben, évekig is eltarthat.

Gyógyítása: diétás kezeléssel. Alkohol és nikotin tilos! Ha a beteg gyomorsav-túltengésben szenved, akkor az orvos a sok savat lúgokkal közömbösíti, nevezetesen: szódát, magnéziumot, atropin-készítményeket rendel. Ha a vizsgálat alkalmával kiderül, hogy kevés a sav, akkor az orvos sósav cseppeket ír fel, amelyeket gyakran kombinál az ilyenkor rendszerint szintén hiányzó pepsinnel, a gyomor fontos élesztőjével.

Ajánlottak a különféle ásványvizek, amelyeket az orvos a betegség természete szerint választ meg. Székrekedés esetén enyhe hashajtókat, makacs hányás esetén jéglabdacsokat, vagy gyógyszereket ajánl az orvos. Fájdalmak ellen jó a gyomortáji meleg borogatás, termofor. Tartós étvágytalanság esetén az orvos különböző keserű tinkturákat ír fel. A masszázs és a villanyozás is eredményes lehet. A rossz szájíz a száj gyakori ápolása – szájöblítés, fogmosás –, által mérsékelhető.

Kapcsolódó anyagok:

A gyomor betegségei 2. - A gyomorfekély 

Magas vérnyomás – hypetronia

Régi idők orvoslása...Tüdő betegségei

A fül betegségei

Cimkék
 
 
Keresés
 
hirdetés
Az enyém!!!! 
Amikor se dio se mäk nincs benne....
 
Ajánlott oldalak