hirdetés
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kamasz fiú forradalmasította a rákkutatást!

Egy 15 éves amerikai fiú ért el forradalmi áttörést a hasnyálmirigyrák diagnosztizálásában: egyszerű, olcsó, és ráadásul nagyon pontos vérteszttel képes megtalálni ezt a rendkívül veszélyes daganatfajtát. Jack Andraka módszerének legnagyobb előnye, hogy nagyon korai stádiumban képes jelezni a hasnyálmirigyrákot.

 

 

 

A hasnyálmirigyrák az egyik leghalálosabb betegség: mivel nagyon nehéz megtalálni, az esetek 85 százalékában későn diagnosztizálják. Ilyenkor a túlélés esélye kevesebb, mint 2 százalék. Viszont a korszerű kezeléseknek hála, a korai stádiumban levő daganat szinte minden esetben gyógyítható.

Jack 13 éves korában, a családja közeli barátjának elvesztésekor fogott bele a kutatásba, és arra a megdöbbentő felismerésre jutott, hogy a hasnyálmirigyrák kimutatására egy elavult, hatvanéves, ráadásul nagyon drága és pontatlan módszert alkalmaz az orvostudomány.

Hihetetlen, de a fiú a Google és a Wikipedia használatával szerzett meg minden fontos adatot a kutatásaihoz: a daganat diagnosztizálásához a vérben található rengeteg fehérje közül az egyiket, a mezotelint kellett kimutatni. Pontosabban ennek mennyiségét, ami drasztikusan megemelkedik már a rák korai stádiumában. A tesztet egyszerűen meg tudta csinálni, de a kiértékeléshez már profi laborra volt szüksége. A kutatása ezen a ponton majdnem megfeneklett, mert nagyon nehezen talált olyan labort, ahová beengedték. 200 professzornak küldött e-mailt, de közülük 199 rögtön elutasította kérését. (Sőt, egyikük még aprólékosan ki is elemezte, miért NEM fog működni Jack ötlete.) Szerencsére a leleményes kamasz kitartott módszere mellett és végül bejutott a kétszázadik laborba. (Dr. Anirban Maitra vált a mentorává a Johns Hopkins Intézetből.) Hét hónap munka után a fiú előállt a teszt végleges verziójával: a 3 centbe kerülő papírcsík a páciens vérébe mártva majdnem száz százalékos biztonsággal kimutatja a hasnyálmirigyrákot, méghozzá nagyon korai stádiumban.

Jack több orvosi és kémiai díjat megkapott találmányáért, de nem állt meg itt: a teszt segítségével ugyanis a petefészek- és tüdőrák is diagnosztizálható. A fiú szerint kis módosítással a teszt szinte minden betegségre alkalmazható. Könnyebben kimutatható például az AIDS is. Jack Andraka azóta több fórumon is kiemelte, hogy az internet segítségével minden lehetséges. „Meg lehet osztani az elméleteket, és nem kell sokdiplomás professzornak lenni ahhoz, hogy az ötleteinket értékeljék. Az internet semleges terület, ahol nem számít az ember kinézete, kora és neme, csak az ötletei. Rájöttem, hogy a világháló nem arról szól, hogy közösségi oldalakra ostoba képeket rakjunk fel magunkról. Megváltoztathatjuk a világot. Ha még egy 15 éves is, aki korábban azt sem tudta, mi a hasnyálmirigy, képes volt kidolgozni egy olyan tesztet, amivel ki lehet mutatni a hasnyálmirigyrákot, gondold csak el, mire lehetsz te képes!”

A család bővelkedik a zsenikben: Jacknek van egy bátyja, Luke, aki szintén díjakat díjakra halmoz, tudományos elismerések garmadáját gyűjtötte be. (Többek közt azt tanulmányozta, hogyan hat a környezetre a vas- és szénbányák savas feltáró technikája.) A fiúk sikeréért nem kis részben a szülőket illeti az érdem, amiért támogató és ösztönző légkört teremtettek otthonukban, és segítették kibontakozni gyermekeik tehetségét. Az építőmérnök apa és az aneszteziológus anya érdeklődési köre adott alapot az esti beszélgetéseknek, a tudományos folyóiratok és könyvek olvasásának. „Milliónyi tudományos magazinunk van, és az asztal körül ülve beszélgetünk arról, hogyan születtek más emberek ötletei és mi mit csinálnánk máshogy.” – nyilatkozta a család mindennapjairól a fiúk édesanyja. Jacket az elfogadó és támogató család bátorította arra is, hogy nagyon korán, már 13 éves korában nyíltan felvállalja homoszexualitását. „Bevallottan meleg vagyok, és az egyik legnagyobb vágyam, hogy segítsek inspirálni más LGBT (Leszbikus, Meleg, Biszexuális, Transznemű – a szerk.) fiatalokat arra, hogy a STEM (Természettudomány, technika, műszaki tudományok, matematika – a szerk.) világába csöppenjenek. Nekem nem volt sok meleg példaképem Alan Turingen kívül.”

 
 
Keresés
 
hirdetés
Ajánlott oldalak