hirdetés
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lombikban gyártják majd a csecsemőket?

Ami eddig csak sci-fi volt, most valósággá vált: japán tudósok megalkották a műméhet. A lombikbébi program tehát tovább tud lépni az embrió beültetésénél: gépi kontroll alatt tartja a magzatot!

 

 

Tokió egyetemén Yoshinori Kuwabara, a kutatás vezetője már 10 éve dolgozik ezen a projekten. Érdeklődése a téma iránt abból indult, hogy korábban évekig foglalkozott koraszülöttekkel. Az ő túlélési esélyeiken szeretett volna javítani. A program jelenleg „EUFI” néven fut, ami az angol „extrauterine fetal incubation”, magyarul: „méhen kívüli magzati fejlődés” szóból ered. Az új módszerrel három hétig lehet életben tartani egy magzatot, de egyelőre csak kecskéken próbálták ki. A három hét időtartam talán nem tűnik hosszúnak, de sok koraszülöttnek pont ennyi plusz idő kell ahhoz, hogy életképesen jöhessen világra. A gépek és a technológia jelenleg is fejlesztés alatt állnak, a kutatók azon dolgoznak, hogy stabilizálják a műméhből kikerülő újszülöttek állapotát. Eddig ugyanis a „megszületett” kecskék legtöbbje sajnos néhány nap múlva elpusztult. (Néhány viszont életben maradt.) A kutatócsoport jelenleg azt próbálja megfejteni, mi okozhatja a bajt, és hogyan lehet megoldani a problémát.

A Yoshinori Kuwabara professzor többször hangsúlyozta, hogy találmánya nem a természetes úton való szaporodást akarja kiváltani, hanem csak orvosi esetekben, végszükség esetén alkalmazandó. „Mondanom sem kell, hogy az ideális szituáció egy fejletlen magzat számára, hogy a normál környezetében legyen, az anyai testen belül.” – nyilatkozta a kutató a médiának. Azt is kiemelte, hogy legalább újabb tízévnyi kutatásra van szükségük, mielőtt emberi magzattal is meg mernék kísérelni a procedúrát.

A műméhet a jövőben a koraszülöttek megmentésén kívül rengeteg más dologra is lehet használni: a 100%-ban mesterséges emberi szaporodástól kezdve a tökéletes katonák fejlesztésén át a „tápláléknövesztésig”. (Haszonállatok „legyártását” is meg lehet oldani lombikban.) Mindez számos etikai kérdést felvet. Üdvözlet a szép, új világból. Vajon féken tudjuk majd tartani ezt a technológiát?

 
 
Keresés
 
hirdetés
Ajánlott oldalak