hirdetés
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Multifunkciós fűszerek

A legtöbb zöldfűszer nemcsak azzal tesz jót nekünk, hogy aromájával gazdagítja az ételeinket, hanem gyógynövényként is bevethetők. Bemutatunk hat olyan fűszernövényt, amiket nemcsak a konyhában használhattok, hanem a házi patika alapdarabjainak is számítanak.

 

 

Bazsalikom

A bazsalikom az utóbbi években nálunk is közkedvelt fűszerré lépett elő, ami nem is csoda, hiszen remek aromája van, ráadásul egészséges is. A görög király szóból származik a neve, és a mediterrán területeken valóban a fűszerek királyaként tekintenek rá. A friss bazsalikomlevelek nemcsak az ételek aromáját gazdagítják, hanem az illatát is. Szárított változatánál inkább az íz dominál, de azért jól érezhető a konyha légkörében, ha belekerül az ételbe.

 




Miért egészséges?

  • Normalizálja a vérnyomást.
  • Oxigénnel látja el a sejteket azáltal, hogy fokozza a vér oxigénszállító kapacitását.
  • Gazdag antioxidánsokban, amik semlegesítik a romboló környezeti hatásokat.

 

Petrezselyem


Nem annyira az íze miatt használjuk, hanem a leveleiben rejlő vizuális tuningot aknázzuk ki, bár fűszeres aromája is jelentősen fokozza a fogások élvezeti értékét. Ennek köszönhetően rendszerint afféle pontként szolgál azon a bizonyos i-n, hiszen néhány perccel a befejezés előtt szórjuk az ételbe, de az sem ritka, hogy tálalás előtt morzsolunk rá néhány friss levélkét.

 



Miért egészséges?

  • Hozzájárul a szájhigiéniához és segít megszüntetni a szájszagot, illetve semlegesíti a hagyma és egyéb intenzív illatú ételek szagát a szájban.
  • Segíti az emésztést és felkészíti az immunrendszert a fertőzésekkel szembeni harcra.
  • Remek A- és C-vitaminforrás.
  • Pozitív hatással van a rendszertelen menstruációra.

Kakukkfű


A kakukkfű lassan engedi ki erős, semmivel össze nem téveszthető aromáját, épp ezért más fűszerekkel ellentétben már a főzés kezdetén érdemes az ételhez adni. Friss és szárított formában is széles körben használják a legkülönbözőbb nemzetek konyháiban, a legkülönbözőbb fogásokhoz, aminek az lehet az oka, hogy húsos és zöldséges ételekhez is remekül illik.

 



Miért egészséges?

  • A kakukkfű természetes fertőtlenítő, ezért teának megfőzve bevethető különféle fertőzések és megfázás esetén.

Rozmaring


Erős, fás, karakteres aromájú fűszer a rozmaring, tűhöz hasonlító, keskeny levelekkel. A kesernyés, citromos ízű fűszernövény rendkívül népszerű, számos ételt ízesítenek vele. Sültekhez elengedhetetlen, különösen a bárányhússal jelent harmonikus kompozíciót, de levesekhez, zöldségételekhez és gyümölcssalátákhoz is használják. A rozmaringleveleket rendszerint apróra darabolva vagy összemorzsolva adják az ételekhez a legjobb ízhatás érdekében, de sülteknél az sem ritka, hogy rozmaring ágat helyeznek a hús mellé.

 




Miért egészséges?

  • Illata kitűnő hangulatjavító.
  • Bevethető migrén ellen.
  • Antibakteriális és antioxidáns hatása miatt segít gyógyítani a fertőzéseket és erősíti az immunrendszert.

Orvosi zsálya


Nálunk kevésbé használatos fűszernövényként az erős, borsos aromájú zsálya annak ellenére, hogy a régi magyar konyha széles körben használta. Frissen, szárítva és olívaolajjal tartósítva is használják. Ez utóbbi úgy készül, hogy a frissen szedett zsályaleveleket olívaolajjal átitatják, és így akár két hónapig is eltartható, miközben megőrzi a frissességét. Nemcsak a leveleket lehet felhasználni, hanem az olajból is remek salátaöntet válhat, hiszen átveszi a zsálya aromáját. Különösen zsíros húsokhoz ajánlott, ugyanis nagyszerűen kiemeli az ízüket, puhítja és segíti a zsírok emésztését.

 




Miért egészséges?

  • Segíti az emésztést.
  • Hatékonyan kezelhetők vele az olyan gyulladásos állapotok, mint a reuma vagy a hörghurut.

Menta


Kevés olyan ember van, aki nem ismeri jellegzetes ízét, amit mentoltartalmának köszönhet. További előnye, hogy légmentesen lezárt edényben hónapokig megőrzi friss, karakteres aromáját. Talán a legsokoldalúbban használható fűszer, hiszen hús- és zöldség ételekhez egyaránt felhasználható, harmonizál a gyümölcsökkel, de használják desszertek és italok ízesítéséhez is.

 



Miért egészséges?

  • Nyugtató hatóanyagai miatt jól használható gyomorpanaszok enyhítésére.
  • A mentatea segít semlegesíteni a mérgeket és csökkenti az irritábilis bélszindróma tüneteit
  • A friss levelek rágcsálása fehéríti a fogakat és megszünteti a szájszagot.

 

 
 
Keresés
 
hirdetés
Ajánlott oldalak