hirdetés
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Szövetséges bacik

 

A tévézés kellemes élményét átlag félóránként megzavaró reklámblokkokból jól tudjuk, a bacik halálos ellenségeink, kutya kötelességünk mindenféle antibakteriális szuperkemikáliákkal irtanunk őket. Azonban ne feledjük csak egy részüket, a többivel viszont jobb, ha szövetséget kötünk.Egy nemrégiben publikált finn kutatás is erre hívja fel a figyelmet. A Helsinki Egyetem kutatói a baktériumok és az allergia viszonyát vizsgálták, és arra jöttek rá, hogy az úgynevezett gamma-proteobaktériumok egyik nemzetsége segít az allergia kialakulásának a megelőzésében.

A vizsgálat során 118 kamaszt teszteltek allergiára, és akiknek a bőrén több volt ezekből a bacikból, azoknál kevesebb ellenreakciót váltott ki a nekik adott speciális allergén koktél. A további vizsgálatok kimutatták, hogy ezen tinik vérében több volt abból a gyulladásgátló anyagból is, ami segít blokkolni az allergiás reakciókat.Azt is megállapították, hogy a falun, tanyán élő fiataloknál magasabb a szóban forgó baktériumok száma a bőrön. A feltételezések szerint azért, mert ezek az apró organizmusok főként növényeken találhatók meg, és aki közelebb él a természethez, az nagyobb eséllyel találkozik is velük.

A Londoni Egyetem professzora, Graham Rook szerint a baktériumok valószínűleg nem a bőrön keresztül fejtik ki a hatásukat, hanem a belekben, ahova orron vagy szájon át jutnak be. Az egyelőre még nem tisztázott, pontosan hogyan is gátolják meg az allergia kialakulását, ennek a felderítése további vizsgálatokat igényel, feltéve, hogy lesz, aki lefolytatja azokat.

 

 
 
Keresés
 
hirdetés
Ajánlott oldalak