hirdetés
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Téli házi praktikák: működnek?

Nátha, láz, torokfájás, köhögés. Rengeteg ember szembesül a megfázás tüneteivel a téli, hideg időszakban, melyet először házi praktikák tucatjával próbál orvosolni. De vajon mennyire működnek ezek a népi gyógymódok? Valóban hatásosak, vagy csak az agyunk és testünk becsapásáról van szó és placebóként alkalmazzuk a természetes gyógymódokat és szereket? Hagyományos gyógyszerek és népi gyógymódok pro és kontra!

 


 

A British Medical Journal egyik beszámolója szerint, azok akik a megfázás tüneteivel fordulnak orvoshoz, jobbára valamilyen ibuprofen tartalmú gyógyszert kapnak, akik pedig ezt szedik az esetek 50-70 százalékában egy hónapon belül ismét megfázásos betegséggel küzdenek majd, sőt még rosszabb állapotba kerülnek, mint az első betegség idején. Az ok egyszerű: az ibuprofen elnevezésű hatóanyag a gyulladást csökkenti, ennek pedig gyors és azonnali megszüntetése nem feltétlenül a legjobb dolog, amit a szervezetünkkel tehetünk, ugyanis ez az immunrendszerünk természetes válasza a fertőzésre. Mindezzel szemben a természetes gyógymódok ugyan lassabban hatnak, viszont a test természetes gyógyulási folyamataiba nem piszkálnak bele drasztikusan, így a betegségbe való visszaesések aránya is jóval kisebb, a testünk immunrendszere pedig erősebb marad. A kérdés persze továbbra is fennáll: vajon melyik házi praktika hatásos és miért? A titok nyitja a próba, a miértekre pedig nem feltétlenül kell tudnunk a választ.

A Barátok közt című sorozatban Magdi anyus is sok probléma megoldását a húslevesben látta, hozzá hasonlóan azonban a való életben is többen alkalmazzák ezt a népi gyógymódot, ráadásul sikerrel. Megfázás esetén tökéletesen beválik, azonban nem különös és titkos hatóanyagainak köszönhetően. A benne található fehérje fontos az erőnlét megtartása miatt, a bőséges folyadékbevitellel pedig hamarabb túllendülünk a betegségen. Gyógyerőt nem tulajdoníthatunk neki, de közérzeten sokat segít, így bátran alkalmazzuk!

A méz és a citrom jótékony hatását kár vitatni, hiszen ezek gyógyerejét még a hagyományos orvoslás is elismeri, azonban az echinacea, vagyis a kasvirág immunerősítő és megfázáscsökkentő hatásáról már megoszlanak a vélemények. A Loughborough Egyetem professzora, Mike Gleeson szerint ugyanis a gyógyhatást nem lehet bizonyítani, ellenben tény és való, hogy a gyógynövény a sejtfunkciók javításával enyhíti a kellemetlen tüneteket, nekünk pedig egy erős megfázás esetén ez kifejezetten jól jön.

Sokan hisznek a gőz fölötti inhalálás áldásos hatásában, ha pedig még illóolajokkal (vagy az előző cikkünkben említett sóval és ecettel) is felturbózzuk, még erőteljesebben segít leküzdeni a náthát. Az orvosok szerint ezzel a módszerrel végleges gyógyulás nem érhető el, bár ezzel együtt sokat segíthet az állapoton.

És vajon mi mindebből a tanulság? A legtöbb házi praktika gyors segítséget jelent, bár tény és való hogy néhány akad közöttük, melyekkel végleges gyógyulás nem biztos, hogy elérhető. Az erejük a kombinálhatóságukban van, ráadásul a szervezet öngyógyító folyamatait sem nyomják el drasztikusan, így alkalmazásukat csak ajánlani tudjuk. Ha tüneteink azonban nem enyhülnek, azért keressünk fel egy orvost!

 
 
Keresés
 
hirdetés
Ajánlott oldalak