hirdetés
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tornáztasd meg az agyad!

 

Nem kellemes, de a legtöbben egyszer csak azt vesszük észre, hogy a figyelmünk könnyedén vándorútra indul, hogy átcsúszunk jelentős dolgok felett, hogy már nem tudjuk olyan könnyedén fejben tartani a jelszavakat, vagy, hogy mit is kellene venni a boltban.


Sajnos, ahogy telnek felettünk az évek, agyunk úgy hajlamos egyre jobban megmakacsolni magát. Ez egyrészt a fizikai változásokból fakad, másrészt a napi stresszből, és bizony közrejátszik az a tény is, hogy az iskolapadból kikerülve már nem „tornáztatjuk” olyan intenzíven.

Szerencsére izmainkhoz hasonlóan a szürkeállományunk is formába hozható, és a csúcson tartható, bár ugyanúgy, mint a muszkliknál, ebben az esetben is odafigyelés és gyakorlás szükséges, mely sokkal szórakoztatóbb, mint gondolnánk.

1, Elő a keresztrejtvényekkel!

Nemcsak jó móka, hanem a koncentráló képességet is javítja a rejtvényfejtés. Emellett egyrészt új ismereteket is szerezhetünk, másrészt pedig a hosszútávú memóriánk is megdolgoztathatjuk.

Már pusztán napi 15 perc rejtvényezés - ami lehet például az ebéd utáni sziesztánk része - is jelentősen javítja kognitív funkcióinkat. A rejtvényeket pedig igazán nem nehéz beszerezni, számos hirdetőújság, napilap tartalmaz efféle kikapcsolódási lehetőségeket, de a kifejezetten rejtvényújságok se kerülnek egy vagyonba (na meg nyerni is lehet velük!). Sőt, az interneten is számos magyar nyelvű keresztrejtvény található, nem is nehéz rájuk bukkanni, elég csak beírni a keresőbe a „rejtvény”, „keresztrejtvény” kifejezést!

2, Sudokuzzunk!

Adott egy berácsozott négyzet, néhány számjeggyel. Nekünk 1-9-ig úgy kell beírni a hiányzó számjegyeket, hogy vízszintesen és függőlegesen is mindegyik csak egyszer szerepelhet egy sorban.


Ne is próbálkozzunk rögtön elsőre a haladó szinttel, valószínűleg kudarcot fogunk vallani, és ha éppen nem vagyunk jó passzban még jól fel is idegeljük rajta magunkat.

Az egyszerűbbekkel kezdjük hát, és fokozatosan lépjünk előre. Telefonokban is megtalálható a játék, itt visszaléphetünk, van súgó is, ha igényeljük, és bármikor elővehetjük a játékot, majd lementhetjük, hogy később folytassuk.

Mi hasznunk származik a Sudokuból? Amellett, hogy fejleszti a türelmünket, a kitartásunk is javul, illetve a logikánkat és a koncentráló képességünket is jelentős mértékben „izmosítja”.

3, Térjünk le a járt útról!

Szó szerint! Menjünk más úton dolgozni, bevásárolni, mint szoktunk. Így az agy új ingereket kap, illetve folyamatosan útvonaltervező programot kell futtasson, míg a célhoz nem érünk, és így a problémamegoldó képességünk is csiszolódik.

4, Együk pengére magunkat!

A többi szervünkhöz hasonlóan az agyunk is akkor működik optimális fordulatszámon, ha megfelelő mennyiségű és minőségű üzemanyagot, azaz táplálékot kap.

A szellemi képességeket fokozó ételek közt ott találhatók a fehérjék, azaz a húsféleségek, a halak, a tejtermékek. Az összetett szénhidrátok is fontos szerepet játszanak, melyekhez zöldségekből, gyümölcsökből és teljes kiőrlésű gabonákból juthatunk hozzá, és nem a finomlisztből és cukorból álló termékekből.


Ezek mellett úgymond nem árt zsírozni se a homlokunk mögött forgó fogaskerekeket, magyarul fogyasszunk például olívaolajat, omega-3 zsírsavakat, illetve olajos magvakat.

5, Vágjuk új fába a fejszénket!

Azaz keressünk egy új hobbit, természetesen olyat, ami érdekel is minket, amit bele tudunk passzírozni az életünkbe, amit anyagilag is megengedhetünk magunknak. Így új dolgok tanulására fogjuk az agyat, mindegy, hogy egy új nyelvet sajátítunk el, vagy az origamizás rejtelmeibe vetjük bele magunkat, netán kertészkedni kezdünk.

Ha kedvet érzünk hozzá, csatlakozhatunk egy-egy, a választott hobbink iránt érdeklődőket tömörítő klubba is, akár az neten keresztül is, és így nemcsak a szellemünk, de a társasági életünk is felpezsdülhet.

Természetesen a fentiek tippek, egyszerre talán nem is lehet megvalósítani őket, viszont egy-egy nekünk tetszőt kiválaszthatunk, és kipróbálhatjuk, idővel pedig újabb módszereket is bevezethetünk az életünkbe, ha úgy tetszik.

 

 
 
Keresés
 
hirdetés
Ajánlott oldalak