hirdetés
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vigyázz! A stressztől megcsúnyulsz!

Egy nemrégiben végzett finn kutatás szerint a több stresszhormont termelő nők arcát az emberek kevésbé találják vonzónak. Mivel a stressz csökkentheti a termékenységet, nem meglepő hogy a férfiak és a nők egyaránt afele fejlődtek, hogy a nyugodtabb partnereket preferálják - jegyzi meg a vezető kutató, Markus Rantala. Egy hasonló, 2010-ben végzett felmérés szerint a nők is a nyugodt férfiakra buknak.

 

 

 

Gyorsul az öregedés

A kutatások összekötötték a munkahelyi stressz és a kromoszómákon lévő, telometereknek nevezett fehérjesapkák rövidülését. Amikor ezek megrövidülnek, a sejtek elhalnak vagy súlyos károsodást szenvednek, és így felgyorsul az öregedési folyamat, és ezzel együtt valószínűleg a krónikus betegségek kialakulásának a veszélye is. És persze, amikor az emberek aggódnak, sokat ráncolják a homlokukat, ami egy idő után ott is marad.

A bőr kiszárad és fénytelenné válik

Amikor stresszelünk, akkor nagy valószínűséggel kevésbé egészségessé válik az étkezésünk, és nem alszunk eleget, ami bizony nyomot hagy a bőrünk minőségén. A kortizol jelenléte a bőrben fénytelenséghez is vezethet, ugyanis hagyja, hogy felgyűljenek a szabadgyökök, a sejtek lebontó folyamatainak a végtermékei. Ez ellen a sejtkárosodás ellen veszik fel a harcot az antioxidánsok, mint a retinol és az élénk színű gyümölcsök és zöldségek, valamint a gyógyító alvás, a napvédelem és a dohányzás abbahagyása. Amennyiben a bőr száraz, akkor is a stressz állhat a háttérben. A nőknél a pszichés nyomás hatására kialakulhat a szárazság, ami még fakóbbá teheti a bőr megjelenését. Az állandó feszültség ugyanis a bőrt mint elsődleges védelmi vonalat gyengíti, így a víz még jobban párolog belőle, amitől még szárazabb, még fakóbb lesz.

Töredező körmök

A bőrhöz hasonlóan a körmök is jól mutatják az egyén általános egészségét. A krónikus stressz máláshoz, lemezes felváláshoz vezethet,  mivel stressz, betegség vagy fertőzés idején a szervezetünk a túlélésre koncentrál, minden, ami nem szükséges hozzá, leállósávba kerül. Így aztán a körmök növése – ami egyértelműen nem életmentő funkció -, akár le is állhat. A stressz okozta ideges szokásoknak is gyakran áldozatául esnek a körmök, hiszen sokan rágják őket ilyenkor, illetve a köröm melletti bőrt is szaggatják.

 

 

 

Súlygyarapodás

Szoktál erős késztetést érezni egy szelet csokoládé iránt, mikor a munka tornyosul az íróasztalodon? Ha igen, akkor lehet, hogy stresszel összefüggésbe hozható falási rohamod van. Különösen azokat az ételeket kívánod ilyenkor, melyek súlygyarapodáshoz vezetnek. Illetve gyakrabban is eszel, amikor feszült vagy. Mindezek általános emberi viselkedésformák stressz esetén: amikor stresszelnek, az emberek hajlamosabbak magasabb szénhidrát- és cukortartalmú ételeket fogyasztani, melyek azonnal megemelik a kortizol szintet. A stresszt emellett a hasi tájékon felgyülemlő hájjal is összefüggésbe szokták hozni. A Yale 2000-ben végzett kutatása szerint a kortizol hormon magas szintje volt összefüggésbe hozható a hasi tájékon felgyülemlett zsírral az egyébként vékony nők esetében.

Több akne

A többségünkkel előfordul, hogy olyan fontos esemény előtt lesz pattanásos a bőrünk, mint vizsga, határidő, vagy ahol nagyon jó teljesítményt kell nyújtanunk. A kortizol kibocsátása fokozza a faggyútermelést, ami aknék kialakulásához vezethet. Persze ezt is kikutatták, 2003-ban a Stanford egyetem munkatársai bizonyították be, hogy a tanulók vizsgaidőszakban a legpattanásosabbak.

Hajhullás

Az idő előtti hajhullásnak számos oka lehet, azonban jó néhány tanulmány arra az eredményre jutott, hogy a nőknél a legtöbb esetben stresszes időszakot kísér. Az ilyen hajhullás gyógyulása akár 12 hónapot is igénybe vehet. Egyelőre még nem bizonyított, hogy az őszülés is a stresszel van-e kapcsolatban.

 
 
Keresés
 
hirdetés
Ajánlott oldalak