Nyílt örökbefogadás

2010. 02. 03.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Sokat lehet hallani a nyílt örökbefogadásról, ami manapság egyre gyakoribb. Ilyenkor az örökbeadó és az adoptáló ismerik egymást, sőt egyre több az ilyen eseteknél az együttszülés. Nyílt örökbefogadás esetén a feleken múlik, hogy tartani fogják-e egymással a kapcsolatot az adoptálás után is.

A nyílt örökbefogadás esetében a vérszerinti szülők a helyileg illetékes gyámhatóság előtt lemondanak szülői felügyeleti jogukról az örökbefogadók javára. Azonban amíg nem mondanak le erről a felügyeleti jogról, addig gyermeküket szabadon elhelyezhetik más családnál, más közösségnél. Ezután a gyámhatóság hagyja jóvá az örökbefogadást, persze csak akkor, ha a leendő szülők megfeleltek az összes előírásnak, és elvégezték a felkészítő tanfolyamokat.

A nyílt örökbefogadás során az örökbefogadni kívánók már a terhesség ideje alatt találkozhatnak a vérszerinti szülővel. Az ismerkedés során feltehetik azokat a kérdéseket (például volt-e genetikai betegség a családban, vannak-e a babának testvérei), amelyekre úgy érzik a jövőben a gyermeknek jó lenne választ kapnia. Nem utolsó sorban, minél többet tud meg az adoptáló a vérszerinti szülőkről, annál többet tud majd róluk mesélni a későbbiek során a gyermeknek. A személyes találkozás alkalmával fontos, hogy az adoptálni kívánók vázolják a vérszerinti szülő(k) előtt a jövőre vonatkozó terveiket.

A nyílt örökbefogadásokat civil szervezetek bonyolítják. Magyarországon több ezzel foglalkozó alapítvány is létezik. Bár náluk is van várakozási lista, mégis bizonyítottan jóval hamarabb jutnak az örökbefogadni kívánók ilyen módon gyermekhez.

Napjainkban még mindig sokkal gyakoribb a titkos örökbefogadás, mint a nyílt. A leendő szülők attól tartanak, hogy a vérszerinti szülőktől majd nem tudnak megszabadulni. Pedig az elmúlt évek tapasztalatai ennek pont az ellenkezőjét igazolják.

- Bea -

Forrás: www.anyuci.hu



Szerző

donna.hu



Scroll to Top