Öregedni muszáj? 1.

2009. 03. 11.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ki számít egyáltalán öregnek? Nehéz a kérdés, hisz az öregség éppúgy, mint a fiatalság, az egészség vagy az okosság csupán viszonyítás kérdése. Egy kisgyerek szemszögéből a nagymamája öregnek számít, akkor is, ha a nagyi negyvenkét éves és a vele egykorú barátnője épp most várja első gyermekét. Az ötvenéves fiatalnak tűnik a reumaosztályon, a hatvanéves az öregek otthonában, a hetvenéves a matuzsálemekhez képest… és még sokáig sorolhatnám.

Manapság nehéz megmondani, ki számít öregnek. És még ennél is nehezebb megbékíteni azt, akit akaratlanul megbántottunk, mert korosabbnak tituláltuk. Korosabbnak, mint ahány valójában, vagy mint ahánynak kinéz. Legtöbbünknek nem is a korával van baja, hanem, hogy szeretne öt-tíz-húsz évvel fiatalabbnak látszani, mint amennyi valójában. Ezért lehet a nők között a legnagyobb dicséret: „Simán letagadhatnál tíz évet”. Vigyázat, „ a korához képest jól tartja magát” viszont inkább bántó, mint szívmelengető megjegyzés.

De miért is kellene letagadnunk a korunkból, és miért baj, ha az ötvenkét éves pontosan ötvenkét évesnek tűnik? Egyébként meg hol van az leírva, hogy egy ötvenkét évesnek hogyan kell kinézni?

Viszonyítunk, összehasonlítunk, de nem mindegy kihez, mihez? A divatlapok computer-formált modelljeihez, sminkelt, dizájnolt celebjeihez, képernyőről ismert sztárjainkhoz, vagy a szomszédasszonyhoz, az eladóhoz a boltban, a többi pácienshez az orvosnál.

Mert bizony mi nők, viszonyítással, összehasonlítással határozzuk meg magunkat a világban. A fogyasztói társadalom pedig kihasználja ezt, s újabbnál újabb példaképeket állít elénk, akikhez idomulhatunk. Újabbnál újabb kozmetikumokkal, szépítőszerekkel, -eszközökkel és -beavatkozásokkal bombáznak bennünket, lelkiismeret-furdalást, irigységet és ki tudja még, milyen érzéseket keltve bennünk, amelyek arra ösztönöznek, hogy küzdjünk az öregedés ellen életünk végéig.

Ma már nincs ősz haj, ráncos arc, megereszkedett mell vagy bütykös láb. Legalább is a médiában, reklámokban látottak szerint. Elfogadható a szemüveg, a hátfájás, a protézis és az inkontinencia- betét, de a tökéletes őszhaj-takaró festék és a ránckisimító arckrém elengedhetetlen.

Miért félünk ennyire az öregedéstől, illetve annak külső jegyeitől? Van-e értelme küzdeni az idő ellen? Ezekre a kérdésekre keressük a választ a következő részben.

Kapcsolódó cikkek:

$$2827$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top