hirdetés
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A gonosz megtestesülése?

 

Különös lény tartja rettegésben a Leeds Point környékén élőket. A nagyjából egy méter magas, szárnyas teremtményt az elmúlt 260 évben több mint kétezren látták, ám máig nem tudják, hogy pontosan mivel is állnak szemben. Mivel sokakat ördögre emlékeztet a külseje, a Jersey-i ördög nevet kapta, és többen a gonosz megtestesülését látják benne.

Helyi legendák

A különös lény alakját már egész legendakör szövi körül, így több verzió létezik a születése körülményeire vonatkozóan is. A legelterjedtebb történet szerint édesanyja egy Mrs. Shrouds nevű asszony, aki többek füle hallatára kijelentette, hogy ha még egyszer terhes lesz, azt kívánja, hogy a gyermeke ördög legyen. Kívánsága teljesült, ugyanis amikor életet adott következő gyermekének, a kisfiú olyan torz volt, hogy még az anya is visszahőkölt tőle. Titokban nevelgette hát, igyekezett elrejteni a kíváncsi tekintetek elől, ám egy este a fiú váratlanul széttárta a karját és kirepült a nyitott ablakon. Azóta feltűnik időnként nem kis riadalmat okozva a szemtanúk körében. Egy másik történet szerint a Jersey-i ördög egy szerencsétlen szerelem gyümölcse. Eszerint egy Leeds Point-i lány beleszeretett egy katonába, terhes lett tőle, a férfi azonban összetörte a szívét, ugyanis amikor csapatát más vidékre vezényelték, egyszerűen faképnél hagyta. A megesett lányt a közösség kiközösítette és megátkozta, aki végül ördögnek adott életet. Ez a lény járja azóta is a vidéket. A történeteket persze könnyű a helyi legendák körébe sorolni, arra azonban nehezebb magyarázatot találni, hogy az elmúlt 260 év során több mint kétezren állították, hogy látták a fura lényt.


Tör-zúz, ijesztget

A Jersey-i ördögöt állítólag látta Napóleon fivére, Joseph Bonaparte, illetve egy Stephen Decatur nevű hajóskapitány is, aki a hajója ágyújával rá is lőtt, ám hiába találta el, a lény sebezhetetlennek bizonyult. 1840-től több beszámoló is fennmaradt róla, melyek szerint a farmokon garázdálkodott: elpusztította a jószágokat és különös nyomokat hagyott maga után. A 19. század második felére még gyakoribbá váltak ezek a támadások, és a helyzet odáig fajult, hogy az emberek sötétedés után nem mertek kimenni az utcára és állandó rettegésben éltek. 1909 január 16. és 23. között valóságos tombolásba kezdett a titokzatos lény, akit egyre gyakrabban emlegettek démonként. Egy hét alatt nagyjából ezren látták, nyomai pedig mindenhol látszottak a környéken. A vadászok és a környékben élők tanácstalanul álltak a lábnyomai előtt, hiszen még csak hasonlót sem láttak korábban, az pedig különösen szokatlan volt, hogy a nyomok a háztetőkre, onnan pedig a fák tetejére vezettek. Több akció is indult a lény befogására, ám rendre kudarcot vallottak, ugyanis vagy elmenült, vagy elvesztették a nyomát, a kutyákra pedig nem számíthattak, ugyanis nem voltak hajlandók megközelíteni a nyomait. A legtöbb információval a gloucesteri Evans házaspár szolgált, akik a házuk környékén látták a jószágot, és jó tíz percük volt, hogy alaposan megfigyeljék. Elmondásuk szerint nagyjából egy méter magas, fejformája skót juhászkutyára emlékeztet, pofája viszont lóéra, nyaka hosszú, szeme izzik. Szárnyai fesztávolsága igen nagy. Hátsó lábain jár, amik leginkább daruéra hasonlítanak, ám patában végződnek. A többi szemtanú is hasonló hibridként írta le, volt, aki a földön látta, volt, aki a levegőben repülni. Ezután is több feljegyzés tanúskodik arról, hogy felbukkant itt-ott, ám jóval ritkábban látták, mint korábban.

Nincs magyarázat


Természetesen sokan voltak, akik a helyi legendáknál elfogadhatóbb magyarázatra vágytak a lény származását és céljait illetően, így bőségesen születtek elméletek, ám egyik sem szolgál kielégítő magyarázattal. Vannak, akik szerint egy jura korabeli ősállat lehet, ami valamiképpen fennmaradt. A magyarázat még akár logikus is lehet, ám a szemtanúk beszámolói alapján rekonstruálható lény nem hasonlít semmilyen jura korabeli élőlényhez sem. Mások úgy hiszik, hogy valamiféle démon vagy ördög lehet a különös szerzet. Véleményüket arra alapozzák, hogy háborúk és más konfliktushelyzetek előtt szinte mindig feltűnik. Látták a polgárháború előtt, a spanyol-amerikai háború előtt, de feltűnt az első és a második világháborút megelőzően és a vietnami háború előtt is.

 

 
 
Keresés
 
hirdetés
Ajánlott oldalak