hirdetés
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Da Vinci, az asztrológus 2. rész

Leonardo da Vici remekművével, Az utolsó vacsorával kapcsolatban mindezidáig is számos elmélet született, tudósok és laikusok egyaránt fejtegették rejtélyét és spirituális titkait, a szkeptikusok szerint pedig minden csak találgatás, a festmény nem rejt kódokat, üzeneteket. Ennek ellenére az előző részben mi is nyomába eredtünk a titoknak és elárultuk, hogy sokak szerint bizony az apostolok az egyes csillagjegyek jellemzőit hordozzák, a festmény pedig valójában egy kiterített horoszkóp. Ebben a részben a centrumban elhelyezkedő Jézusra összpontosítunk és a festményen betöltött szerepére.

 


 

A kép középpontjában lévő Krisztusnak nem csak az elhelyezkedése, hanem kéztartása, ruhája is szimbolikus és komoly üzenetet hordoz azok számára, akik hisznek abba, hogy világunkat olyan láthatatlan erők is mozgatják, melyekkel könnyebb és nyugodtabb életet élhetünk. Jézus bal keze az asztalon nyugszik, ahogy a bal oldalon elhelyezkedő Bikáé, míg jobb keze tenyérrel az ég felé van lefestve, pontosan úgy, ahogy a Mérleget ábrázolja Da Vinci. Bal oldala a föld jegyekre jellemző, anyagias vörösbe burkolózik, jobb oldala pedig égi kékbe, ezzel is megerősítve a két oldal közötti különbséget, ugyanakkor kiegyensúlyozva és középpontba hozva az erőket.

Ahogy az előző részben láthattuk a kiterített horoszkópot, most a festményben rejlő, világot megmozgató erőt is bemutatjuk, hiszen ha jobban szemügyre vesszük a kép két szélén található csillagjegyet és Jézust, illetve a kéztartásukat, továbbá egy picit szárnyalni hagyjuk a képzeletünket, akkor egy forgó szerkezetként is értelmezhetjük magát a művet, aminek tengelye Jézus. A furcsa propeller két végében elhelyezkedő Bika és Mérleg uralkodó bolygója a Vénusz, aminek az óramutató járásával megegyező forgása a naprendszerben egyedülinek mondható, energiái kifelé áramlóak. Az asztrológusok szerint a bolygó energiáinak köszönhetően az emberek nem elvárásokkal, hanem megértő szeretettel fordulnak egymás felé, ha pedig ezt vesszük alapul, akkor a festő által vászonra vitt forgó és mozgató erő, maga a szeretet, középpontjában pedig a hit, Krisztus áll.

Jézus ábrázolásmódja rejti a festmény legnagyobb üzenetét: ha egyensúlyba hozzuk erőinket és nem hagyjuk, hogy az árral sodródva életünk csak a mindennapok nehézségeiről szóljon, akkor megtalálhatjuk a bennünk élő Krisztust, vagy ha úgy tetszik a harmóniát és a nyugalmat. Ha nem elvárásokkal, hanem megértéssel fordulunk egymás felé és nyitott szeretettel viszonyulunk egymáshoz, megtalálhatjuk a fényt. Nem, nem csak a mélyen vallásosak. Mindenki.

 
 
Keresés
 
hirdetés
Ajánlott oldalak