hirdetés
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Péntek 13 és egyéb babonák

 

Péntek 13 - baljóslatú nap, és nem csak nálunk az, hanem szinte az egész világon. Azonban nem ez az egyetlen globálisan ismert babona létezik. Összeszedtünk mellé még 12-t.

1, Péntek 13

Kezdjük vele a sort. Pontos eredetéről még vitáznak, de a hiedelmekkel foglalkozók abban egyetértenek, hogy egy viszonylag új keletű babona, mely a XIX. században kezdett terjedni. A feltételezések szerint létrejöttében a 13-as számhoz és a pénteki naphoz fűződő ellenszenv fúziója keltette életre. Ilyenkor sokan szabadságot vesznek ki, és kis se mozdulnak otthonról.

 


 

Idén immár harmadik alkalommal retteghetünk ettől a vészterhes kombótól, de szerencsére ezzel jó ideig meg is feledkezhetünk róla, legközelebb több mint egy év múlva, 2013 szeptemberében riogat majd minket.

2, Szűz kéz

Míg a péntek 13-hoz sötét hiedelmeket társítunk, addig a „szűz kéz”-hez pozitívokat. Ugyanis gyakori jelenség, hogy az egy-egy játékban, versenyben először résztvevők a vártnál sokkal jobban teljesítnek, nyernek. A pszichológusok szerint ennek semmi köze Fortuna kegyeihez, sokkal inkább az esélytelenek nyugalmában kell keresnünk a választ: a kezdők még nem stresszelnek rá arra, hogy győzzenek, így sokkal összeszedettebbek.

3, Talált pénz

Ki ne szeretne pénzt találni? Azt mondják, hogy egész nap üldözni fog minket a szerencse még akkor is, ha csak egy kis értékű érmére bukkanunk az utcán, sőt, az apja, anyja, egész famíliája hozzánk fog vándorolni. Úgy legyen!

4, A létra és a balszerencse

Ha átmész a létra alatt, könnyen meglökheted azt, és a mester lepottyanhat a tetejéről. Ebből a szempontból nézve ez a babona elég gyakorlatias. Azonban mégsem itt kell keresnünk a gyökerét, hanem a szentháromságban. A falhoz támasztott létra ugyanis háromszöget zár be a fallal, és aki átmegy alatta, az megbontja ezt a szent formát.


 

5, Fekete macska

Az ókori Egyiptomban a macskák még szent állatok voltak, azonban később fordult a kocka. Szegény cicusokban a gonoszt, pontosabban a boszorkányokat vélték felfedezni. Különösen a feketékben. Inkább nem gondolunk bele, hány doromboló macsek végezte be idő előtt földi pályafutását emiatt az elgondolás miatt.

6, A nyúl lába

A görögök Aphrodité, a szépség istennőjének evilági megjelenését látták a nyulakban, az afrikai népmesékben a legravaszabb állatként jelenik meg, a germánok pedig a termékenységgel, a kikelettel hozták összefüggésbe a tapsifüleseket. Csupa jó tulajdonság. Miért ne védhetne meg minket a nyuszi a gonosz erőktől is? Mondjuk péntek 13.-án…

7, A baj háromig nem áll meg

Az egyensúlyhoz hozzátartozik, hogy jó és rossz dolgok egyaránt megtörténnek velünk. Az már más kérdés, hogyan éljük meg ezeket az eseményeket. Sajnos a kellemetlenekre hajlamosabbak vagyunk jobban odafigyelni, így nem csoda, ha ripsz-ropsz igazolni is tudjuk a szóban forgó tételt. Sőt, még a negyedik ráadás is meg fog érkezni. Mi lenne, ha inkább azt mondogatnánk magunknak, hogy üldöz minket a szerencse?

8, Tükröm, tükröm

…csak el ne törj! …vagy hét évig a balszerencse tart majd a markában. Ez a nézet valószínűleg onnan ered, hogy régebben úgy tartották, a tükör lelkünk egy darabját is magába zárja. Ha eltörik, akkor mi is darabokra hullunk bizonyos értelemben. Szerencsére azonban lehet védekezni ellene, például a már említett nyúllábbal.

9, 666

A számsor, amitől mindenkit kiráz a hideg. A Jelenések Könyvében a 666 a gonosz száma, az idők végezetének a jeleként tartják számon.

Philip Stevens amerikai antropológus szerint a három hatos egy kód, a Jelenések Könyve szerzője így üzent az üldözött keresztényeknek arról, ki is a legfőbb gonosz. Vajon ki lehet az? Stevens szerint az első század retteget Római császára, Néró.

10, Kopogd le a fán!

Eredete valószínűleg azzal az ősi elgondolással hozható összefüggésbe, hogy a fákban jó tündérek élnek. Csak koppantunk a fán, és máris segítenek minket! Végül is, ártani nem árthat, de ezt gyorsan le is kopogjuk.

11, Szerencsecsont

Állítólag az első században a római katonák rendszeresen eltörték a szárnyasok mellcsontját, abban a reményben, hogy náluk marad a hosszabb darab, és így teljesül a kívánságuk. Te mit kérnél, ha te húznád a hosszabbat?


 

12, Szorítok!

…mondjuk mutató és középső ujjunkat keresztezve. Sokszor csak mutatjuk, úgyis mindenki tudja, hogy mire gondolunk. Ez a szokásunk a korai kereszténységségre vezethető vissza, amikor is a keresztet különösen jó ómennek tekintették.

13, Ernyőt házban ki ne nyiss!

Állítólag szerencsétlenséget zúdítasz a fejedre. Nem tudni, honnan ered, regélik, hogy egyszer egy római nő a házban nyitotta ki az ernyőjét, majd holtan rogyott össze, de távolról se biztos, hogy ez a forrás. Mindenesetre érdemes megfogadni a babona tanácsát, ha másért nem, hát azért, mert így elkerülhetjük, véletlenül kiszúrjuk valakinek a szemét.

 

Cimkék
 
 
Keresés
 
hirdetés
Ajánlott oldalak