hirdetés
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Szabadulj fel!

Te tudod mi a hiányzó láncszem az egészség és a boldogság között? Sokak szerint ennek a  láncszemnek a megtalálása egy izgalmas és igen egyszerű technika elsajátításában rejlik, mely alapjaiban változtathatja meg az ember életét: ez az ÉFT. Munkák során sok gyógymóddal találkoztunk már, azonban még mindig érnek bennünket meglepetések. Hajdú Ildikó, szegedi terapeutával beszélgettünk!

 


 

 

Szerintem az emberek többsége nem hallott még az ÉFT-ről. Mit takar ez a technika?

Az ÉFT az Érzelmi Felszabadító Technika rövid neve, amely egy önsegítő, öngyógyító módszer. Azonban én magamban a legegyszerűbben és leggyorsabban működő mágiának gondolom. Azért lett olyan népszerű, mert bárki megtanulhatja és azonnali hatást érhet el vele. Amikor nem azonnal érezhető a hatás, a folyamat már akkor is elindult, csupán még nem manifesztálódott az életünkben, de ez körülbelül az esetek tíz százalékában van csak így.

 

Mesélnél nekünk erről bővebben? Honnan ered ez a gyógymód és hogy segít az embereken?

Mint sok nagyszerű találmány, az ÉFT is egy „véletlennek” köszönheti a feltalálását. Egy amerikai pszichológus hosszú évek óta kezelt egy vízfóbiától szenvedő hölgyet, Mary-t, akinek az egyik kezelés során begörcsölt a gyomra. Mivel Roger Callahan éppen akkoriban kezdett akupunktúrát tanulni, zavarában megkopogtatta a hölgy gyomor meridián pontját a szeme alatt. Mary – a pszichológus legnagyobb meglepetésére - kijelentette, hogy a vízfóbiája megszűnt és ezt igazolandó, nyomban le is mentek az uszodába. Az orvos rájött, hogy egy problémára ráhangolódva és eközben meridián pontokat stimulálva oldhatjuk a bennünk lévő blokkot. Aztán jött Gary Craig, az ÉFT valódi atyja, aki végtelenül leegyszerűsítette az eljárást és megtanította a világgal. Tulajdonképpen a meridián vonalakon kopogtatva számos probléma megoldásra talál, ez a módszer fő lényege.

 

Milyen problémák esetén hatásos az érzelem felszabadító technika?

Az emberek problémáit 5 fő csoportba sorolom. Az ÉFT bármelyiket képes feloldani. Meglepően fognak hangozni, ezért mindegyikre hozok példákat. Az első probléma, hogy vannak emlékeink, személyes történeteink. Hogy ez miért baj? Azért mert a múlt segítségével megakadályozzuk, hogy a számunkra legjobbat válasszuk itt a jelenben. Például, akit megharapott gyerekkorában egy kutya, az a jelenben félni fog minden kutyától, pedig lehet, hogy egyébként 3-at is tartana.

Vagy ha valaki szemtanúja lesz egy veszekedésnek, egy karambolnak, azt bármikor fel tudja idézni. Pedig életének ebben a pillanatában semmilyen veszély vagy szomorúság nincs jelen, de elég egy szag, egy hang, egy emlékkép, és máris képes felidézni. Ilyenkor az egész testén átfut annak a régi eseménynek az energiája.

Aztán sajnos a történeteinkből messzemenő következtetéseket vonunk le. Így alakul ki a korlátozó hitrendszer, amivel az ember a túlélését akarja biztosítani. Maradva az előző kutyás, veszekedős, vagy karambolos példánál, az illető levonhatja azt a tanulságot, hogy a kutya veszélyes, az élet egy szomorú hely, biztonságosabb biciklivel járni. De a szülőktől és a felnőttektől is megtanulunk egy csomó korlátot, mint például „csak az a tiéd, amit megeszel”, vagy „mindenért keményen meg kell dolgozni”, „jobb félni, mint megijedni”. Így miközben a nevelőink a legjobb tudásukat adják át nekünk, mi megtanuljuk, hogy többet együnk, mint amire szükségünk van, csak küszködve boldoguljunk, vagy felkészüljünk minden várható veszélyre.

 

Ez a módszer ezek szerint a belénk ültetett téves hiedelmeket, rossz emlékeket törli?

Az ÉFT ahhoz segít hozzá, hogy mindenre emlékezzünk, de ezek a történetek már ne hassanak ránk. Másrészt igen: törli a tudatunkban és a tudatalattinkban lévő összes hiedelmet. De az ÉFT módszer még ennél is többre képes! Segítségével kikopogtathatóak a negatív érzelmek és gondolatok. Ha valaki szorong, szomorú, dühös, fél, kívánja a cigarettát, féltékeny, elvégez egy kopogtató eljárást és már maga sem érti, miért érezte, gondolta azt, amit az előbb. Pedig a körülmények nem változtak, csak ő maga.

 

 

 

 

A lelki oldalát a problémáknak sikeresen oldja, de mi a helyzet a testi, fizikai tünetekkel? Ezekben is tud segítséget nyújtani?

Ez talán a legizgalmasabb téma, a fizikai tünetek. Kopogtatással akár percek alatt elmulasztható egy fejfájás, gyomorpanasz, torokfájás stb.

 

Tehát testi és lelki tünetekre egyaránt alkalmazható?

Igen, sőt tudati szinten is működik. A fejben lejátszódó gondolati zsúfoltságot, fikciókat, drámákat éppúgy érdemes kezelni, mint a testet vagy a lelket. Sokan tisztában vannak azzal, hogy a test legtöbbször csak jelzi a lelki vagy gondolati elakadásainkat. Ha sokáig nem kezeljük a bánatot, haragot, félelmet, vagy bármi mást, az előbb-utóbb testi szinten is megjelenik. Olykor elég csupán egy érzésre kopogtatni és a testi panasz váratlanul magától megszűnik. Máskor arra kopogtatunk, hogy mennyire merev az illető válla és miközben elmúlik a vállfájás, a kliens kedve is kivirul. Ezek mellékhatások, azonban csöppet sem károsak.

 

Hogy zajlik egy kezelés?

Mindig ugyanúgy és mindig másképp. Ugyanúgy, hiszen mindig oldottabban, energikusabban, felismerésekkel telve távozik a kliens, illetve mindig másképp, mert mindenkivel úgy dolgozom,  hogy számára a változás a legbefogadhatóbb legyen. Azért elárulok néhány momentumot, mégse legyek olyan titokzatos. Először hagyom, hogy a kliens elmesélje a panaszát. Van, aki sokat mond és tudja az okokat is és csak egy pöccintésre van szüksége tőlem. Mások csak tanácstalanok és azzal dolgozom, amit éppen el tudnak mondani. Úgyis tudom, hogy percek alatt bámulatos mennyiségű érzéssel, tudatalattiból feljövő emlékkel információval fog ellátni. Ezeket semlegesítem, feltárom az okokat és azt is oldom. Gyerekeken legtöbbször én szoktam kopogtatni, de azokon is, akik éppen zokognak és nem képesek a kopogtatásra is figyelni. Ez az állapot egyébként nagyon hamar változik.
Vannak olyan befogadó klienseim, akik az egyik pillanatban sírnak és miközben még könnyes a szemük, már nevetnek az egész drámájukon. Aztán haladunk tovább és újra sírnak, majd újra nevetnek. Hatalmas felismeréseket, óriási megtisztulást tudunk elérni már egyetlen kezelés során is.

 

Még inkább kíváncsivá tettél. Bárki számára megtanulható az ÉFT technika, vagy szükséges hozzá  valamilyen előképzettség?

Az ÉFT alapkezelést Gary Craig úgy állította össze, hogy az valóban bárki számára elsajátítható legyen. Van egy „Alaprecept”, amit úgy megtanítok, mint ahogyan írni és olvasni megtanulunk az iskolában. Aztán, ha már stabil ez a tudás, akkor jön a módszer egyszerűsítése, gyorsítása és úgy lazulunk bele a történetbe, ahogyan az elsős írásképünktől eljutunk a mai aláírásunkig. Az ÉFT-hez semmilyen előképzettségre nincs szükség, csupán megengedésre, hogy működjön. A legnagyobb hiba, amit az ÉFT-vel véthetünk az az, ha nem csináljuk!

 

Te hogy kerültél kapcsolatba ezzel a technikával, hogy segített a te életedben?

Ó, mint a legtöbben! Egy megtaposódott, gödör alján lévő állapotomban keresgéltem a neten – mert úgy éreztem, mást úgy sem tehetek. És egy betegségek lelki okait tárgyaló cikkben olvastam az ÉFT-ről. Olyan hatással volt rám a cikk, hogy mindent felkutattam, elolvastam, megtanultam róla. Azonnal ki is próbáltam. Elvonultam és egy évek húzódó nőgyógyászati problémámat azonnal megoldottam. „Most, hogy így elmentek a férfiak, beszélgessünk a hüvelygombáról!” És ekkor már tudtam és bizonyítékom is volt rá: a módszer működik. Aztán persze kikopogtattam az összes emlékemet, érzésemet, gondolatomat, butaságomat – volt rá időm – és az életem elkezdett változni. Hiszen és is változtam. Szerintem a legnagyobb hiba, amit az ÉFT-vel véthetünk az az, ha nem csináljuk!

Cimkék
 
 
Keresés
 
hirdetés
Ajánlott oldalak