Szerződött házastársak

2009. 10. 21.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Amikor még ott lebeg az a bizony rózsaszín köd minden pár úgy gondolja, hogy ők lesznek a szerencsés kivételek, akiknek soha nem megy tönkre a házassága, ők bizony örökké boldogok lesznek és nem fognak elválni. Aztán ahogy telnek az évek és oszlik a köd sokaknak rá kell döbbennie arra, hogy ez nincs így. A statisztikák szerint majdnem minden második házasság a bíróságon ér véget, mely olykor megalázó, évekig tartó pereskedést jelent. Ezt azonban megspórolhatjuk magunknak egy kis előrelátással.

Néhány éve „divat” csupán a házassági szerződés, és népes még az ellenzők tábora, ám ha reálisan átgondoljuk nagyon hasznos dolog. Sok-sok későbbi problémát, vitát megelőzhetünk vele. Nem muszáj a házasság előtt megkötni, később is lehetséges – például ha valaki nagy értékű ingatlant örököl érdemes tisztázni, hogy kit fog az megilletni egy esetleges válás után. Minden házassági szerződés ügyvéd, vagy közjegyző ellenjegyzésével válik érvényessé.

Hogy mire jó egy házassági szerződés? Az esküvő előtti vagyoni kérdések tisztázására. Bele kell foglalni, hogy kinek mije volt, mielőtt betette volna a közösbe. Milyen ingatlanokkal, ingóságokkal és mennyi pénzzel rendelkezett a férj, és mennyivel a feleség. Ezek a kérdések abban a pillanatban nagyon evidensnek tűnnek, hiszen mindenki emlékszik rájuk, de tizenegynéhány évvel később, amikor az emlékek már megfakultak, vitát eredményezhet például, hogy vajon mikor szerezték az adott ingatlant. Az egyik fél így emlékszik, a másik úgy, a végeredmény pedig évekig tartó pereskedés, végül pedig vagy sikerül bizonyítani az igazat, vagy nem.

Semmiképp sem érdemes ajtóstul rontani a házba, ha elhatároztuk, hogy szeretnénk ilyen szerződést. Érdemes a partnernek apránként „adagolni”, példákat hozni: „lám, milyen jól járt ez és ez a család, hogy kötöttek ilyet a házasság előtt”, ha ne adj’ isten mi is így járnánk nálunk is mennyire megkönnyítené a helyzetet. Nem szabad, hogy azt higgye mi nem gondoljuk komolyan az örökké-dolgot, de sajnos reálisnak kell lenni, bizony bármikor beüthet a krach.

A házassági szerződés nagyon hasznos lehet tehát, és ha nem is az esküvő előtt szerződünk a hűségre, inkább megvárunk egy kicsit, akkor is érdemes felkeresni egy ügyvédet ez ügyben. Ugyanis évekkel később, amikor esetleg szabadulnánk, időt és pénzt spórolhatunk meg az előrelátással.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top