hirdetés
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ha jól olvas gazdag lesz?

 

Sok támadásra számíthat az a tanulmány, mely azt állítja, hogy már 7 évesen viszonylagos biztonsággal megállapítható, mennyire lesz tehetős a gyermek, mikor felnő.


Az Edinburhi Egyetem által végzett vizsgálat során arra jutottak, hogy az olvasási és matematikai készségek fejlettsége kisiskoláskorban mintegy előrevetíti az egyén szocioökonómiai státuszát (socioeconomic status – SES) felnőttkorban. Magyarul nagyjából megmondható, hogy az illető milyen magasan lesz iskolázott, milyen foglalkoztatottságra és jövedelemre számíthat.

A tanulmány társszerzője, Stuart Ritchie PhD hallgató a The Huffington Postnak küldött e-mailjében azt állítja, hogy az eredmények meglepték a csapatot. „Sok pszichológus – mi is a tanulmány előtt – azt mondaná, hogy az általános intelligencia szerepe háttérbe szorítja a specifikus készségeket, és így a matematikai vagy az olvasási készségek nem gyakorolnak hatást a SES-re.”

A szakemberek meglehetősen nagy mintán végezték a kutatást, 17 638 angol, skót és walesi származású brit állampolgár valamint 900 bevándorló adatait elemezték, 0-50 éves kor között.

A kutatásban szintén résztvevő Timothy Bates szerint ugyan bizonyítható az összefüggés a szóban forgó készségek és a felnőttkori státusz között, azonban senki se keseredjen el, ha gyermeke nem nyújt kiemelkedő matematikai teljesítményt és az olvasást se sajátítja el már az óvodában, ugyanis szerencsére ezek a készségek a megfelelő módszerekkel fejleszthetők.

 

Cimkék
 
 
Keresés
 
hirdetés
Ajánlott oldalak