hirdetés
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Használd kreatívan az ősz kincseit!

Az ősz biztos jele (még a hajnali fagyok beköszönte és a színes levelek parádéja előtt), hogy idehaza hirtelen minden tele lesz vadgesztenyével és makkal. Az összes zseb, polc, fiók, táska és szatyor dugig van velük. Egy kisgyerekes családnál legalábbis innen lehet először tudni, hogy már nem csak a naptár szerint érkezett meg az évszak. Az anyukák általában legyintenek, és egy-két Makk Marci után a terméshozam többségét suttyomban a kukába dobják. (Kockáztatva az aprónép felháborodását.) Tavaly én is ezt tettem, mert nem volt időm a kreatívabb munkára, és nem is történt katasztrófa. Idén azonban ötévesem árokparti kincseit változatosabban szeretném felhasználni.

 

 

Kézműves program

Jön a latyakos, rossz idő, amikor a korábban gyűjtött termésekből remek „benti” programot szervezhetünk a kicsiknek. És magunknak. Kézenfekvő, hogy Makk Marcit és gesztenyeemberkéket gyártsunk. A variációknak csak a képzelet szab határt: lehet ló, kutya, medve, sárkány… Nem is ragoznám, ötleteket a kommentekben várok!

 

 

Egy szokatlanabb ötlet: a gumilabdás festés módszere gesztenyével is működik! Fogjunk egy cipődobozt és béleljük ki rajzpapírral. Egy befőttesüveg tetejére nyomjunk temperát. (Más is megteszi a tető helyett, de azt utána könnyű elmosni.) Érdemes egy kis vizet is hozzáadni, hogy folyékonyabb legyen a festék. Forgassunk bele a temperába egy gesztenyét, amit aztán rakjunk bele a cipődobozba és óvatosan gurítgassuk végig a papíron. (Ne kézzel, hanem a doboz mozgatásával. Lehetőleg ne Anyuka mpozgassa.) Ismételjük meg ezt néhány más színnel (és gesztenyével). Kész is a műalkotás!

A vadgesztenye élelmezési célra alkalmatlan, de gyógykészítményt otthon is lehet belőle gyártani. Többek közt a visszértágulat kezelésére való kenőcsöt. (Szigorúan külső használatra! Nehogy valaki megegye!) Jómagam ezzel még nem próbálkoztam, ezért nem is osztom az észt róla, de ha valakit érdekel, az interneten rá lehet keresni. Illetve, ha masszív igény van rá, és ez a cikk alatti hozzászólásokban meg is mutatkozik, akkor nekidurálom magam, elkészítem. Ha ez bekövetkezik, akkor legközelebb az Egészség rovatban megírom róla a beszámolót.

 

 

 

 Hasznos dolgok – képkeret, szalvétagyűrű, mécsestartó

Nem mondom, hogy nincs élet egy szép szalvétagyűrű-szett nélkül, de feldobhatja a családi ebédeket, ha odafigyelünk a hangulatra.

Válasszunk szép, szabályos makkokat és fúrjuk át keresztbe mindet. Fűzzük fel őket egymás mellé egy drótra úgy, hogy az egyik kalapja felfelé, a másik lefelé nézzen. (Úgy jobban elférnek.) Ha kész a fűzér, kössük össze a végét és húzzuk rá egy textilszalvétára. Ugyanezt a fűzért használhatjuk úgy is, hogy egy gyertyát, vagy egy mécsestartót fogunk körbe vele. Függönydísznek is jó, a szalvétagyűrű mintájára. Amennyiben elég szorosra fűztük, nem fognak elfordulni a makkok. Ha mégsem, nos… az sem a világ vége. A ragasztópisztoly a barátunk.

 

 

Képkeret is készülhet a makkokból, ha csak a kalapokat használjuk. Csoportosítsuk méret szerint a kalapokat és legalább három sorban ragasszuk fel őket egy megfelelő méretre vágott vastag karton szélére. (Érdemes cipődobozt szétvágni, annak elég jó a tartása.) Ha ez kész, fújjuk le ezüst vagy arany spray-vel. Ha megszáradt, illesszük bele a kívánt fotót és ragasszuk fel a képkeret hátoldalát is. (…ami egy másik darab vastag karton.) Ha akarjuk, akasztót is készíthetünk, vagy egy „lábat” hajtogathatunk hátulra és megtámaszthatjuk vele újdonsült díszünket. Ha natúrabb stílust szeretnénk a makk kalapocskák természetes színével, akkor a kartonkeretet először vonjuk be csomagolópapírral vagy textillel. Csak ezután ragasszuk fel a kalapokat.

 


 

Filléres karácsonyfadíszek

Még nem tudni, idén mi lesz a „karácsonyfadísz-trend”, de akit ez nem különösebben érdekel, az máris elkezdheti gyártani a saját díszeket. Egy komoly nehézséggel számolnunk kell: a makk és a gesztenye a nedvességtartalma miatt hajlamos összeszikkadni vagy megpenészedni, ha rosszul tároljuk. Márpedig ezek a díszek még két-három hónapot várnak egy dobozban, mire előkerülnek! Vagy szárítsuk ki alaposan a karácsonyfadísznek szánt darabokat, vagy véssük ki a belsejüket, hogy csak a héjuk maradjon meg. A kivésés macerás, de megéri a munkát, mert így sokkal könnyebb lesz a dísz, jobban elbírja majd a fa. Ez főleg a gesztenye gömböcskék esetében fontos. A terméseket festhetjük, lakkozhatjuk, szalaggal vagy dróttal akaszthatjuk fel az ágakra. Polisztirolformákra is ragaszthatunk makk kalapokat, vagy más terméseket. A variációknak csak a képzelet szab határt! …no meg Anyuka minimális szabadideje. Szerencsére, ha kicsit nagyobb a csemete, akkor már egyedül is elmolyolhat ezekkel.

 


 

Játék a kertben

A gesztenye esetében adja magát a célba dobás. Én egy kiszolgált fémlavórt találtam a sufniban, és abba dobálgattuk a kis, barna labdácskákat. Persze egyre messzebbről és messzebbről. Ez idősebb gyerekeknek legfeljebb egy versennyel összekapcsolva lehet érdekes, de a kicsiknek önmagában is jó. (Aki legtöbbször beletalál, megkapja jutalmul a hűtőben árválkodó túródesszertet.) Vigyázat, a játék zajos! Pont az a jó benne.

A másik játék a golyózás egy fajtája. Válasszunk ki 10-10 minél kerekebb, szabályosabb gesztenyét, és fessük be csoportonként azonos színre. A festegetés már önmagában jó foglalatosság! A java még csak most jön: az udvaron vagy játszótéren rajzoljunk egy nagy kört, annak a közepébe egy kicsit. Jelöljük ki a nagy körtől néhány méterre a kezdőpontot, ahová a játékosok állnak majd. (A távolság a gyerek életkorától és ügyességétől függ. Lehet egy méter, lehet öt. A körök mérete szintén a lehetőségekhez és igényekhez igazodik.) Az első versenyző magához veszi az egyik színes gesztenyéjét és megpróbálja begurítani a kicsi körbe. Utána jön a következő játékos, majd megint az első. Felváltva, amíg el nem fogynak a kezükből (zsebükből) a színes gesztenyék. A végén összeszámolják, kinek mennyi gesztenyéje maradt a kicsi és a nagy körben. (A kicsi kör területe 5 pontot ér, a nagyé egyet.) Persze lehet ügyeskedni: mivel csak a legvégén számoljuk össze a pontokat, a játékosok időközben megpróbálhatják „kilökni” saját golyóikkal az ellenfélét a körökből.

Előre szólok, hogy bármilyen szabályos gesztenyét is választottunk, az bizony nem tökéletes gömbforma. Tehát nem pont úgy gurul, mint egy üveggolyó. …de ez a móka része!

Számítsunk rá, hogy a színes gesztenye fogyóeszköz. Játék közben elveszhet, könnyen kopik, nem megfelelő tárolás esetén összeszárad vagy megpenészedhet. Ha kicsit tartósabbat és szebbet szeretnénk, lelakkozhatjuk, de én nem vergődnék vele. Jövőre majd készítünk újakat.

Biztos vagyok benne, hogy ez csak a jéghegy csúcsa, és rengeteg jó ötletet tartogattok ti is a vadgesztenye dömping kihasználására. Ti mit készítetek idén?

 
 
Keresés
 
hirdetés
Ajánlott oldalak