hirdetés
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Madárcsemege házilag

Igen, tudom. Fillérekért lehet kapni remek madáreledelt a boltokban. Esetleg ki lehet rakni egy fonnyadó almát, fel lehet lógatni egy sózatlan szalonnaszeletet az udvaron a fára. Ki lehet szórni egy marék napraforgómagot, és már meg is vagyunk. Ezzel sincs semmi baj, már ezzel is többet tettünk a madárkákért, mint az emberek többsége! A gyerekek is élvezik, a tollas barátainknak is jó.

 

 

Szerintem mégis van értelme saját kezűleg elkészíteni a cinegék vacsoráját. Gyermekünknek ugyanis egészen más élmény, ha otthon gyártja le, mintha csak levesszük a polcról az állatkereskedésben. Így jobban megtanulja, hogy mi van benne. Közelebb kerül a témakörhöz. Akár meg is kóstolhatja egyenként a hozzávalókat. (A marhafaggyút és szottyadt almát nem ajánlom kóstolásra, de a magvakat igen.) Készítés közben elbeszélgethetünk a hozzávalókról: mire használják az emberek a len növényt, miért nem szabad kenyérrel etetni az énekesmadarakat, milyen faj látogatja majd az etetőt? (Ez alaposabb utánanézést kíván, de ha a gyerekedet érdekli, érdemes rászánni az időt.)

Ha rászántuk magunkat a „csőrikefőzőcskére”, kezdjük azzal, hogy az asztalra kikészítjük a hozzávalókat: faggyú vagy vaj, sózatlan és pörköletlen olajos magvak és gabonaszemek (len, napraforgó, köles, mogyoró, tört dió, stb…) Ez jó alkalom arra, hogy a gyerek egyenként megismerkedjen velük. Ha ezzel megvagyunk, többféleképp folytathatjuk! Kivághatunk kartonpapírból egy formát, amit a faggyúval megkenve teleszórunk magvakkal. Formálhatunk golyót a faggyúból, és belegyúrhatunk gabonaszemeket, napraforgót. A vajkocka tetejébe belenyomhatunk magvakat. Akár süteménykiszúróval is dolgozhatunk, mintha pogácsát szaggatnánk! A masszát a gyerekek egy fenyőtobozra is rányomkodhatják.

 


 

 

A faggyú és a vaj (esetleg lágy sajt) nem csak arra való, hogy a magvakat megtartsa. A madaraknak az állati zsiradék is nagyon fontos tápanyag! (Gondoljunk csak bele, mennyi rovart, férget fogyasztanak el az év többi szakában.) A vajkocka kirakása azért is jó ötlet, mert ezt a kicsi, gyengébb csőrű fajok is el tudják fogyasztani. (Például a vörösbegy.) Mivel szokatlan táplálék, sok madár nem tudja, mihez kezdjen vele: a tetejére szórt magvak arra valók, hogy odacsalogassák hozzá a konzervatívabb ízlésűeket is.

 

 

 

A madáretetésnél figyelembe kell venni néhány nagyon fontos szempontot. A leglényegesebb, hogy csak olyan helyre tegyünk etetőt, ahol a madarak biztonságban vannak! Macskák, kutyák, egyéb ragadozók ne fenyegessék őket. Az is fontos, hogy az etetés mellett az itatásról se feledkezzünk meg. Ez macerásabb, mert gyakran befagy az apró tálacska. Gyakran kell ellenőrizni és feltölteni langyos vízzel. …és még valami: ha egyszer elkezdtük az etetést, figyeljünk rá, hogy egész télen folytassuk. A madarak ugyanis hamar odaszoknak, és utána már számítanak ránk! Ne hagyjuk őket cserben, mert ha hiába várnak az élelemre a kemény mínuszokban ezek az aprócska állatok, az könnyen az életükbe kerülhet.

Meglepő, de aki panellakásban él, különösen fontos szerepet vállalhat a madárvédelemben! Nem is gondolnánk, mennyi faj lakik a paneldzsungelben, ahol bár egy kicsivel melegebb van, mint az erdőn, de különösen kevés megfelelő élelmet találnak az énekesmadarak. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) külön programot indított a panellakók tájékoztatására, és a segítségüket kéri az ügyében. Erről bővebben az MME honlapján tájékozódhat az érdeklődő.

Kisokos a cikk elején feltett kérdésekhez

1, A len magjából táplálékot, rostjából textilt, köteleket készítettek az emberek az ókor óta. A rómaiak tunikája például lenvászonból készült. A lenmag hashajtó hatásáról ismert.

2, Az énekesmadarak gyomrában a kenyérfélék erjedésbe kezdenek, a kialakuló bélgyulladás általában halálos kimenetelű. A vízimadarak (hattyú, kacsa, réce) szerencsére meg tudnak birkózni ezzel, náluk kis mennyiségű kenyér elfogyasztása nem okoz problémát.

3, Magyarország kivételesen gazdag madárvilágát figyelembe véve ez a kérdés önmagában egy hosszú cikket érdemelne, de a teljesség igénye nélkül, íme, néhány faj a leggyakrabban felbukkanók közül: házi- és mezei veréb, kék cinege, fenyvescinege, széncinege, feketerigó, vörösbegy, kerti rozsdafarkú, házi rozsdafarkú, őszapó, balkáni gerle, barátposzáta.

Cimkék
 
 
Keresés
 
hirdetés
Ajánlott oldalak