hirdetés
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mondj nemet a terrorra!

 

A 12 éves fiú súlyos betegsége ellenére is felveszi a kesztyűt az egyre súlyosabb problémát jelentő társas terror ellen.


A Florida állambeli Lakeland városában élő Jaylen Arnold a saját bőrén is sokszor megtapasztalta már, milyen, mikor az embert társai „kiszúrják maguknak” és mondhatni „halálra cikizik”. A kamaszkor elején járó fiú ugyanis Tourette-szindrómás, ami ismétlődő akaratlan mozgásokkal és hangadással jár.

Jaylen úgy döntött, hogy nem bújik el a világ elől, inkább egy alapítvány szervezésében körbejárja az USA-t és felszólal a társaikat terrorizáló diákok ellen, valamint segít az áldozatoknak feldolgozni az őket ért traumát.

Saját bevallása szerint Jaylen küldetésnek tekinti, hogy beszédeivel és a vele szimpatizálóknak adott karszalagokkal, melyeken a „Bullying No Way.” (magyarul kb. „Nem engedünk a megfélemlítésnek.”) felirat olvasható, megszüntesse az iskolákban sajnos már mindennaposnak tekinthető jelenséget, amikor a diákok a csíny kategóriát jócskán átlépve csúfolják, cikizik, megalázzák egy-egy társukat.

Jaylenen először kétéves korában jelentkeztek a Tourette-szindróma jelei, melyet egy évvel később már egyértelműen diagnosztizáltak is nála. Négy évesen emellett OCD-t is megaállapítottak a fiúnál, melyet obszesszív-kompulzív megbetegedésnek is hívnak, és melynek az a lényege, hogy a beteget visszatérő gondolatok gyötrik, melyeknek a hatására bizonyos cselekvéssorokat kényszeresen végigcsinálnak. Nyolc éves korában pedig kiderült, hogy a sors mindezt még az autizmus enyhébb formájával, az Asperger-szindrómával is megfűszerezte.


Híres támogatók

 

 

Jaylen életében a terrorizálássá fajuló cikizések az iskolába menéssel kezdődtek. A csúfolás által kiváltott stressz hatására a fiú tünetei rosszabbodtak, a kontrollálhatatlan mozgások következtében többször meg is sérült. Az orvosok azt javasolták, hogy inkább ne járjon iskolába, ám ő erről hallani se akart, sőt, kampányba is kezdett a megfélemlítések ellen, azért, hogy segítsen a hasonló cipőben járókon és megmutassa, hogy bármilyen nehézségen úrrá lehet lenni.

 

 
 
Keresés
 
hirdetés
Ajánlott oldalak