hirdetés
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Robotok vadásznak a pedofilekre

 

A spanyol tudósok által kifejlesztett virtuális robot 14 éves lánynak adja ki magát, így cserkészi be a közösségi portálokon garázdálkodó pedofilokat.


A Negobot néven futó szoftver – ami tulajdonképpen egy „chatbot”, azaz „dumcsi robot” - annyira finomra hangolt, hogy képes valódi beszélgetést folytatni a szexuális ragadozókkal, elhitetni velük, hogy egy valódi zsenge korú leányzó akadt a horgukra.

Ha a Negobotot beregisztrálják a gyanús fórumokra az passzív, semleges szereplőként vesz részt az itt zajló beszélgetésekben. Amennyiben a csevegés intimebbé vagy szexuális töltetűvé fejlődik és a „célpont” elkezd becserkésző taktikákat alkalmazni a Negobot viselkedése is változik, egyre csalogatóbbá válik.

A robot viselkedési mintái között megtalálható az állhatatosság vagy éppen a sértődöttség, és ha a pedofil személyes információt akar kicsalni tőle, akkor a Negobot is hasonlóan cselekszik.

Ahhoz, hogy a robot működése valósnak hasson a mérnökök a döntéshozást matematikailag modellező játékelméletet hívták segítségül. A Negobot így tud többféle személyiséget felvenni, és követni hét különféle beszélgetési mintát.

A készítők az olyan apró részletekre is figyeltek, mint a tinik nyelvhasználata, így a programban gyakoriak a rövidítések, a helyesírási hibák, a korosztály által használt szavak.

„A chatbotok nagyon is kiszámíthatók. Az éreklődési körük és az általuk folytatott beszélgetések laposak, ami nem túl jó, mikor olyan kiszámíthatatlan clépontokra vadászunk, mint a pedofilek. A Negobotban az az új, hogy a játékelméletet használva minden eddiginél valósághűbb beszélgetést képes folytatni.” - mondja a Negobot egyik fejlesztője, Dr. Carlos Laorden.

A Deusto Egyetemen kifejlesztett szoftver annyira ügyesen képes így beszélgetni, hogy akár még a vezetést is át tudja venni a társalgásban.

„A Negobotot már üzembe helyezték és aktívan tesztelik a Goolge chat szolgáltatásán és valószínűleg más nyelvekre is le fogják fordítani. Nem zárjuk ki annak a lehetőségét, hogy új csatornákon is meg fog majd jelenni, bízunk benne, hogy hasznos eszköz válhat belőle a közösségi hálózatok számára.”

Dr. Laorden elmondása szerint a szoftver iránt a Basque rendőrség, az Ertaintza is érdeklődik, már javában folynak a tárgyalások az alkalmazással kapcsolatban. 

Habár párját ritkítón intelligens, a Negobot csevegő képességén még bőven van polírozni vló, hiszen az olyan nyelvi finomságokat, mint például az irónia nem képes még felismerni.

 

 
 
Keresés
 
hirdetés
Ajánlott oldalak