hirdetés
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sírja magát álomba a baba?

 

Nagy dilemma elé állítják az anyukákat az éjjelente felriadó babák: felvegyék-e őket, vagy hagyják, hogy újra álomba sírják magukat?


A Temple Egyetem professzora, a szülő-gyermek kapcsolatokra szakosodott Marsha Weinraub szerint nem szükséges azonnal rohanni, ha a kicsi sírva ébred fel.

Weinraub 6 – 36 hónapos gyermekeket alvásmintáit vizsgálta kollégáival 1200 szülő bevonásával. Az adatokból kiderült, hogy az egyes alvásciklusok végén a féléves gyerekek 66%-a még ha felébred is, csendben visszaalszik, 33%-uk az, aki nem, és a hét minden napján ezt tudatja is a szülőkkel. 15 hónapos korra már azonban náluk is heti két ilyen alkalomra kell számítani, ami 24 hónapos korra egyre csökken. A doktornő szerint, ha az éjszakai mizéria 18 hónap alatt se enyhül, akkor ajánlott szakemberhez fordulni.

Az adatokból az is kiderült, hogy az éjszaka felsíró gyerkőcök közt több a fiú, sokuk nehezen kezelhető, könnyebben ingerelhető, gyengébb figyelemmel rendelkezik. Többségük az átlagtól később tért át a szilárd ételekre, később hagyta el az anyatejet.


Weinraub az adatok alapján arra a következtetésre jutott, hogy ezekre a gyermekekre érdemes a későbbiekben jobban odafigyelni, a korai alvásproblémák ugyanis a későbbi viselkedésproblémák előhírnökei. A professzornő szerint feltételezhető, hogy egyes esetekben az anya szülés előtti vagy azt követő depressziója is szerepet játszik az alvásproblémák kialakulásában, de ez, mint mondja, további kutatásokat igényel.

Weinraub szerint az éjjel gyakran felsíró gyermekekhez nem feltétlenül kell azonnal odarohanni, és megnyugtatni őket, ugyanis így nem fogják megtanulni, hogyan nyugtassák le magukat, hogyan szenderedjenek el újra. Mit lehet tenni? „A legjobb tanács, amit adhatok, hogy minden este ugyanakkor fektessük le a gyermeket. Ha felébred pedig álljunk ellen a kísértésnek, hogy azonnal ott teremjünk mellette.”

 

Cimkék
 
 
Keresés
 
hirdetés
Ajánlott oldalak