Havas háztető

2009. 11. 13.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2 csapott teáskanál sütőpor, 20 dkg + 2 evőkanál kristálycukor, 20 dkg Rama margarin, 2 dl tejföl, 2 üveg (720 ml-es) meggybefőtt, 6 dl tejszín, 2 zacskó habfixáló, 4 púpozott evőkanál kókuszreszelék, 1 evőkanál porcukor, sütőpapír.

 

1. A sütőporral elvegyített lisztet 20 dkg cukorral és a tejföllel először robotgéppel összedolgozzuk, majd hideg kézzel minél gyorsabban összegyúrjuk. A tésztát 15 egyforma darabra osztjuk, és kb 1 órára a hűtőbe tesszük.

2. Közben a meggybefőttet alaposan lecsepegtetjük és néhány szép szemet a díszítéshez félreteszünk. Lisztezett deszkán 5 tésztadarabot egymás után 16x20 cm lappá kinyújtjuk. Minden tésztalap hosszanti oldalára egymás mellé 12-12 szem kimagozott meggyet teszünk és a lapot innen fogva szorosan feltekerjük. A tekercseket sütőpapírral kibélelt tepsibe egészen szorosan egymás mellé fektetjük és finoman összenyomjuk. Előmelegített sütőben 200 fokon kb 30 percig sütjük. Közben a megmaradt 10 tésztadarabot a megadott méretre kinyújtjuk, ugyanúgy 12-12 szem meggyel megrakjuk, majd feltekerjük. Az 5 tekercsből összenyomott lapot a tepsiből kivesszük és rácsra téve hűlni hagyjuk.

3. A tepsiben a maradék tekercsekből 4, 3 és 2 darabot egymás mellé fektetve enyhén összenyomunk. A megmaradt 1 tekercset is melléjük helyezzük, majd ugyanazon a hőfokon kb. 30 perc alatt megsütjük. A lapokat a sütőből kivéve hűlni hagyjuk. Közben a tejszínt kemény habbá verjük. Apránként beleszórunk 2 evőkanál cukrot és hozzáadjuk a habfixálót.

4. A házikó elkészítéséhez a kihűlt lapokat a legnagyobbal kezdve nagyság szerint óvatosan egymásra tornyozzuk.  Az egyes rétegek közé mindig kevés tejszínhabot kenünk. A házikót a maradék habbal egyenletesen bevonjuk, majd kb. 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük. Végül a kókuszreszelékkel és a porcukorral vastagon meghintjük. Tetejére 1 sor meggyet ültetünk.

Köszönjük szépen Hajasné Molnár Natáliának, és továbbra is várjuk receptjeiteket a recept@donna.hu e-mailcímre! Ha fényképet is mellékeltek a recepthez, a leírásokat hamarabb viszontláthatjátok a Donna oldalán! Külön köszönet az eredeti, saját receptekért.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top