Főzelék a gyerkőc tányérján

2010. 05. 13.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Miért hasznos tápanyag a főzelék?

A főzelék sok értékes vitamint és ásványi anyagot, ezen kívül elsősorban szénhidrátot tartalmaz. A benne lévő fehérje, de különösen a zsírtartalom csekély.

Mire ügyeljünk a főzésnél?

Arra, hogy a vitamin- és ásványi anyag tartalom ne nagyon csökkenjen. Ezt elérhetjük, ha:

A főzeléket nem hideg, hanem meleg vízben tesszük fel főni (így hamarabb forr, rövidebb ideig tart a főzés): kevés vízben főzzük meg, és a főzővizet a főzelék készítéséhez felhasználjuk. Ebben a vízben ugyanis sok értékes anyag van, amely a főzés közben oldott állapotba kerül. Kár kiönteni. (Kivétel – az orvossal való megbeszélés szerint – például kis csecsemőnél a paraj főzővize, amely keserű és kesernyés ízt adhat a főzeléknek.)

Mivel a parajhoz mindig burgonyát is kell adni, ilyenkor felhasználható a burgonya főzővize). Az edényt, amelyben a főzeléket főzzük, mindig le kell fedni, mert a levegőn a C-vitamin gyorsan elbomlik. A főzésre kerülő ételeket jól mossuk meg, de ne túl forró vízben, mert ez kioldja az ásványi anyagokat.

A hámozásra kerülő ételeket vékonyan hámozzuk, mert közvetlenül a héjuk alatt magas a vitamintartalom.

A csecsemőnek szánt főzeléket ne tartsuk a hűtőszekrényben egy napnál tovább!

A legfontosabb zöldség- és főzelékfélék, amikből főzünk a kisgyermekeknek:

A krumpli

Az egyik legfontosabb tápanyagunk. Jelentős a C-vitamin tartalma, nagyon jól emészthető.

A kis csecsemő első főzeléke.

A sárgarépa, vagy más néven karotta

Akár gyümölcsnek is nyersen, valamint főzeléknek főzve is adható. Hasmenéses csecsemők legfőbb tápláléka. Karotin, vagyis A-vitamin tartalma a főzelékek közül a legnagyobb.

Fejes saláta

Már három hónapos csecsemőnek főzhetünk belőle burgonyával keverve. Nagyon tápláló főzelék. Nagyobb gyermekeknek akár nyersen is adhatjuk már. B1, B2, és C- vitamint tartalmaz bőven.

Paraj, vagy más nevén spenót

Tejjel, burgonyával keverve már három hónaposnál idősebb csecsemőnek is főzhetünk belőle főzeléket. Rengeteg ásványi anyagot tartalmaz. Vigyázat: ne melegítsük, csak frissen adjuk oda a babának!

Sóska

Burgonyával és tejjel három hónaposnál idősebb csecsemőnek kínálhatjuk. Jelentős a C-vitamin tartalma.

Tök, sütőtök

A sütőtökben található jelentős mennyiségű karotin és kemyényítő tartalom miatt nagyon ajánlható csecsemőknek és kisgyermekeknek.

Zöldbab

Értékes főzelék, B és C-vitamin tartalma miatt.

Hogyan készítsük?

Burgonya tejjel

A burgonyát hámozzuk meg, mossuk meg alaposan, daraboljuk fel és kevés vízben főzzük puhára. Fele főzővízzel, fele tejjel turmixoljuk össze. Addig hígítsuk, amíg körülbelül olyan sűrű nem lesz, mint a méz.

A csecsemőnek ez legyen az első főzeléke. Ha így nem ízlik neki, akkor tegyünk hozzá minimális cukrot.

A burgonyát mindig kiskanállal adjuk a csecsemőnek. Első alkalommal csak egy-két kiskanálnyit kapjon, fokozatosan érjünk el a teljes adagig. A cukrozást is fokozatosan hagyjuk el a főzelékből.

A második főzelékféle, a sárgarépa főzelék ugyanígy készül. De készíthetünk burgonyát és sárgarépát együtt is.

Adhatunk a csecsemőnek paradicsomos burgonyát is három hónapos kora után. A friss paradicsomot főzzük meg, szűrjük át sűrű szitán, és keverjük a megfőtt, áttört burgonyához. Kis sóval, cukorral is ízesíthetjük.

A kis csecsemőnek minden ételéhez adhatunk burgonyát. A burgonya C-vitamin tartalma magas, és a csecsemőknek főzött főzelékeket sűríthetjük vele.

-Németh Ágnes-



Szerző

donna.hu



Scroll to Top