Öltözködj színesen

2010. 02. 04.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A színek sokat elárulnak viselőjükről, befolyásolják a hangulatot, átveszik az emberi test rezgéseit. A kultúra, a protokoll, etikett mind befolyásolja, mi az, amit viselhetünk, és mi az, amit kerülnünk kell. A színekkel jól bánó ember befolyásolhatja a róla kialakított képet és embertársait. Vannak olyan színek, amiket nem illik bizonyos kor után hordani, például a rózsaszínt, vagy éppen öregíti a viselőjét (zöld színű ruhák). Persze mást veszünk fel, ha egy üzleti meghallgatásra igyekszünk, vagy csak a sarki közértbe.

Színszimbolika

Abban az esetben, ha korlátok nélkül válogathat az ember a színek között, és nem kell kulturális és egyéb szempontokat is figyelembe venni érvényesek a most leírtak.

Piros /vörös/: a legrégebbóta használt színek egyike, jelentése, az élet, a halál, a láng, szerelem, szexualitás, szeretet, erő, hatalom, forradalom. Energia, dinamizmus, a vér színe, erotikus, a tűz színe, cselekvésre késztet, negatív megközelítésben a harag színe is lehet.

Személyiségjegyei: izgága, lobbanékony, impulzív személyek szeretik leginkább, harciasság, mozgékonyság jellemzi őket.

Sárga: Szimbolikus jelentései: szellemi fény, az ember és a transzcendens világ közvetítője, az átszellemülés jelképe. Jókedv, nyár, tettrekészség, felszabadultság, negatív megközelítésben az irigység színe.

Személyiségjegyei: az optimizmus, derű, őszinte barátságos, extravagáns, gyakran a konfliktusforrás is jellemző rá.

Zöld: A piros kiegészítő színe. Folyamatos megújulás, a fiatalság, a tavasz, remény, életerő, halhatatlanság, bölcsesség, méreg és a halál fő színe. Természetesség, megnyugvás, termékenység, negatív megközelítésben a féltékenység jellemzi.

Személyiségjegyei: a belső tisztaság, érzékenység, túlalkalmazkodás.

Kék: A transztendencia színe, a halhatatlanság, megfoghatatlanság, végtelen, nyugalom, béke, jóság jellemzi. Igazság, bölcsesség, az égbolt színe, higgadtság, biztonság, hűség, bizalom, tekintély.

Személyiségjegyei: hajlamosság a lehangoltságra, búskomorság, a cselekvőközpontú világgal problémája van, nehezen barátkozik.

Barna: A föld színe, ebből adódik az anyaság, gondoskodás, termékenység, szorgalom jelentése. Hallgatagság, az evilági hívságok megvetése, szegénység, férfiasság, stabilitás.

Személyiségjegyei: a praktikus képességek, nyugalom, állandóság, és az elégedettség.

Narancs: Ötvözi a piros által sugalmazott energiát és a sárga boldogságát, örömmel, napfénnyel kötik össze. Lelkesedést, az elragadtatást, a boldogságot, az elhatározottságot, a vonzerőt, a sikert, a bátorítást, és az izgatást fejezi ki.

Személyiségjegyei: a büszkeség, önérzetesség, segítőkészség, ambíció, kreativitás, élete.

Lila: jellemzői a mértékletesség, alázat, vallásos áhítat, magasrendű szellemi tudás, lelki fájdalom, bánat, szomorúság. Lelkiség, szellem, királyi, misztikus szín.

Személyiségjegyei: csendes, visszahúzódó, gátlásos döntéseit az aktuális érzelmei határozzák meg.

Fehér: A fény, a transztendencia, a tökéletesség, fizikai-lelki tisztaság jellemzi. Szűziesség, béke, teljes egyensúly, semlegesség.

Személyiségjegyei között vannak a távolságtartás, lélekben mély sebeket hordoz a tulajdonosa. Csak kevesen kedvelik ezt a színt, ami alapjában véve nem is számít színnek.

Fekete: Fény és szín hiánya, őskáosz, bánat, halál színe. Elegancia, méltóság, formális, szigorú, negatív megközelítésben gyász, depresszió.

Személyiségjegyei: passzív befogadó, mozgékony, női princípium, szabályokat nem elfogadó.

- Torma Tímea -



Szerző

donna.hu



Scroll to Top