hirdetés
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Te jó ég! Egy groomzillához megyek hozzá!

Túl vagyunk az esküvő kiállításokon országszerte. Tavaszodik, fénykorukat élik a „bridezillák” és szervezik a hamarosan eljövő nagy napot.  Ezek az idegrendszert próbáló, elkényeztetett, követelődző mennyasszörnyek éppen kóstolgatják a tortákat, járnak a jegyes felkészítőkre és a legkreatívabb meghívókat álmodják meg pénztárcát nem kímélve.  Jól ismert sztereotípia.  Mostanság azonban egy újabb szörny is feltűnt az esküvőszervezők rémálmaiban: a groomzilla.

 


 

Nem nehéz kitalálni, hogy ez a szellemes fordulat a vőlegény (groom) és a Godzilla kombinációja, és olyan, esküvő előtt álló férfiakat illetünk ezzel a névvel, akik indokolatlanul igényesek és neurotikusan megszállottjai lesznek az esküvőszervezésnek. Elvárják, hogy minden részlet és döntés egyeztetve legyen velük, és így szép lassan a mennyasszony nagy napja szinte kizárólag az ő nagy napjuk lesz.

Azt is könnyű belátni, hogy nem feltétlenül szerencsés ez a keresztezés. Sőt, akár krízist is okozhat, ha egyébként jámbor kedvesünkből az esküvő előtt bukkan elő a szörnyeteg.

 

Átadtuk a végső szót a vőlegénynek?

A modern férfiak ugyanolyan megszállottak az esküvőtervezés kapcsán, mint a menyasszonyok. Egy kutatás is rávilágít erre, hiszen megkérdezettek több mint felénél a vőlegény mondta ki a végső szót az esküvő dátumát és helyszínét illetően. A párok 60 százaléka jelentette ki, hogy manapság a vőlegények sokkal gyakorlatiasabbak az esküvőszervezésben, mint korábban. Sőt a vőlegények harmada egyedül választotta ki az esküvői tortát és minden huszadik beleszólt a virágos díszlet részleteibe. 42 százalék pedig úgy vélte, hogy a férfiak ugyanannyira kompetensek az esküvő tervezésében, mint a nők. Változnak az idők.

 

Újhullámú vőlegény

A férfiak feminim vonásainak erősödése, valamint az emancipáció teret nyerése segíthette az újhullámú vőlegény születését. Emellett biztosan hozzájárult, hogy manapság az esküvői iparág nem kizárólag a mennyasszonyokra koncentrál, a médiákban vőlegényeknek is szóló esküvői csomagokat reklámoznak.  Ilyen vonzó hirdetések lehetnek a relaxációs, spa-wellness csomagok.  Egy-egy csábító csomagelemért megvívják ők is a saját harcukat, akár a mennyasszony testén keresztül is. Nem elhanyagolható az sem, hogy a férfiak a XXI. században már sokkal jobban odafigyelnek az öltözködésre és ők is csodásan szeretnének feszíteni a boldogító igen napján.

A groomzillák tömeges megjelenésének okai közé sorolhatjuk a vőlegények korát is. Egyre később házasodnak az emberek és az idősebb vagy inkább fogalmazzunk úgy, hogy érettebb pasik már sokkal jobban megnézik, hogy a nehezen megkeresett pénzt mire is költik el. Ráadásul, ha sokáig vártak a nagy nappal, akkor az esküvőnek tökéletesnek és minden (vőlegényi) igényt kielégítőnek kell lennie. Gyakran megszállottjai lesznek a legapróbb részleteknek és észre sem veszik, hogy kibírhatatlan kis krapekokká váltak.

 

A nagy leleplezés

Biztosan tudhatod, hogy groomzillaval készülsz az esküvőre, ha

·         Veled együtt tervezi az esküvőt és minden döntésért harcoltok egymással. Olykor úgy néz ki, hogy hisztirohamokkal az öri hari felé tendáltok.

·         A vőlegényed vendéglistája gyorsabban nő, mint egy szép nyári napon a higgany. Nem is beszélve a forintokról, ugyanakkor szívesen segít karcsúsítani az általad tervezett költések listáját.

·         Amikor anyós-jelölttel nézeteltérésetek támad az esküvőt illetően, nem melléd áll.

·         Folyton megsértődik és mindent túlreagál, különösen, ami a bagatell dolgokat illeti.

·         Boltról boltra rohangászik, mert semmi sem elég jó neki.

·         Ha már az oltárnál kínosan mosolyogva állsz és a vőlegény még sehol, hiszen éppen telefonálgat, hogy a továbbiakban is minden jól sikerüljön.

 

Első közös projekt

Az esküvőszervezés lehet olyan stresszes, mint egy nagy munkahelyi prezentáció, amin több kolléga dolgozik együtt, csak ez a vőlegény és a mennyasszony első nagy közös érzelmi és pénzügyi projektje. Az első jelentős alkalom arra, hogy megismerkedjenek egymás vezetői stílusával, stressztűrő képességeivel. A modern esküvők nagy mennyiségű munkát, sok pénzt és kitartást követelnek a pároktól. A nemi szerepek közötti határ fakulásával egyre elfogadottabb lett, hogy a párok segítik egymást, mivel ehhez mindkét félre szükség van. Ez egy olyan projekt, ahol általában a mennyasszony a főnök. Ahol pedig nem, ott van rá esély, hogy a vőlegény a groomzilla kategóriába sorolható.

Manapság sokkal inkább résztvevői a nagy szervezkedésnek és segítő kezet nyújtanak a döntéseknél. Hol vannak már azok az idők, amikor ez egyáltalán nem volt férfi dolog? Ma már tipikus vőlegény feladat a zenész vagy dj választása és ne felejtsük, hogy az esküvői járgány kiszemelése szinte kizárólag az ő jogkörükké vált.  De a jól tárgyaló vőlegények lezsírozzák akár a legjobb beszállítói árakat is.

 

Rongyos idegekkel kikövezett úton

Sokszor több van a fotós, a ruha és a meghívók kiválasztása során kialakult stressz mögött, mint gondolnánk.  Az esküvő a házasság kezdete és a partiszervezés részleteire való koncentrálás elfeledteti a házassági terveket, a gyerekvállalást, a nyomasztó anyagiakat. Az aggodalmak és félelmek keltik életre bennünk ezeket a szörnyű perszónákat.  A rongyos idegek mérföldkőnek számítanak a szingliségből a házasságba vezető úton, úgyis mondhatnánk, hogy az első teszt az esküvő.

A vőlegénynek kell, hogy szintén szava legyen az esküvő szervezésében, de oda kell figyelni, hogy az egyensúlyban maradjon a mennyasszonyéval. Osszuk fel a feladatokat és igyekezzünk közös döntéseket hozni, hiszen a bridezilla vs groomzilla küzdelemnek negatív hatása lehet életünk egyik legszebbnek kikiáltott napjára, és utólag nézve ez semmiképpen sem éri meg. Hiszen mindenkinek azonos a célja legbelül, hogy tökéletesen boldog nap legyen, amikor szép ruhában örök hűséget fogadunk egymásnak szeretteink előtt.  Azért figyeljünk oda, hogy mely feladatokat engedjük át a férfiaknak, mert a kutatás azt is kimutatta, hogy minden ötödik férfi szerint a jó esküvő ismérve a nagymértékű alkoholfogyasztás.

Ha olyan lány vagy, aki ötéves kora óta álmodozik az esküvőről, a szép ruháról, az asztali díszek színéről, akkor komolyan meggyűlhet a bajod a groomzillával, de ha igazából nem annyira fontos maga az esemény, inkább csak szívesen buliznál egyet, akkor még akár előnyös is lehet egy ilyen pár. És remélhetőleg a nászútra dívából újra igazi férfivé változik vissza.

 
 
Keresés
 
hirdetés
Ajánlott oldalak