Táskamustra

2009. 08. 03.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Rengeteg különféle méret, fazon, minta és szín közül lehet választani, de nagyon fontos, hogy ne a mesefigura döntsön! Először is azért ne, mert az aktuális kedvencek képével díszített táskák jelentős többsége Kínából származó, általában alacsonyabb minőségű termék, pontosan ezért is helyezkednek el külön polcon - na és azért, hogy a gyerkőcök egyből kiszúrhassák maguknak. Ám bármennyire is szeretné a csöppség azt a figurás táskát, ne engedjünk a nyomásnak, ha a minőséget nem találjuk megfelelőnek. Másrészt pedig egy év múlva kezdődhet előről a mizéria, hiszen akkor már nem ugyanaz a meseszereplő lesz a sztár.

A nagyobb gyártók is előállnak a népszerű figurás táskáikkal – wall-e, hello kitty és a többiek -, ezek arról ismerhetők fel, hogy körülbelül kétszer annyiba kerülnek, mint a „kínai gagyik”.

Ez itt ugyan nem a reklám helye, de hosszú évek óta a Budmil rukkol ki a legnagyobb iskolatáska választékkal, ráadásul még egész jó minőségűek is – már ha „márkás” táskát szeretnénk. A többi nagy márka csupán néhány erre a célra alkalmas hátizsákot árul. Ami nagyon fontos, hogy azt a hátitáskát vegyük meg iskolai használatra, amelyiknek merevített, szivacsos háta van, sőt pántjuk is szivacsos, így ergonomikusan illeszkednek a gyerekek testfelépítéséhez. A gyerekek alkatából és a táskák sokféle formájából adódóan mindig próbáltassuk fel a lurkóval vásárlás előtt a tatyót.

Az óriási választéknak köszönhetően az árak igen nagy eltéréseket mutatnak. Természetesen az üzlettől is függ az ár, például a hipermarketekben vásárolt „márkás” táskák általában jelentősen olcsóbbak a márkabolt kínálta ikertestvéreiknél. Alsósok számára kaphatók a húzós utazóbőröndökhöz hasonló elven működő „vontatható” gyöngyszemek, ám ezek a legdrágább típusok, tíz-tizenkétezer forint körül mozog az áruk. Egy jobb minőségű iskolatáskáért öt- és tízezer forint közötti összeget kérnek el, bár ez soknak tűnik, mindenképpen érdemes a jobbat megvenni – ami sokszor a drágábbik, elvégre is a gyerek egészsége minden pénzt meg ér, és nem egy évre szokás sulitáskát venni.

A gyártók szerint ezek a hátizsákok akár hat évig is szolgálhatnának, ha a divat hullámai nem ragadnák magukkal a gyerkőcöket is. Egy idő után ugyanis a népszerű mesefigurák csillogása megkopik, pár év múlva már más milyen lesz a „menő”, így természetesen le kell majd cserélni az egyébként jó állapotban lévő táskát.

Fontos szempont, hogy milyen nehéz a táska üresen, mivel sok-sok könyv és füzet fog belekerülni, nem mindegy, hogy már alapállapotban mennyit nyom a kiszemelt. A jobb minőségű táskák általában jóval könnyebbek, mint vacakabb társaik. Egy miniszteri rendelet szerint az alsó tagozatos nebulók táskája nem nyomhat többet három kilónál, ám a pedagógusok szerint ez csak elviekben van így. A tanárok szerint a megoldás a táskák minőségének javítása lenne, valamint az árak csökkentése, hiszen sok szülő nem engedheti meg magának a drága táskát, ezért veszik olyan sokan az olcsó, egészségtelen kiképzésű hátitáskákat.

Szakemberek figyelmeztetnek: ügyeljünk rá, hogy a gyerek ne az egyik vállán vigye a táskát, hanem ténylegesen a hátán, mivel így a súlyok eloszlanak a hát teljes felületén, kevésbé terhelve a csigolyákat. Bár a gerincferdülés kialakulásába a táskák is belejátszhatnak, fontos megemlíteni, hogy az ülő életmód, a mozgás hiánya ugyan csak segítik kialakulását, például már ovis korban kimutatták a gerinc ferdülését, ami nem róható fel az iskolatáskáknak.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top