Beteg-e a baba?

2009. 03. 10.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A csecsemő, a kisgyermek életét egyszerű kívánságok – evés, ivás, alvás – töltik ki, amelyek általában könnyen teljesíthetők. A kisgyermek ilyenkor elégedett, jókedvű, sokat mosolyog, (még álmában is) szeme élénken csillog. A kisbabának a legegyszerűbb mozgások is örömet szereznek. Nagy eredmény és boldogság a számára, ha egyik kezével megfogja a másikat, ént a vagy éppen a lábujját sikerül a szájába gyömöszölnie. Az egészséges csecsemő tehát általában élénk, jókedvű.

A csecsemők igen sokat mozognak. Állandóan jár kezük-lábuk, fejüket forgatják, derekukat tekergetik. Ez a nagy mozgékonyság – a csecsemők természetes élénksége. Egyelőre csak az ilyen egyszerű mozgások foglalkoztatják, de amint növekszik, értelme nyiladozik, és meg tanul figyelni bizonyos dolgokra, úgy csökken lassan a mozgás, a felesleges hadonászás.

A csecsemő alvása általában nyugodt. Az alvó csecsemő látványa végtelenül kedves, és szinte megnyugtató. Ez az alvás azonban nem teljesen mozdulatlan. Időről időre apró tudattalan mozgások tarkítják, megmozdul a feje, elmosolyodik, szopómozgást végez, néha egész testében hirtelen összerándul, majd ismét nyugodtan kinyújtózik. Ezek a mozgások nem zavarják a csecsemő álmát. Az is mindennapos, hogy álmában röviden felsír a baba, és utána nyugodtan tovább alszik.

Ha ezek a dolgok, tehát a gyermek kedve, mozgása, alvása, étvágya – egyszóval a viselkedése eltér a megszokottól, akkor valami baja van. Egykedvű, nemigen figyel a környezetére ha foglalkoznának vele. Ilyenkor szinte szomorúnak látszik a tekintete, vagyis nem olyan élénk és figyelő, mint szokott lenni. Ha keveset mozog, és nehezen lehet felébreszteni, túlságosan sokat alszik, ha végtagjait elesetten, lazán fekteti, alig mozgatja, ha fejét alig mozdítja, vagy éppen állandóan jobbra-balra ingatja, ha elutasítja a máskor kedvelt ételeket – tehát minden olyan esetben, amikor az édesanya látja, hogy gyermeke nem úgy viselkedik, ahogyan szokott, gondoljon arra, hogy talán beteg lehet a kicsi.

A csecsemő bőrének színe sokféle betegséget elárul. A bőre lehet sápadt. Ez nem mindig jelent vérszegénységet, mert a bőr attól is sápadt, hogy a benne haladó erek valami miatt összehúzódnak, (pl. hidegben) és kevesebb vér kerül beléjük. Az állandó sápadtság azonban – más tünetekkel együtt – betegség jele lehet.

Bizonyos betegségekben a bőr – különösen a száj körül – halvány kékesszürke árnyalatú. Ez általában légzési zavarra utal, amikor a tüdő megbetegedése vagy az elégtelen légzés miatt a vérbe nem kerül elég oxigén.

A bőr színe sárga is lehet. Erről lehet egy kis tapasztalata az újszülött korból az édesanyának. A sárga bőrszín a későbbi csecsemő és gyermekkorban nem természetes folyamat következménye, hanem mindig betegséget jelez. Lehet piros is a bőr, ami mindig valamiféle gyulladás jele. Ha kis piros foltok vagy apró piros színű kiemelkedésed vannak a bőrön, akkor kiütésekről beszélünk. Az ilyen kiütés lehet úgynevezett csalánkiütés, amely néha valóban csaláncsípéshez hasonló, néha pedig elszórt kis piros göböcskék formájában jelentkezik.

A másik fajta kiütés az egybefolyó vagy különálló piros foltokból, göbökből, esetleg hólyagocskákból álló, sokféle fajtája a fertőző betegségek kiütéseinek. A kanyaró, skarlát, bárányhimlő, sőt az influenzához hasonlító vírusos betegségek egyike-másika is ilyen kiütésekkel jár, amelyek pontos meghatározása a gyermekorvos dolga.

Bármiféle kiütés is jelenik meg a gyermek arcán, vagy testén, sürgősen meg kell mutatni az orvosnak!

Néha több kisebb-nagyobb, sötétpiros pontocska jelentkezik a bőrön. Ezek apró vérzések nyomai lehetnek. Előfordul, hogy ahol a gyermek megüti magát, ott a megszokottnál nagyobb véraláfutások keletkeznek, sőt esetleg ilyen kékes, később megsárguló foltok akkor is megjelennek, ha nem éri ütés azt a területet. Minden esetben mutassuk meg gyermekorvosnak a kicsit, mert előfordulhat ilyenkor, hogy véralvadás zavarról van szó.

Kapcsolódó anyagok:

$$1539$$

$$1456$$

$$2353$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top