Figyeld magad kívül, belül!

2009. 09. 25.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Mi a figyelem? A figyelem, energia. Legegyszerűbb példa ha belegondolunk, hogy van olyan szituáció, amikor az ember szeretné magára vonni mások figyelmét. Amikor ez sikerül, mindenki oda fordul, és hallgat. Ez több szempontból előnyhöz juttatja az illetőt, de a legfontosabb, hogy abban a pillanatban mit kap? A többiek figyelmét, energiáját. Biztosan ismer mindenki olyan helyzetet, amikor nem kap semmit a figyelméért. Egy előadáson például aki beszél, nincs tisztában a rá irányított energiákba fektetett munkával. Dadog, nem tudja magát kifejezni rendesen. Ezek után a hallgatók joggal érzik azt, hogy nem kapnak arányban egyenértékű információt a figyelmükért. Ez általában negatív hatással van, ugyanis egyre jobban kibillenti az egyensúlyából az ember, és csak azt veszi észre (ha észre veszi egyáltalán), hogy elfárad, ideges lesz, és nem is akar már az egésszel foglalkozni. Ez pontosan azért van, mert csak adja és adja, és a másik nem ad cserébe semmit.

Mire figyelünk? Az alapkérdés a téma szempontjából, hogy mindennapjaink során mi az, ami kiérdemli, elvonja, vagy esetleg leköti figyelmünket. Ha figyelünk valamire, esetleg több dologra, akkor hajlamosak vagyunk más dolgokat kizárni szemszögünkből. Ezzel napi szinten is találkozhatunk: nem veszünk észre valamit, átsiklunk dolgok felett, vagy esetleg elfelejtünk fontos dolgokat.

A manapság egyre emelkedőbb rezgésű állapotunkban ez általános probléma, amikor minden azon mesterkedik, hogy megszerezze érdeklődésünket. Ha túl sok efféle hatás férkőzik életünkbe, akkor bizony kevesebb időnk marad saját magunkra. Gyakran annyi csip-csup dologra kell koncentrálnunk,   hogy nem vagyunk tisztában valódi gondjainkkal. Pedig a tisztánlátás elengedhetetlen az egészséges élethez, mert az szab határokat szerteágazó, vagy éppen összpontosított figyelmünknek.

Hogyan figyelünk? Elsősorban azzal kell tisztába lennünk, hogy mi a figyelmünk tárgya. Ez után mindenki a saját életére vonatkozóan sorrendbe veheti, hogy mire, mikor, és milyen mértékben figyeljen. Nyilván nem vagyunk robotok és nem eszerint éljük hétköznapjainkat, de ha túlságosan elhanyagoljuk életünknek e területét, komoly gondokkal találjuk szembe magunkat. Ezek megnyilvánulhatnak teljesen hétköznapi dolgokban is, amire nem is gondolunk. Például túl sok idő a számítógép, vagy tévé előtt.

Ilyenkor mindenki hajlamos azonnal meggondolatlan következtetéseket levonni, hogy most akkor mi lesz? Nem nézhetek több tévét? Nem. Arra kell csak odafigyelni, hogy mit (kell-e ez nekem?), mikor (már aludnom kéne), és mennyit (letöltöttem az egész sorozatot és most csak ebből áll az életem) nézünk. Hajlamosak vagyunk hagyni hogy elkalandozzon a figyelmünk, vagy hagyjuk másoknak, hogy „ellopják” azt? Oda tudunk-e figyelni igazából arra amit mások mondanak, vagy csak kitaláljuk, hogy mit mondhatnak? Ezek, és még rengeteg ilyen kérdés segít minket megtanulni használni a figyelmünket. Ha valaki hagy magának elég időt feldolgozni az életének eseményeit, ezek a kérdések automatikusan is felmerülnek. 

A következő részben a tudatos figyelemről olvashattok.

Kapcsolódó anyagok:

$$4685$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top