Egy hét az immunrendszerünk erősítésére.

2010. 02. 07.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az egészséges étkezés minden évszakban, tavasszal, ősszel, télen, és nyáron, mindig ugyanazon az elveken működik. Ahhoz, hogy a szervezetünket védő immunrendszerünk megfelelően működjön, naponta kell bevinnünk a megfelelő energia- és tápanyag mennyiségeket. Ha egészségesen táplálkozunk, akkor immunrendszerünk is megfelelően működik, kivéve, ha valamilyen súlyos betegség nem károsítja szervezetünket.

Tévedés azt hinni, hogy ha óriási adagokban fogyasztunk  az immunműködéshez szükséges anyagokat, akkor az immunműködésünk megsokszorozódik. Ha az immunrendszerünk teljes erővel dolgozik, azt már nem tudjuk fokozni.

Nézzük,  mit kellene ennünk, és innunk az év minden szakában, nemcsak télen, ahhoz, hogy elkerülhessük a megfázásokat, és megelőzhessük a hurutos megbetegedéseket?

Naponta többször kellene ennünk bőségesen zöldséget, főzeléket, gyümölcsöt. Csak egy picit kell figyelmesebbnek lennünk a piacon, vagy az élelmiszerboltokban, és rögtön meggyőződhetünk arról, hogy mindenhol találunk bőven választékot ilyenekből: a piacokon biztosan van cékla, hónapos vagy fekete retek, káposzta, kelkáposzta, lilakáposzta, sütőtök, brokkoli, sárgarépa, fehérrépa, gomba, és még sorolhatnám.

Egészen biztosan találunk almát, körtét, szőlőt, kivit, datolyát, banánt, narancsot, citromot, és még sok fajta gyümölcsöt.

Ha nincs a közelünkben piac, akkor nyugodtan vásárolhatunk mélyhűtött termékeket is.

Ezek az immunrendszerünk működéséhez elengedhetetlen növények nemcsak arról ismeretesek, hogy élelmi rostban, és vitaminokban gazdagok, de a flavonoidok legfontosabb forrásai.

Ma már több, mint 5000 flavoniodot ismerünk. A flavoniodok csökkentik többek között a daganatos, a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, emellett vírusellenes és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkeznek.

Erősíthetjük azzal is immunrendszerünket, ha naponta fogyasztunk gabonaféléket. Lehetőleg teljes kiőrlésűeket, de bármilyen gabonaféle is megfelel. A gabonafélék jól emészthető szénhidráttal látják el szervezetünket, bőségesen tartalmaznak E-vitamint, Magnéziumot, Kalciumot, és más mikro-tápanyagokat, és emellett jelentős fehérje források.

Szükséges naponta valamilyen tejterméket is fogyasztanunk, lehetőleg sovány tejből készült tejtermékeket. Ezek jól felhasználható fehérjét, Kalciumot, A, D, és B2 vitamint tartalmaznak megfelelő mennyiségben.

Remélhetőleg mindenki talál magának kedvére való savanyított tejterméket, joghurtot, kefirt. Ezek nagyon jótékony hatással vannak a bélműködésre, bél- nyálkavédők, hasznosak a bélgyulladás, és a hasmenés gyógyításában is, nem utolsó sorban hozzájárulhatnak a vér koleszterinszintjének csökkenéséhez is.

Szükségünk van naponta bizonyos mennyiségű hús fogyasztására is. Lehetőleg sovány húst, vagy húskészítményt együnk. A sovány húsból készült élelmiszereknek magas a fehérje, valamint a B12, a B6 és a Cink tartalma, továbbá a bennük lévő vasat is igen jól hasznosítja a szervezetünk.

- Németh Ági -



Szerző

donna.hu



Scroll to Top