Test és személyiség

2008. 04. 21.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az énképünk és a személyiségünk kialakulásában, fejlődésében igen fontos, hogy milyen a viszonyunk a testünkhöz. Nem elsősorban az számít, hogy szépek, csúnyák, kövérek, soványak vagyunk-e, hanem az, hogy adottságainkat mennyire tudjuk elfogadni. A csecsemő önmagát a testén keresztül kezdi megismerni, legelőször azt tanulja meg önmagáról, hogy hol vannak a testének a határai. Így születésünktől kezdve életünk végéig visszatérő jelenség, hogy amikor önmagunkkal vannak problémáink, vagy énképünk éppen változóban van, testünkkel is többet kezdünk foglalkozni. Jellemző erre például a serdülőkor, amikor a tizenéves felteszi magának a kérdést: „ki vagyok én?”, és a választ többek között úgy akarja megtalálni, hogy testét vizsgálgatja, keresi a szépséghibáit.

A kor, amelyben élünk fiatalság-centrikus korszaknak nevezhető, s ez határozza meg azt is, mit tartunk vonzónak és szépnek. Régebben, ha egy nő férjhez ment új szerepkörbe lépett, már nem kellett nőnek lennie, anyává, feleséggé vált. Több kultúrában a nőknek a házasságkötés után el kellett magát csúfítania, hogy ezzel is jelezze, már nem partnert kereső lány. Manapság az az elvárás, hogy negyven-ötvenévesen is vonzó, nőies legyen az asszony, fiatalnak kell maradni bármilyen áron. A nők – de a férfiak egy része is – álarcot szeretne magára tenni, a különböző kezelésekkel, krémekkel el akarja tüntetni az idő nyomát, hiszen öregnek lenni ma kirekesztettséget jelent.

Igazán problémának az tekinthető, hogy az újságokban, tévékben szinte kizárólag a huszonéves lányokat mutogatják. Pontosan tudható, hogyan kell öltözködnie, sminkelnie, viselkednie egy fiatalnak, de a negyvenesek előtt nincsen ilyen minta. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a boltokban sem kaphatók a középkorúak számára megfelelő, divatos, ízléses és igényes ruhák. Csak két stílus közül lehet választani: vagy a huszonévesek divatját, vagy az öregek feketés-barnás árnyalatú viseletét veheti meg a nő. Nem véletlen, hogy azok az asszonyok, akik szeretnének versenyben maradni, inkább választják a fiatalok ruháit.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top