Mutasd ki a fogad fehérjét

2010. 02. 12.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Akik nincsenek megelégedve fogazatukkal, gyakran csak a mosolyig jutnak el, nem merik megvillantani azt, ez általában kevésbé szimpatikussá teszik őket. Emellett a fogápolás, és foghigiénia elengedhetetlen mindenki számára.

A szín maga sok mindennek a függvénye. Az eredeti fogszín adott, örökletes dolog, ezen ronthat az alkohol, a kávé, a tea, a bor, a cigaretta a nyártermelődés stb. A hófehér az nem természetes fogszín. Alapjában véve csont-fehérek a fogak, az ennél világosabb fehéret csak mesterségesen lehet létrehozni. Fogaink ellensége a szénhidrát is, ami nagyon könnyen savvá alakul és fogszuvasodást okoz. A szénhidrátok csökkentésével, és fluorid tartalmú fogkrémekkel megőrizhetjük fogaink egészségét hosszabb távon is. Oda kell figyelnünk a fogmosási technikára, a fogkefére, illetve hogy használjunk fogselymet. A napi 2-3 fogmosás mellett elkerülhető a lepedék, és a fogkőképződés is. A cukormentes rágógumi igen hasznos napközben, hisz eltávolítja a lepedéket akkor is, mikor fogmosásra nincs lehetőségünk.

A fogmosás nem ér el a mélyebb résekbe, így a fog fehéren tartásához nem elegendő. A drogériákban kapható fogfehérítők használata egyszerű. Apró csiszolószemcséket, abrazív anyagokat tartalmaznak, amik a lecsiszolják a fogfelszínt, így távolítva el a lerakódásokat. Nem minden szer hatékony, de nagyjából minden ötödik sikeresen hajtja végre feladatát. Ezek az otthon alkalmazható szerek ártalmatlanok, de óvakodjunk a nátrium-lauryl-szulfátot és lineáris alkil-benzol-szulfonátot tartalmazó termékektől, mert ezek az anyagok erősen irritálják az ínyt. A fogak épsége az elsődleges. Otthon végezhető fehérítés a LED-es lámpa alkalmazása, de nem kevés hátránya akad. Például a helytelen használat, ha valamit nem jól teszünk, azzal árthatunk saját magunknak és többet kell járni a fogorvoshoz is munkánk ellenőrzése miatt.

Ha egyszer ilyen módon akarunk fehér fogakat, akkor érdemesebb szakemberhez fordulni. LED lámpás színtelenítéskor a szerek a fogban lévő színes pigmenteket fehérítik ki, mindezt a fogzománc károsítása nélkül. A két leggyakoribb hatóanyag ebben az esetben a karbamid-peroxidot és a hidrogén-peroxidot.

A hibrid fehérítésnél lenyomatot vesznek, és ez alapján egy mélyhúzott sínt készítenek, mint hordozófóliát. Ezt a hordozófóliát tölti fel a páciens az oxidálószerrel otthonában. A fólia vékony, nem feltűnő, így a páciens azt a feltöltés után tetszése szerint naponta két-három órát, vagy éjjel, alvás közben is hordhatja. Ha minden nap legalább kétszer használjuk, már 2 hét múlva látható eredménye lesz.

A fogorvosnál választhatjuk a többször felhordott fehérítő gélt, mintegy 30-60 perces aktiválási idő alatt kifehéríti a fogakat. Ekkor fel kell helyeznünk egy fogínyvédőt is, mellyel az íny irritációját tudjuk kivédeni. Általában 10-14 nap alkalmazás után jól látható eredményről számolnak be a páciensek.

Ultrahangos fehérítésre szintén csak a rendelőben kerülhet sor. Az érzékeny foggal rendelkezőknek ez tökéletes megoldás. Háromszor tizenöt perces mindössze, egy speciális ultrahang generáló készülék segít a színezések eltüntetésében.

A fehér fogsor önbizalmat ad, alapjában megváltoztatja külsőnket. Ez egy hosszú távú befektetés, és megtérülését éveken keresztül élvezhetjük. Ha meg vagyunk mostani fogsorunkkal is elégedve, akkor is hozzájárulhatunk pár dologgal, hogy világosabbnak tűnjön. Oda kell figyelni, milyen színű ruhát öltünk magunkra. Ha világosabb felsőt hordunk, mint fogszínünk, az nem előnyös. Próbáljuk meg kerülni a csont-fehéret és világosabb árnyalatokat, ha fogunk nem világosabb annál. Egy sötétebb vagy élénk szín nem lesz egységes a fogunkéval, sőt, ki is emeli azt.

- Torma Tímea -



Szerző

donna.hu



Scroll to Top