hirdetés
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A legnyáribb receptek


Ahogy beköszöntenek a forró napok, szervezetünk takarék üzemmódra kapcsol: kevésbé vagyunk éhesek, kisebb adagokra és könnyebb fogásokra vágyunk. Nemcsak testünk igényei mozdítanak a jellegzetesen nyári fogások felé, hanem az olyan gyakorlati szempontok is, hogy ne melegítsük fel a lakást még jobban hosszas sütés-főzéssel. Ennek köszönhetően előtérbe kerülnek ilyenkor a néhány perc alatt összedobható, szezonális alapanyagokból készült ételek. Megmutatjuk a műfaj szerintünk legjobb darabjait.



Gazpacho


A tüzes Hispániában tudják, hogy kell túlélni a hőséget, ezért kifejlesztették a főzés nélkül elkészíthető, mégis tápláló levest, a gazpachót. Vannak olyan tájak, ahol egy-két szelet szikkadt kenyeret is turmixolnak bele, hogy kiadósabb legyen, más helyeken pedig jégkockákkal teszik még hűsebbé.

Hozzávalók: 7 nagy paradicsom, 1 uborka, 4 zöld húsú paprika, 1 fej hagyma,
2 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál ecet, 1 evőkanál vágott petrezselyem, 1 evőkanál vágott zellerlevél.

Elkészítés: A paradicsomokat forró vízbe mártjuk, héjukat lehúzzuk, kimagozzuk, húsukat kis kockákra vágjuk. Az uborkát meghámozzuk, a paprikát kimagozzuk, és mindkettőt a paradicsomhoz hasonló kockákra vágjuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, felkarikázzuk. A kockákra vágott zöldségekből félreteszünk 4 evőkanálnyit, a többi zöldséget mixerben péppé zúzzuk. A pépet leveses tálba öntjük, összekeverjük az olajjal, az ecettel, a petrezselyemmel, a zellerrel, sóval, borssal ízesítjük, és annyi vizet öntünk hozzá, hogy sűrű levest kapjunk. A levest legalább 2 órára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt belekeverjük a félretett zöldségkockákat, és tányérokba szedve kínáljuk.

Forrás: Tutireceptek

Diós-túrókrémes padlizsántekercsek


Hasonló műfajt képviselnek a könnyű falatkák, amik táplálóak, ám mégsem telítenek el annyira, hogy kellemetlenül érezzük magunkat a kánikulában. Tálalhatjuk előételként, esetleg egy könnyű leves után csipegethetünk belőlük, de akár önállóan is megállják a helyüket, ha könnyű vacsorára vágyunk, vagy ha a kánikulában ennénk is valamit meg nem is.

Hozzávalók: 1 db kb. 400 grammos padlizsán, só, 4 ek. olívaolaj.

A krémhez: 125 g túró, 60 g natúr krémsajt, 60 g natúr joghurt, 30 g durvára vágott dióbél, 1 ek. finomra vágott mentalevél, csipet só.

Elkészítés: A megtisztított padlizsán végeit lecsapjuk és hosszanti irányban körülbelül 3-4 mm vastag szeletekre vágjuk a tojásgyümölcsöt. A szeletek mindkét oldalát besózzuk, szűrőbe tesszük és legalább fél órán át állni hagyjuk. (Ez idő alatt levet enged.) 30 perc elteltével bő vízben lemossuk a padlizsánt és konyhai törlővel megszárítjuk. Olívaolajjal megkenegetjük a szeleteket és kontakt grillsütőben vagy parázsló faszén felett pár perc alatt megsütjük (grillserpenyő is jó megoldás). A krém elkészítése: a túrót finom lyukú szitán egy kanál segítségével áttörjük és egy tálban simára keverjük az összes többi hozzávalóval. (A dió még finomabb, ha előzetesen száraz serpenyőben illatosra pirítjuk.) A grillezett padlizsánszeleteket megkenjük az ízesített túrókrémmel és feltekerjük. (Díszítésképpen tehetünk a tekercsek tetejére egy csepp krémet, ültethetünk rá egy fél dióbelet, végül vékonyra vágott mentalevéllel megszórhatjuk.)

Forrás: NoSalty

Dinnyesaláta fetával


Meleg napokon afféle jolly joker a saláta, hiszen minden kritériumnak megfelel, ráadásul a végtelenségig variálható a rendelkezésre álló alapanyagok és az ízlésünk függvényében.

Hozzávalók: 1 nagy szelet görögdinnye, 15 dkg feta sajt, 1/2 fej lilahagyma, maréknyi olívabogyó, őrölt fekete bors, oreganó, borecet.

Elkészítés: A jól lehűtött dinnyét kimagozzuk, felkockázzuk, beletesszük egy üvegtálba. Teszünk rá olívabogyókat, karikára vágott lilahagymát, morzsolunk rá fetasajtot, locsolunk rá borecetet, szórunk rá fekete borsot, oreganót, díszítjük mentavirággal. Pirítóssal és vörösborral tálaljuk.

Forrás: Mindmegette

Ropogós cukkinis hal


A nagy forróságban kevesen vágynak nehéz, zsíros húsokra, ilyenkor a szárnyasok és még inkább a halak kerülnek előtérbe. Ezek nem terhelik meg a szervezetünket, mégis biztosítják az energiát és a lendületet. Ráadásul a halnak elég néhány perc, hogy készre süljön vagy főjön.

Hozzávalók: 40 dkg fehér halfilé (bőrrel), 1 nagy cukkini, 2 ek. Olívaolaj, durva tengeri só.
A cukkini pestóhoz: 1 közepes cukkini, reszelve, 1 maréknyi mentalevél, 1 maréknyi petrezselyem zöld, 2 dkg reszelt parmezán sajt, 1 gerezd fokhagyma, préselt, 1 tk. reszelt citromhéj, 60 ml olívaolaj.

Elkészítés: Először elkészítjük a pestót – a hozzávalókat robotgéppel eldolgozzuk, de ne pépessé, azaz maradjon kissé durva. Félretesszük. A cukkinit egy zöldségpucolóval hosszú szeletekre hámozzuk. A halat kettévágjuk, sóval bedörzsöljük, majd betekerjük a cukkini szeletekkel. Forró olajban, bőrrel lefelé 2 percig sütjük, óvatosan megfordítjuk, 1-2 percig barnára sütjük. Tálalás előtt kevés pestóval megkenjük a halszeleteket. A maradék pestóval tálaljuk.

Forrás: Tutitippek

 

 
 
Keresés
 
hirdetés
Ajánlott oldalak