hirdetés
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A növény, ami elvarázsol

 

Sok helyen úgy vélték, hogy a május-június táján fehér virágba boruló bodzafa alatt nem tanácsos álomra hajtani a fejünket, mert elvarázsol minket. Bár nem fogunk békává vagy kit tudja mivé változni, ha elszunyókálunk a bodzafa alatt, vitathatatlan, hogy bizonyos értelemben valóban varázsereje van ennek a növénynek: az egészségünkre lehet mágikus hatással.


Igaz, csak akkor élvezhetjük ezt a gyógyító varázslatot, ha tudjuk, hogy a növény mely részét fogyaszthatjuk. Ugyanis csak a virágok és a bogyók javítanak az egészségügyi állapotunkon, a bodza egyéb részei mérgezők, beleértve a virágokat tartó zöld kocsányokat is.

A gyógyhatású részek azonban számos nyavalya ellen sikeresen bevethetők. A virágok meghűléses megbetegedések, hurut esetén izzasztószerként, immunrendszer-serkentőként alkalmazhatók, a nyár végére beérő bogyók pedig has- és vizelethajtásra használhatók.

Régebben a népi gyógyászat jeles szereplője volt a bodza, nem csoda hát, ha egyes vidékeken pünkösdkor bodzaszörp vagy bodzatea kortyolgatásával próbálták biztosítani a tartós egészséget.

Azonban nem feltétlenül kell itt megállnunk, ha a bodzavirág fogyasztásáról van szó, a növény fogyasztható részeiből valóságos konyhai remekművek készíthetők. Íme néhány ötlet a virágok kulináris csodává alakítására:

Bodzaleves habgaluskával

Hozzávalók 4 főre

20-25 db bodzavirág

4-5 ek. méz

8 dl víz

4 dl joghurt

2 dl tejszín

1 cs. vanília ízű pudingpor

1 csipet só

2 db citrom

mazsola

Habgaluskához:

2 tojás fehérje

2-3 ek cukor

tej

Elkészítés

A virágokat és a citromot megmossuk.

A virágokat és a felkarikázott citromot egy napra beáztatjuk.

Másnap leszűrjük, a levet felforraljuk, mézzel ízesítjük és beletesszük a mazsolát.

A joghurtot a tejszínnel elkeverjük, hozzáadjuk a pudingot és az egészet a leveshez öntjük. Pár percig forraljuk, míg kellőképpen besűrűsödik.

A levest hidegen habgaluskával tálaljuk.

Habgaluska készítése:

A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd belekeverjük a cukrot.

A tejet felforraljuk, majd kanállal a habból galuskákat szaggatunk bele. Mindkét oldalukat 1-1 percig főzzük, majd szűrőkanállal kiszedjük. (Mintha madártejet készítenénk.)

Forrás: nosalty.hu


Bodzapalacsinta

15 deka lisztből 2 tojással, csipet sóval, egy evőkanál Jaffa szörppel meg kevés tejjel nagyon sűrű palacsintatésztát keverünk, és 1-2 óráig állni hagyjuk. A bodzavirág ernyőjét levágjuk, megmossuk, megszárítjuk, majd egyenként a sűrű palacsintatésztába mártva, bő, forró olajban ropogós pirosra sütjük. Itatóspapírra szedjük, hogy a felesleges zsírját leitassuk róla, és fahéjas porcukorral meghintve kínáljuk.

Forrás: recepted.hu

Bodzapárna eperrel és fagylalttal

Hozzávalók:

bő 1/2 liter térfogatnyi bodzavirág

3 tojás

4 dl tej

finomliszt szükség szerint

bodzaszörp vagy cukor az édesítéshez

fél citrom reszelt héja

friss eper

vaníliafagylalt

Elkészítés:

A bodzavirágtányérokról lehúzgáljuk a virágokat. A tiszta virág térfogata legyen nagyjából fél liter. Egy mély tálba öntjük a tejet, belekeverjük a tojássárgákat és némi lisztet. Belekeverjük a virágokat. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, hozzáadjuk a virágos masszához. Belereszeljük a citromhéjat. Kevés bodzaszörppel vagy cukorral édesítjük, és még annyi lisztet adunk hozzá, amivel a massza könnyű, habos, egyenletes állagot kap. Kis lángon tenyérnyi, vaskos lepénykéket sütünk palacsintasütőben. A cukortól könnyen barnul, óvatosan kell vele bánni. Megvárjuk, amíg a tészta langyosra hűl, hogy jól érződjék a bodza zamata. Friss eperrel és vaníliafagyival tálaljuk.

Forrás: mindmegette.hu

 

Cimkék
 
 
Keresés
 
hirdetés
Ajánlott oldalak