hirdetés
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Csokoládés máktorta meggyszósszal és házi vanília fagyival

 

Nagyon finom és nagyon gyorsan elkészíthető torta Farkas Bernadettől.


 

Hozzávalók a 8 szeletes Zila tortához:
1 tábla tejcsoki
1/4 tábla étcsoki
1/3 bögre cukor
1/4 bögre darált mák
3 tojás
8 dkg vaj
1/4 bögre liszt
csipet szódabikarbóna

 


Meggyszósz:
1/2 üveg meggybefőtt
kevés víz
cukor, őrölt szegfűszeg és fahéj ízlés szerint
1-2 ek kukoricakeményítő

Vanília fagyi:
23 dkg cukor
6 tojás sárgája
5,5 dl zsíros tej (legalább 2,8-as, de a 3,5-es a legjobb)
2 dl 30%-os habtejszín
1 rúd vanília

 




Elkészítés:

  1. A csokikat kockára darabolva gőz fölött megolvasztjuk, hozzá adjuk a vajat és a cukrot.
  2. Majd lehúzzuk a gázról és ha kihűlt egyesével hozzáadjuk a tojások sárgáit, a szódabikarbónát, lisztet és mákot.
  3. A tojásfehérjéket habbá verjük, 1/3-át a masszához keverjük, hogy fellazítsa, majd óvatosan hozzá a többi.
  4. A formát befújjuk a leválasztó spravel, egy sütőlapra helyezzük és beletöltjük a tésztát.
  5. Kissé az asztalhoz ütögetjük vízszintesen, hogy tömörítsük a tésztát a formában, majd 165 fokon 45-50 percet sütjük.
  6. Tűpróbát érdemes végezni, de csak óvatosan!
  7. Ha megsült fejjel lefelé borítjuk sütőpapírra, így ha kicsit felpúposodott volna a teteje a tortának, akkor ez ilyen módon visszahúzódik.
  8. Hagyjuk kihűlni, közben óvatosan távolítsuk el a szilikont, majd a tortakarimát egy késsel válasszuk le a tortáról (hogy véletlenül se tapadjon sehol).
  9. A meggyet kevés levével és kis vízzel együtt felforraljuk, majd hozzáadjuk az ízlés szerinti szegfűszeget, fahéjat és cukrot, majd ha már majdnem forr kiveszünk a levéből, abban keverjük el a keményítőt, majd folyamatos keverés mellett visszaöntjük a meggyhez.
  10. Kicsit várunk, hogy besűrűsödjön, majd lekapcsoljuk az energiát. Ahogy hűl még sűrűsödni fog.
  11. Érdemes ehhez a tortához összeturmixolni, vagy botmixerrel pépesíteni a szószt, mert a meggyek elég nagy szeműek. De hagyjunk 8 szemet egyben.
  12. A fagyihoz a cukrot és a tojások sárgáját jól kikeverjük.
  13. Beletesszük a vanília rúd kikapart magjait is.
  14. Hozzá adjuk a tejet és a tejszínt is, majd a vanília héját és a kis rózsa maximumán folyamatos keverés mellett felforraljuk.
  15. Amikor éppen elkezdene forrni, elzárjuk a gázt és sűrűn megkeverve kihűtjük. Egy nagyobb tálba tesszük és mehet a fagyasztóba.
  16. Legalább 3-4 alkalommal kb. fél óránként jól keverjük át, majd hagyjuk rendesen megfagyni.
  17. Ezt érdemes előtte való nap elkészíteni, hogy rendesen megfagyjon.
  18. A torta mélyedéseibe töltjük a mixelt meggyszószt, majd bele teszünk 1-1 egészben hagyott meggyszemet is.
  19. Kevés tejszínhabból kemény habot verünk és rózsákkal díszítjük a szeleteket. Hamis meggyel (jelenleg bordó cseresznyével) díszítjük szárával együtt, majd kevés olvasztott csokival megcsíkozzuk a torta tetejét.
  20. Tálaláskor a szelet mellé adagoljuk a vanília fagyit és azt is meglocsolhatjuk csokival, ami rögtön meg is fog szilárdulni. :)

 


 

 
 
Keresés
 
hirdetés
Ajánlott oldalak