hirdetés
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Egészségtelenek a tévés szakácsok menüi?

 

A Newcastle Egyetem kutatói szerint a prominens tévés szakácsok menüi sokkal egészségtelenebbek, mint a szupermarketekben kapható készételek.

A kutatók Jamie Oliver, Lorraine Pascale, Nigella Lawson és Hugh Fearnley-Whittingstall ételeit hasonlították össze a különböző szupermarkethálózatokban kapható készételekkel. Az eredmények szerint a tévés séfek szakácskönyveiben szereplő ételek jóval több kalóriát, zsírt, telített zsírt és cukrot tartalmaztak, de sómennyiség szempontjából előnyösebbek voltak, mint a gyorskaják.A British Medical Journal című tudományos lapban megjelent kutatás során a 4 profi tévés szakács által főzött ételeke hasonlítottak össze 100, a szupermarketekben is kapható készétellel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 'napi ajánlott beviteli mennyiség'-táblázata alapján. A kutatók szerint a sztárséfek szakácskönyveiben található ételek általában jóval kevésbé voltak egészségesek és nagyobb eséllyel lépték túl a napi ajánlott mennyiséget a különböző tápanyagokból, mint a készételek.

„Sem a tévés szakácsok ételei, sem a szupermarketekben kapható ételek nem felelnek meg az egészséges étkezés irányelveinek” - nyilatkozta Martin White professzor, az egyetem Egészségügyi és Társadalmi Intézetének munkatársa. „Nem célunk, hogy lejárassuk a tévés szakácsokat, hiszen sokan vannak köztük, akik rengeteget tettek az egészséges étkezés népszerűsítéséért és a túlsúly elleni harcért. Ezzel együtt is fontos lenne, hogy ezekben a könyvekben a receptek mellett szerepeljen az adott ételek kalória- és tápanyagtartalma, így az olvasók el tudnák dönteni, mennyire felel meg választott étrendjüknek az étel. Ez legalább annyira fontos a tévés séfek szakácskönyveinél, mint a szupermarketben kapható készételek esetében.”

Jamie Oliver szóvivője így kommentálta a kutatási eredményeket: „Számunkra rendkívül fontos, hogy az emberek többet tudjanak meg az ételekről és arról, hogy melyek azok az ételek, amelyek alkalmasak mindennapos fogyasztásra is és melyeket tartogassuk inkább különleges alkalmakra.” A szóvivő elmondta továbbá, hogy Jamie legújabb könyvében már szerepelnek az egy adagra vonatkozó kalória- és tápanyagértékek.

„Lorraine könyveiben számtalan egészséges és néhány kevésbé egészséges étek is szerepel” - nyilatkozta Lorraine Pascale szóvivője. „Rengeteg saláta, leves és könnyű fogás közül válogathatnak az olvasók, persze vannak gazdagabb, zsírosabb fogások is a könyvben. A könyvek egyértelműen a főzésről szólnak és nem az egészséges étkezést helyezik a középpontba.”

Forrás: Medipress

 

 
 
Keresés
 
hirdetés
Ajánlott oldalak