hirdetés
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Gyógybogyó karácsonyra

Móra Ferenc Kis Bicebócája is ezt csemegézte, Móricz is szívesen adta néhány regényhősének a kezébe, hogy ezzel a különleges csemegével csábítsák el a kiszemelt menyecskét. A „ kökényszemű babám” rigmust pedig mindnyájan jól ismerjük. Itt az ideje, hogy megkóstoljuk ezt a csábító, dércsípte finomságot is.

 

 

 

Gyógycsemege

Nincs olyan zuga Európának, ahol ne vetette volna meg gyökereit bokrocskánk. A kökény latinul Prunus spinosa. Népies nevei: ekeakadály, kökényszilva, tövisfa, boronafa. Gyógynövény hírében áll. Ez a tüskés, tövises cserje bármilyen nehéz is elhinni, a szilva egyik rokona. A tavasz első hírnöke, még a lombfakadás előtt megjelennek fehér virágai. Ha már a virágánál tartunk, megemlítjük, hogy remek fogyókúrás tea készíthető belőle, ám erről bővebben majd csak márciusban.

A kökény is akkor finom igazán, ha már megcsípte a dér, sőt a fagy is kezelésbe veheti. C-vitaminban gazdag. Méregtelenítő és vértisztító hatása miatt bőrkiütések megszüntetésére is alkalmazhatjuk.

A cserje akkora népszerűségnek örvend (nem csak az erdőben, a mezőkön, konyhában és a kamrában), hogy újszülötteket neveznek el róla. Komolyan írom, nem viccelek.  Augusztus elsején ünneplik a névnapját.

Emlékszem egy falun töltött karácsonyra. Térdig érő hóban botladoztunk a határban és kökénybokrokra vadásztunk. Találtunk is bőven. Eleinte csak dekorációs célra szerettünk volna zsákmányt szerezni, de aztán elkapott minket a lekvárfőzési kedv.

 

Kökénylekvár

Lépések:

1. Kökénygyűjtés. Nagyszemű, érett kökényeket keressünk.

2. Szártalanítás, válogatás, mosás, lecsepegtetés

3. Fagyasztás legalább egy napra, de tovább is lehet. Fanyar íze mérséklődik, helyettesíti a "dércsípést".

4. Főzés magostól, annyi vízben, amennyi éppen ellepi, inkább kevesebben. Forrástól számítva 10-15 perc után valószínűleg puha lesz. Ha kicsit hűlt, gumikesztyűs kézzel szét kell nyomkodni, vagy botmixerrel kicsit megdolgozni, de óvatosan, hogy a magok ne törjenek fel (kéksav/cianid tartalmuk mérgező).

6. Magmentesítés passzírozással. Akkora lyukú szűrőn, amin a magok éppen nem mennek át. Nem kisebb lyukún, mert akkor nagyon sokáig tart, és nagy a veszteség.

7. A magmentes anyagot ismét felforraljuk, ízlés szerint édesítjük, majd ismételt forrástól számítva kb. 20 percig kis lángon kevergetve főzzük.

8. Forrón, sterilizált (sütőben, mikróban vagy forró vízben) üvegekbe töltjük. Szintén steril tetőkkel lezárjuk, és kihűlésig dunsztba tesszük.

A passzírozás után kevés citromsav hozzáadásával még jobban előhozhatjuk a kökény színanyagait. A citromsav/citromsó a tartósítást is segíti, de mértékkel alkalmazzuk, mert a kökény egyébként is savanykás.

Fűszerezni lehet:

  • citromhéjjal, citromporral (nálunk kapható volt, keresem újra, mert bár számomra ismeretlen eredetű, és készítésű, de nagyon finom fűszer)
  • mandula darabkákkal (lapocskák vagy hasábok), kevéssel, mert mire összeérik majd az üvegben, nagyon karakteres mandulás ízt ad a lekvárnak.
  • egész fahéjjal, de azt már a főzés elején tegyük bele és a végén vegyük is ki.

 

Ráadásnak szörp

Akár karácsonyi ajándék is lehet. Egy különleges, szép üvegben nyugodtan átnyújthatod. A magokkal együtt kipasszírozott, veszteségnek számító anyagot vízzel felöntve, ismét felfőzve, pici citromsavval a színeket még jobban kioldva, majd újrapasszírozva egy kisebb lyukú szűrőn, édesítve, még mindig nagyon élénk színű és finom ízű szörpöt készíthetünk. Ezt is forrón, sterilen eltehetjük télire.

Forrás: Erdőkóstoló

 

 

Itt a tél, a nagy disznóvágások ideje (Isten óvja Malackát és Mazsolát), ezért is ajánlom figyelmetekbe inkább ezt az ínyenc vega kocsonyát.

 

Kökénykocsonya

2 kg megmosott kökényt és 2 kg hámozatlan, gerezdekre vágott almát összekeverünk, zománcozott edénybe helyezünk, kevés vizet öntünk rá, és puhára, sőt pépszerűvé főzzük. Egy fazékra vászondarabot erősítünk úgy, hogy a közepén mélyedés legyen. Ráöntjük a péppé főzött gyümölcsöt a levével együtt, és keverés nélkül lassan átcsepegtetjük. A lefolyt levet főzőedénybe tesszük, a 2 kg cukrot hozzáadva tovább forraljuk. A tetején képződő szennyes habot közben állandóan leszedegetjük, addig főzzük lassú tűzön, amíg be nem következik a kocsonyásodás. A kész, még forró kocsonyát üvegekbe töltjük, tetejét tartósítószerrel látjuk el, és kihűlés után celofánnal lezárjuk.

Forrás: Terebess Online

 

Igazi ínyencség: Kökényből készült chutney

Hozzávalók: kb. 20 dkg kökény, 1 ek. barna cukor, 1 kk. chili, 1 kk. kurkuma, 3-4 kisebb darab fahéj, néhány borókabogyó, pár darab szegfűszeg, 1 csipet só, szárított citromhéj.

Elkészítés: A kökényt tegyük egy lábasba, adjuk hozzá a barnacukrot, a kurkumát, chilit, az őrölt fahéjat, a borókabogyót és néhány darab szegfűszeget. Főzzük körülbelül 20 percig, így a kökény kinyílik, és ki lehet szedni a magokat. Ez nem kellemes és főleg nem túl egyszerű feladat, de elengedhetetlen, ha élvezni szeretnénk a chutney-t. A végén sózzuk, és kóstolással ellenőrizzük, hogy ízei harmonikusak. Akkor jó, ha kellemesen fűszeres, édeskés, fanyarkás és kicsit csípős. Ha szeretnétek eltenni, úgy tisztára mosott befőttes üvegekbe töltsétek rögtön, amíg még forró, és azonnal zárjátok le, majd állítsátok a tetejére úgy öt percig. Így tartósítószer nélkül lehet tárolni hosszú ideig.

Forrás: Szarvasgomba és erdei gomba. Ételkülönlegesség, chutney, fűszersó

 

Cimkék
 
 
Keresés
 
hirdetés
Ajánlott oldalak