hirdetés
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hűsítő finomság: uborka

 

A legtöbbször savanyúságként fogyasztjuk, esetleg salátákban dúsítóként, nem igazán gondolunk rá önálló étel alapanyagként. Holott az uborka igenis megérdemli, hogy időnként ilyen minőségben is az asztalunkra kerüljön.

Tény, hogy létezik az uborkánál tápanyagokaban gazdagabb zöldség is, azonban víztartalom tekintetében beelőzhetetlen, hiszen a 95%-a víz. Ennek köszönhetően egyrészt hidratál, másrészt segíthet megszabadulni a szervezetünkben felgyülemlett káros anyagoktól.


Vitaminok közül a C található meg benne nagyobb mértékben, az ásványi anyagok közül pedig tartlmaz magnéziumot, káliumot, kalciumot, vasat és foszfort, melyek a szépségünk, hajunk, körmünk, bőrünk szépségének a megőrzésében is fontos szerephez jutnak. Emellett ha éppen fogyni szeretnénk is érdemes fogyasztani, hiszen 100g-ban csupán 12KCAL energia található.

Nem is szaporítjuk tovább a szót, jöjjön néhány recept:

Joghurtos-kapros-uborkaleves:

Hozzávalók (4főre)

2 kígyóuborka, 2 ek olívaolaj, só, bors, 3 ek szárított kapor, 2 ek citromlé, ½ csokor friss kapor, 500 ml joghurt

Elkészítés:

Az uborkát meghámozzuk, hosszában elfelezzük, a magokat kikaparjuk, majd az uborkát szeletekre vágjuk.

Egy serpenyőben az olajon az uborkaszeleteket a sóval, a borssal, a citromlével és a szárított kaporral 3-4 percig dinszteljük. Hűlni hagyjuk.

Az uborkát a friss kaporral pürésítjük, hozzákeverjük a joghurtot, majd kb. 2 órára hűtőbe tesszük.

Forrás: NoSalty.hu


Provance-i töltött ubroka

Hozzávalók:

2 db, egyenként 50 dkg-os uborka, só, 50 dkg paradicsom, 2 nagy vöröshagyma, 2 - 3 evőkanál olaj, 2 gerezd fokhagyma, őrölt bors, 1 evőkanál friss vagy 1 kiskanál szárított bazsalikomlevél, 2 dl tejszín

A töltelékhez: 40 dkg sovány darált hús, 1 dl zsemlemorzsa, 1,25 dl tejszín, 1 tojás, só, őrölt bors, 10 dkg juhsajt

Elkészítés:

A két uborkát meghámozzuk, hosszában elfelezzük, majd a magjait kikaparva kissé besózzuk, és félretesszük. A paradicsomot leforrázzuk, meghámozzuk, a magjait eltávolítjuk, a húsát kockára vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, fölaprítjuk, és 1 evőkanálnyit félreteszünk belőle. A többit az olajon a zúzott fokhagymával megfuttatjuk, a paradicsomot hozzáadjuk, megsózzuk, megborsozzuk. A bazsalikomot apróra vágjuk - egy keveset ebből is félreteszünk -, a paradicsomot a többivel fűszerezzük, de csak két percig pároljuk. Ekkor a tejszínt ráöntjük, és amikor fölforrt, a tűzről lehúzzuk.

A töltelékhez a darált húst a morzsával, a tejszínnel és a tojással összedolgozzuk. A félretett hagymával és a bazsalikommal fűszerezzük, enyhén megsózzuk, megborsozzuk.
Az uborkát hideg vízzel leöblítjük, szárazra töröljük, majd a húsos masszával megtöltjük. A tejszínes paradicsomot egy kisebb tűzálló tál vagy tepsi aljára öntjük, és a töltött uborkát ráfektetjük. A juhsajtot kis kockákra vágjuk, a húsos masszára szórjuk, majd alufóliával letakarjuk. Előmelegített sütőbe, közepesnél erősebb lánggal (200 fokon) 25 percig sütjük. Utána a fóliát levesszük róla, és további 10 percig hagyjuk a sütőben.

(Cukkíniből is készíthető)

Elkészítési idő: 70 perc

Forrás: Gasztrokaland.hu

Körtés uborkasaláta:

Hozzávalók: 2 érett körte (Alexander, Császár vagy Vilmos), fél citrom leve, 1 evőkanál cukor, 1 kígyóuborka, fél fej zöldsaláta, só, majonéz

Elkészítés:

A körtéket hámozzuk meg, a magházat vágjuk ki, majd szeleteljük fel a gyümölcsöt cikkekre, tegyük egy tálba. Adjuk hozzá a papírvékonyságúra gyalult uborkát, a citrom levét, cukrot és ízlés szerint sót. Óvatosan keverjük össze.

Egy nagy tányérra tegyünk megmosott zöldsaláta leveleket, tetejére halmozzuk a körtés uborkasalátát, majd pár teáskanálnyi majonézzel csorgassuk meg.

Még finomabb, ha pirított dióval vagy tökmaggal szórjuk meg.

Forrás: Kaldeneker.hu

 
 
Keresés
 
hirdetés
Ajánlott oldalak