hirdetés
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jeges teák a forró napokra

 

Az előrejelzések szerint ismét perzselőn forró napokra számíthatunk, amikor is nagyon fontos, hogy elegendő folyadékot fogyasszunk: igyunk például jeges teát!

A jeges tea nem egyenlő azzal, hogy lefőzünk egy adag teát, majd betesszük a frigóba néhány órára. Először is érdemes megvárni, hogy a tea szoba-hőmérsékletű legyen, majd csak utána továbbhűteni, hiszen ha forrón tesszük bele a hűtőbe, akkor zavarossá válhat az ital, arról nem is beszélve, hogy a masinának se tesz jót. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy hidegen kevésbé érződnek az aromák, így a megszokottnál több teafüvet, filtert érdemes adni a vízhez. Ha erősebb teát szeretnénk, ne az ázatatási időt növeljük, hanem a mennyiséget, ellenkező esetben keserű ital lehet a végeredmény. A gyengébb teához viszont az áztatási időt rövidítsük. Továbbá ne feledjük, hogy a friss a legfinomabb, így bármennyire is elkap minket a hév, maximum 2-3 napi adagot készítsünk el előre.

Bár tulajdonképpen a csillagos ég a határ a variácók terén, íme néhány alapötlet:

Narancsos earl-grey

Hozzávalók:

¼ csészényi earl-grey teafű, vagy 12 filter

egy narancs héja

1l forró víz

1l hideg víz

2dl narancslé

50g cukor

Elkészítés:

A teafüvet és az alaposan megmosott narancshéjat áztassuk forrásban lévő vízben 3-5 percig.

Távolítsuk el a teafüvet és a narancshéjat a főzetből. Keverjük bele a narancslevet és a cukrot, és addig kavarjuk, amíg a cukor fel nem oldódik. Ezután öntsük hozzá a hideg vizet. Hűtsük le, ez kb. 2 óra. Jéggel is felszolgálhatjuk, narancs gerezdekkel tovább díszíthetjük.

Tárkonyos fehér tea

Hozzávalók:

4 filter fehér tea

1l forró víz

2,5dl hideg víz

100g cukor

friss tárkony ízlés szerint

Elkészítés:

Áztassuk ki a teát forró vízben, majd hűtsük le.

2,5dl vizet forraljunk fel a cukorral, adjuk hozzá a tárkonyt, és áztassuk, amíg ki nem hűl. Az így kapott sziruppal ízesítsük a teát ízlés szerint, ami egy enyhe édesgyökeres utóízt ad.


Gyömbéres Rooibos

Hozzávalók:

4 filter Rooibos tea

1l víz

kb. 5 centis gyömbér darab meghámozva, finomra vágva

1 citrom reszelt héja

egy kis maréknyi mentalevél

2 ek. méz vagy bármilyen édesítő

1 citrom leve

díszítéshez citrom gezed/karika, mentalevél

Elkészítés:

A citromlé kivételével forraljuk fel a vizet a hozzávalókkal.

Hagyjuk, hogy jól kiázzanak, amíg langyos nem lesz a tea. Ekkor vegyük ki a teafiltereket, és adjuk hozzá a citromlevet. Hűtőben tároljuk fogyasztásig.

Ha a gyömbért és a mentát bennehagyjuk a teában, akkor intenzívebb ízhatással kell számolnunk.

Barackos jeges tea

Hozzávalók:

Barack püré:

7dl víz

400g cukor

6 félbevágott, kimagvazott barack

1 vanília rúd, a magokat távolítsuk el

Tea:

1l víz

1 ek zöld vagy fekete tea levél vagy 4 filter

Díszítés:

vanília rúd széthasítva

Elkészítés:

Barack püré:

A vizet forraljuk fel a cukorral, adjuk hozzá a barackot és a vaníliát. Közepes lángon kb. 30 percig főzzük.

A szirupból vegyük ki a vaníliát, majd turmixoljuk össze, szűrjük le.

Tea:

1l vízzel főzzük meg a teát.

Összeállítás:

A teát és a pürét öntsük össze, hűtsük le. A gyümölcshús a kancsó aljára fog süllyedni, fogyasztás előtt keverjük fel. 

Jégkockával kínáljuk, széthasított vaníliarudakkal díszítsük.

Szedertea, felnőtteknek

Hozzávalók:

225g szeder

75g cukor

2 ek apróra vágott mentalevél, illetve néhány ágacska a díszítéshez

6 minőségi fektete tea filter

minőségi bourbon

1,5l víz

Elkészítés:

A szedret, a cukort és az apróra vágott mentalevelet törjük át burgonyatörővel, a masszát hagyjuk állni, amíg elkészítjük a teát.

Míg a szeder ázik, 1,5l vizet forraljunk fel, majd vegyük le a tűzről és áztassuk benne a teát 3 percig. Ha ezzel kész vagyunk, öntsük rá a teát a szeder szirupra. Legalább egy órát hagyjuk állni szobahőmérsékleten.

Az óra leteltével öntsük a folyadékot egy kancsóba, egy szűrőn keresztül, jól kinyomkodva a gyümölcshúst. Fedjük le, és legalább 2 órán át hűtsük.

Jéggel kínáljuk, egy icipici bourbont öntve a tetejére, mentaágacskával díszítve.

 

 
 
Keresés
 
hirdetés
Ajánlott oldalak